El Govern injecta 11,6 milions d’euros més al teixit esportiu català

3 minuts de lectura
Aquest mes d’octubre la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física destina nous recursos al teixit esportiu català.

Reactivar el sector esportiu després de les restriccions establertes arran de la pandèmia és una empresa de gran envergadura a Catalunya. El teixit de clubs, federacions i consells ha alertat en diverses ocasions en el darrer any i mig de les grans dificultats per tirar endavant i ha demanat mesures per fomentar la seva reactivació i la seva subsistència a mig i llarg termini. En un context encara marcat pels efectes de la Covid-19, el Govern ha posat fil a l’agulla amb un nou paquet d’11,6 milions d’euros per donar suport al sector a través de les federacions i els consells esportius.

Anna Caula, secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, recorda que “l’esport és part de la solució per sortir més forts de la pandèmia“. I afegeix: “Té un component saludable, de cohesió social i de benestar molt necessaris per reactivar el país i afrontar el futur. Volem fer de l’esport un pilar del país, i en el context que vivim, aquesta aposta és més forta que mai“.

Al llarg d’aquest 2021 el Govern haurà destinat un total de 13,9 milions d’euros a les federacions i 6,15 milions més als consells esportius, unes xifres sensiblement superiors a les de 2020. De fet, en el primer cas representa un creixement del 46% i en el segon del 23%. A més, la voluntat de la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física és obrir en els propers mesos més vies de suport econòmic al teixit esportiu i repensar el sistema de finançament al sector per ser el més útils possibles des de l’administració.

On van a parar els 11,6 milions d’euros?

La nova partida econòmica anunciada aquest mes d’octubre té dues línies principals. La primera consta de 7,8 milions d’euros que aniran a parar a les federacions esportives catalanes i les unions esportives de clubs i associacions per al desenvolupament fet durant la temporada 2020-2021 en els següents programes de promoció, competició i alt rendiment:

  • Suport per a l’organització d’activitats esportives no internacionals.
  • Suport per a la participació en activitats esportives no internacionals.
  • Suport per a la promoció de l’esport.
  • Suport a l’organització i participació en competicions internacionals i a la projecció internacional.
  • Suport a les entitats federades o membres d’una unió esportiva de clubs i associacions.
  • Suport al Programa d’alt rendiment esportiu (Programa ARC).

Aquesta nova injecció econòmica s’afegeix als 6,1 milions destinats en ajuts extraordinaris vinculats a la Covid-19 durant aquest any per pal·liar els efectes de l’ajornament o la suspensió de les competicions, que van beneficiar un total de 67 federacions.

La segona línia afecta els consells esportius, que rebran 3,8 milions d’euros per contribuir al desenvolupament de diversos programes d’esport escolar. Concretament, són els següents:

  • Suport a la gestió dels consells esportius.
  • Suport al desenvolupament del Pla Català d’Esport a l’Escola (PCEE).
  • Suport al desenvolupament dels Jocs Esportius Escolars de Catalunya (JEEC).
  • Suport al desenvolupament del programa Esport Blanc Escolar (EBE).

A banda d’aquesta injecció econòmica, 44 consells esportius catalans també han rebut 2,35 milions d’euros durant el 2021 en ajuts extraordinaris vinculats a la Covid-19.

Altres ajuts econòmics durant el 2021 al teixit esportiu català

La Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física, mitjançant el Consell Català de l’Esport, ha estat donant suport econòmic a les entitats esportives durant aquest any a través d’altres convocatòries i partides. Així, cal recordar que està fent efectius els prop de 14 milions d’euros a les entitats gestores d’instal·lacions esportives afectades durant aquest 2021 per la pandèmia de la Covid-19. Fins al moment, s’han transferit més de 12,3 milions. Per aquest mateix concepte, a principis del 2021 es va col·laborar amb 19,8 milions d’euros amb els gestors d’instal·lacions esportives a Catalunya per compensar la suspensió de l’obertura al públic motivada per les mesures restrictives de la segona onada de la pandèmia de la Covid-19.

D’altra banda, aquest estiu el CCE també va abonar la bestreta de la subvenció nominativa per un import de 635.000 euros a l’entitat Volta Ciclista Associació Esportiva per a l’organització de la 100a edició de la Volta Ciclista a Catalunya.

A més, el Govern destinarà 750.000 euros d’una banda per garantir la participació de clubs catalans en competicions d’esport femení de la màxima categoria estatal en disciplines com atletisme, bàdminton, bàsquet, horseball, esgrima, futbol, futbol americà, futbol sala, gimnàstica, handbol, hoquei, hoquei gel, hoquei línia, hoquei patins, rugbi, softbol, tennis de taula, triatló, voleibol i waterpolo, i de l’altra, per assegurar la participació de clubs catalans en competicions internacionals oficials (programa Catalunya al Món) que figuren en calendaris de la federació internacional d’esports com el bàsquet, l’handbol, l’hoquei herba, l’hoquei patins, el softbol, el tennis de taula i el waterpolo.