Orà 2022: més de 50 medallistes dels Països Catalans

5 minuts de lectura

Més de 50 esportistes dels Països Catalans han pujat al podi als Jocs Mediterranis d’Algèria.

Les finals del torneig d’handbol han sigut el colofó dels Jocs Mediterranis celebrats a la localitat algeriana d’Orà. Després de pràcticament dues setmanes de competició arriba el moment de fer balanç d’una cita que ha pres el relleu dels Jocs de Tarragona 2018 de forma molt discreta en el panorama mediàtic català. Amb una presència molt menor de competidors del nostre país que fa quatre anys, ens fixem en les medalles obtingudes pels esportistes dels Països Catalans a Orà 2022: el botí és més escarransit que a Tarragona, però hi ha unes quantes actuacions de mèrit que cal ressaltar.

9 medalles d’or

Lluny dels 15 títols amb segell nostrat de Tarragona, els set ors obtinguts a Algèria tenen diverses lectures i totes elles molt positives per als noms que han triomfat. El biaix de gènere és notori i set d’aquestes nou medalles han tingut les dones com a protagonistes. Una d’elles, a més, ha doblat títol completant un campionat perfecte.

Guiomar Maristany

La barcelonina de 23 anys ha aprofitat una oportunitat d’or per guanyar dos ors internacionals amb la victòria tant al quadre individual de tennis com al de dobles femení. Dos títols que es converteixen en la cirereta del pastís per a una jugadora que ocupa el lloc 302 al rànquing WTA i que probablement viu el seu millor moment com a tennista després de vèncer també el torneig W25 de Platja d’Aro el passat mes de maig. Èxit incontestable, doncs per a l’esportista del RCTB, que ha sabut aprofitar com ningú el baix nivell competitiu del quadre en un esport que és molt lluny d’atreure les estrelles als Jocs Mediterranis.

Ai Tsunoda

La judoka lleidatana puja al podi d’un altre gran torneig internacional i ho fa amb la medalla d’or de la seva categoria, de -70kg. Amb només 20 anys Ai Tsunoda s’ha convertit en el la judoka de referència a Catalunya i la seva progressió a l’elit és excel·lent, tal com demostra el segon lloc assolit al Grand Slam de Tblisi el passat mes de juny o l’or a l’Open Europeu disputat a Madrid. Malgrat que els Jocs Mediterranis no computen per al rànquing de la federació internacional, els seus resultats l’han portat fins al 16è lloc mundial absolut i si segueix la línia demostrada els darrers mesos té la plaça olímpica a París 2024 al seu abast.

Laura Redondo

És el nom de moda de l’atletisme català i s’ho ha guanyat merescudament. L’atleta de Gavà ha fet un salt de qualitat molt gran aquest 2022 després d’anys de picar pedra fins al punt de batre en tres ocasions diferents el rècord d’Espanya del llançament de martell i enfilar-lo fins als 72 metres. Preparada per debutar al campionat del món d’aquest mes de juliol, la victòria assolida a Orà té molt de mèrit i cal posar-la en valor. La llançadora catalana va guanyar l’or en el sisè i definitiu intent en enviar el martell fins als 69.97 metres, tot just quinze centímetres més que la marca assolida per l’atleta que va liderar la prova fins aquell moment, la turca Kivilcim Kaya.

Helena Pueyo, Aina Ayuso i Carolina Guerrero

La mallorquina i les catalanes han brillat al torneig femení de bàsquet 3×3 d’Orà 2022 al costat de la canària Natalia Rodríguez i s’han penjat l’or després de guanyar tots els partits del torneig, alguns de forma molt còmode i un d’ells, el de la final contra França, per un ajustat 12 a 11. Demostració de talent d’un grup de jugadores molt joves que ja han brillat en altres grans escenaris (només cal recordar que Pueyo fou subcampiona de la NCAA de bàsquet) i que semblen preparades per despuntar a qualsevol escenari en què se’ls obrin les portes tal com ha passat al torneig de 3×3 d’Orà, una de les disciplines més ben organitzades d’aquests Jocs.

Lidón Muñoz

El primer or en una gran cita internacional de la nedadora castellonenca del CN Sant Andreu ha arribat a Orà en una disciplina que domina a la perfecció, els 50 lliures. Velocitat pura a la piscina amb victòria de Muñoz amb un registre de 24.97, superant per ben poc a l’eslovena Klancar i a la xipriota Antoniou, companyes de podi. Muñoz es va quedar amb la mel als llavis a Tarragona amb una doble plata individual als 50 i 100 lliures i ara la plusmarquista estatal d’aquesta prova sempre espectacular ha reblat el clau a Algèria, on ha sigut l’única nedadora del nostre país en tastar l’or, lluny dels cinc triomfs de Belmonte, Vall i Corró de fa quatre anys.

Marcos Ruiz

L’únic home d’esport individual de la llista és molinenc i es manté a l’elit internacional després del seu diploma olímpic a Tòquio en una categoria superior a la seva. A Orà 2022 Ruiz ha completat amb èxit tots els intents que s’ha proposat, tant en arrencada com en dos temps. En una competició que no valora el pes total, l’aixecador català s’ha endut un or i una plata amb un bon rival com el tunisià Aymen Bacha. Ruiz ha guanyat la partida en arrencada i Bacha ho ha fet en la modalitat de dos temps, sempre separats per un o dos quilos de pes. Un bon duel que catapulta Ruiz al capdamunt del podi el mateix any en què també s’ha enfilat al podi del campionat d’Europa.

Ian Tarrafeta, Josep Folqués, Daniel Fernández, José Ignacio Prades, Roberto Rodríguez i Pol Valera

Tot i ser una selecció “B” el combinat espanyol amb una àmplia presència de jugadors del nostre país ha tornat a demostrar la immensa base de practicants d’alt nivell d’aquest esport a casa nostra. L’handbol ha ofert un dels campionats més interessants en clau d’esports d’equip a Orà 2022 i aquests jugadors han sigut capaços de batre a una potent Egipte, amb diversos jugadors de llarga experiència mundialista a les seves files. Entre tots ells, memorable la final desplegada per Ian Tarrafeta, anotant deu gols en la final disputadíssima davant la selecció africana.

Ona Vegué, Clara Gascó, Laura Hernández, María Navarro i Kaba Gassama

Un altre equip marcat per la joventut d’algunes de les jugadores convocades combinada amb l’experiència d’altres ja més assentades a la selecció estatal (com la vallesana Kaba Gassama) ha aconseguit la medalla d’or a Algèria, possiblement encara amb més claredat que l’equip espanyol masculí. Tal com passava en l’altre cas, Vegué i companyia han tingut rivals d’entitat com la finalista Croàcia, derrotada en dues ocasions per les jugadores ibèriques en el torneig, malgrat comptar amb esportistes que van pujar al podi europeu amb la selecció balcànica fa tot just dos anys.

La resta de podis amb esportistes dels Països Catalans a Orà 2022

Plates

Melania Homar – Torneig de dobles femení de petanca

Joel Plata – Individual complet de gimnàstica artística

Marcos Ruiz – Dos temps en la modalitat -102kg d’halterofília

Carlos López i Álvaro López – Torneig de dobles masculí de tennis

Carlos López – Torneig individual de tennis.

Levan Metreveli – Modalitat 57 kg en lluita lliure

Mario Mollà – 4×200 lliures masculí en natació

Àfrica Zamorano – 200 esquena en natació

Daniel Quesada – Categoria -80kg en taekwondo

Carla Hurtado, Àfrica Zamorano, Marina Garcia i Lidón Muñoz – 4×100 estils femení en natació

Marina Garcia – 200 braça en natació

Jordi Ramon i Álvaro Gimeno – Torneig masculí de voleibol

Bronzes

Clàudia Villalba, Lorena Medina, Laura Casabuena i Alba Petisco – Equip femení de gimnàstica artística

Ana Pérez – Categoria -52kg en judo

Èlia Canales – Dobles mixtes en tir amb arc

Biel Gomila, Gerard Gil, Marc Frigola, Xavier Teclas, Joan Villamayor, Jan Pérez, Dídac Garcia, Hugo Castro, Robert López, Luca de la Cruz i Daniel Ivaylov – Torneig masculí de waterpolo

Sandra Alonso – Prova en ruta de ciclisme

Àlex Castejón – 200 braça en natació

Enrique Llopis – 110 metres tanques en atletisme

Carmen Weiler – 100 esquena en natació

Guillem Arcos i Isaac Mayo – Torneig masculí de bàsquet 3×3