Mireia Belmonte, 44 podis internacionals i 5 rècords mundials

4 minuts de lectura

Fa tot just un any Mireia Belmonte vivia el millor moment de la seva carrera. El 10 d’agost de 2016 s’enduia l’or als 200 papallona i es convertia en la primera nedadora del nostre país en guanyar un or olímpic.

Aquella actuació brillant donava continuïtat a 10 anys plens de podis internacionals des d’aquells primers triomfs en categoria júnior al mundial de Rio de Janeiro de 2006. Després de l’èxit Belmonte va decidir perllongar la seva trajectòria i mantenir-se a l’elit de la natació fins als Jocs de Tòquio 2020. Un nou cicle de quatre anys llargs que conclourà camí dels 30 anys a la capital japonesa. Una decisió ferma que ja compta amb un botí extraordinari tot just un any després.

belmonte

El passat mes de setembre Fancy Bears va revelar que era una de les beneficiàries de les Autoritzacions d’Ús Terapèutic emeses per l’Agència Mundial Antidopatge (el grup de hackers informava que la catalana va rebre un permís de quatre anys entre 2009 i 2013 per prendre salbutamol contra l’asma crònica que pateix), al costat d’un bon grapat d’estrelles de l’esport mundial. Eren mesos d’entrevistes i de descans abans de tornar a fixar el protagonisme a la piscina a partir del mes de gener.

Belmonte va decidir escurçar la pausa i a l’octubre ja tornava a entrenar amb un únic objectiu al cap: aconseguir l’or al mundial de Budapest, l’única gran victòria que mancava al seu palmarès. Un al·licient de primera fila, un gran repte per mantenir la seva motivació intacta.

Mireia Belmonte, 44 podis en grans competicions internacionals

El cert és que el palmarès de Mireia Belmonte impressiona en un país acostumat a celebrar les places de finalista amb alegria i els podis amb eufòria. És campiona olímpica (4 podis als Jocs), heptacampiona del món en piscina curta, suma quatre ors i 13 podis als europeus absoluts i 9 triomfs més als campionats continentals de piscina curta. Abans de la cita de Budapest, també comptava amb tres podis mundialistes. Una barbaritat que era el millor aval per creure a principis d’any en la seva capacitat per brillar aquest estiu.

El mes d’abril va tornar a aplegar 6 marques mínimes mundialistes al campionat estatal de natació, el maig va batre un rècord peninsular als 5000 metres en piscina llarga i al juny es va imposar a la cita de 5km en aigües obertes programada a Banyoles. Una preparació ben estructurada per arribar en plena forma a Hongria. Ho reconeixia davant els mitjans pocs dies abans d’entrar en competició: “Arribo en molt bona forma. Vaig tenir dos mesos de vacances i va ser suficient per desconnectar tan físicament com mental. Així que vaig intentar mantenir la mateixa rutina que l’any olímpic. No em va costar gaire començar de nou”.

L’anhelada medalla d’or en uns mundials

A Budapest Belmonte va completar uns campionats excepcionals iniciats amb mal peu. En la primera jornada es va acomiadar dels 200 estils (20a a les sèries) i dels 400 lliures (10a global) per la via ràpida. L’objectiu de posar el peu a les 6 proves del seu programa se’n va anar en orris i la badalonina es va haver de refer per centrar-se en les quatre proves restants. El resultat va ser sensacional: quarta plaça als 800 lliures, plata als 400 estils, plata (amb rècord estatal) als 1.500 lliures i un nou triomf als 200 papallona per davant de dues companyes generacionals, l’alemanya Franziska Hentke i l’hongaresa Katinka Hosszú. Els millors campionats de la seva vida en una gran cita de piscina llarga.

mireiabelmonte5-800x510

Amb 26 anys, Belmonte ha competit als mundials d’enguany davant rivals fins a 12 anys més joves que ella (la xinesa Li Bingjie, plata als 800 lliures, és nascuda el 2002). Malgrat això, sembla viure el millor moment de la seva trajectòria esportiva. Ho ha demostrat a les tres proves de la copa del món consecutives disputades del 2 al 12 d’agost a Moscou, a Berlín i a Eindhoven. A Rússia va penjar-se un or als 800 lliures, acompanyat d’una plata i un bronze per un total de 27 punts. A Alemanya va sumar-ne 21 després de triomfar als 400 lliures i quedar segona als 400 estils. La traca final, però, l’ha viscuda a Holanda.

L’exhibició d’Eindhoven

A la tercera parada de la copa del món de piscina curta (un circuit que ara s’atura fins al darrer cap de setmana de setembre) Belmonte s’ha proclamat tricampiona, amb victòries als 200 papallona, als 800 lliures i als 400 estils. En aquesta darrera prova, a més, ha nedat més ràpid que mai i que ningú.

Un rècord del món que constata la seva superioritat en les piscines de 25 metres i que li reportarà 10.000 dòlars americans i un bon grapat de punts extres a la general (36 per les 3 medalles d’or, 20 pel rècord i 18 més per la segona millor actuació d’Eindhoven). 122 punts després de tres proves per lluitar de tu a tu amb l’holandesa Kromowidjojo per la 3a plaça de la copa del món, atès que Sjöström i Hosszú són, de moment, inabastables.

https://www.youtube.com/watch?v=LI15SqmsC34

La millor nedadora de la història en piscina curta

Especialista en viratges, Belmonte és una de les millors nedadores de la darrera dècada en aquestes instal·lacions. Ho constaten els quatre ors al mundial de Doha de 2014, és clar. Però ho refermen especialment els 5 rècords del món que la badalonina ostenta actualment. Mireia Belmonte és la plusmarquista mundial dels 400 i dels 800 metres lliures des de 2013, així com dels 1.500 lliures i dels 200 papallona des de 2014. Des d’aquest dissabte també suma el rècord dels 400 estils, una plusmarca que havia assolit per primera vegada l’any 2008 a Croàcia i que en els darrers anys semblava un registre intocable a les mans de Katinka Hosszú.

Si abans parlàvem de barbaritat, aquí constatem que és la nedadora més dominant de la història a la piscina curta. Com a mínim, en relació a les marques. No hi ha ningú que compti amb tants rècords vigents als 25 metres. Paraules molt majors per a la badalonina, que ja rumia nous reptes per mantenir la motivació intacta camí dels seus quarts Jocs Olímpics consecutius.