La natació inclusiva viurà un gran cap de setmana a Barcelona

1 minut de lectura
El 7 i el 8 de març les instal·lacions del CN Barcelona acullen una competició necessària.

Més de 350 esportistes participaran aquest cap de setmana a la cinquena edició del Trofeu Internacional de Natació Adaptada que organitza la Federació Esportiva Catalana de Paralítics Cerebrals. Aquesta és una prova singular que promou la competició entre nedadors sense tenir en compte les capacitats que tinguin cadascun d’ells. Un cas pràcticament únic de natació inclusiva a l’estat espanyol que està avalat pel Comitè Paralímpic Internacional i en què totes les marques assolides durant el cap de setmana tenen un caràcter oficial.

Com és habitual alguns dels millors nedadors del nostre país han confirmat la seva presència a Barcelona. És el cas de Sarai Gascón, Núria Marquès, Toni Ponce o Óscar Salguero, quatre dels grans aspirants a medalla del nostre país als Jocs Paralímpics de Tòquio d’aquest estiu, així com altres noms de la natació espanyola de primer nivell com Teresa Perales o Jacobo Garrido. Tots ells estaran acompanyats a l’aigua per esportistes amb paràlisi cerebral de la FECPC, un bon gruix de joves nedadors i nedadores sense discapacitat procedents de diversos clubs de Catalunya així com pels integrants de la Selecció Espanyola de Cecs i més nedadors amb altres capacitats.

Des de la segona edició del Trofeu cada any s’ha batut algun rècord del món i caldrà veure si aquest cap de setmana algun dels nedadors catalans d’elit assoleix una nova plusmarca mundial.

El trofeu, una aposta ferma per la natació inclusiva / FECPC
El trofeu, una aposta ferma per la natació inclusiva / FECPC

El sistema multy disability, la clau de volta de la competició

Aquest model de competició inclusiva, defensat per Toni Ponce en una entrevista recent a La Fosbury, compta amb un sistema de classificació totalment inclusiu que trenca les barreres socials més clàssiques i dona una motivació extra a totes les nedadores amb discapacitat, atès que en cada prova tenen l’opció de provar-se davant rivals més ràpides. El sistema que s’empra s’anomena multy disability i s’utilitza per definir els integrants de cada sèrie i els carrils de la piscina que ocuparan, valorant el temps aconseguit en proves anteriors així com la categoria de cada esportista. Tot plegat és decisiu per determinar la posició final de la prova.

Les primeres curses començaran el dissabte a les 9.30 hores del matí. La jornada s’agafarà un descans al migdia, per agafar forces per la jornada de tarda, que s’iniciarà a les 16.30 h amb la celebració de les primeres finals. Després es procedirà a l’entrega de medalles. El diumenge seguirà el mateix esquema, amb les proves classificatòries al matí i les finals a la tarda.