Travessar l’estret de Gibraltar és una fita esportiva per a molts nedadors d’aigües obertes. Cada any surten diverses expedicions de casa nostra amb aquest objectiu, reglat i regulat amb una associació que vetlla per garantir les millors condicions meteorològiques possibles als aventurers i un forat a un calendari cada cop més atapeït. La unió d’un gran repte amb el pol d’atracció que exerceix el mar és un combinat perfecte.
Ja fa uns quants dies que aquests quatre amants de la natació van viatjar cap a Tarifa per esperar la millor finestra de bon temps possible. Les primeres informacions apuntaven que el dimarts o el dimecres podrien ser bons dies per intentar-ho, però finalment el dia que reunia les millors condicions era aquest divendres. Dies de paciència i espera en què tots quatre han recordat els mesos de preparatius per a fer possible una idea esbojarrada: per què no, celebrar un aniversari rodó creuant l’estret de Gibraltar?
Fa 50 anys Mari Pau Corominas va captivar a tothom convertint-se en la primera dona del nostre país en aconseguir un diploma olímpic en natació. Ho va assolir als històrics Jocs Olímpics de Mèxic de 1968 i aquell lloc de finalista, conjuntament amb una altra plaça de finalista assolida en uns campionats europeus, la van convertir en una referència indiscutible per als nedadors que han seguit els seus passos molts anys més tard. Si en els campionats internacionals brillava a les proves d’esquena, als campionats catalans i estatals la seva polivalència era indiscutible fins al punt d’assolir més d’un centenar de rècords a les files del CN Sabadell.
5 dècades més tard les ganes de commemorar la fita de Mèxic 1968 l’han portat cap a Gibraltar en un repte en què Rafa Cabanillas, el seu entrenador, i Marnaton, el projecte que ja fa 10 anys que treballa de valent per popularitzar les aigües obertes, han estat determinants. A La Fosbury hem volgut conèixer els preparatius d’aquesta travessia parlant amb David Campà, director tècnic de Marnaton:
Una de les primeres recomanacions que li va fer arribar David Campà és que triés bé els seus companys de viatge:
MªPaz Corominas es nadadora del #ClubEsportiuMarnaton. Fue la primera mujer española en llegar a una final olímpica, en México 68′, y junto a sus compañeros se ha propuesto este increíble reto solidario para conmemorar los 50 años de su participación en las Olimpiadas. pic.twitter.com/uYLG4003UC
— Marnaton (@Marnaton) 3 de maig de 2018
Com es prepara una travessia a l’estret de Gibraltar?
David Campà ens explica com ho han treballat amb els quatre participants al repte d’aquest divendres 10 de maig. D’entrada calia acostumar el cos al fred:
Un altre element central d’aquest darrer mes ha estat aprendre a nedar plegats amb les mateixes condicions que ofereix l’Estret de Gibraltar:
Quatre veterans… de rècord!
Els quatre integrants del repte superen els 60 anys. Mari Pau Corominas en té 65, però és que entre els quatre en sumen 257. Campà reconeix estar impressionat: “És espectacular. La seva actitud és molt vital. És la primera vegada que un grup on tots tenen més de 60 anys es planteja creuar l’estret de Gibraltar. Per tant, si s’aconsegueix la fita també assoliran un nou rècord“.
La campanya solidària
La travessia a l’estret de Gibraltar ha anat acompanyada aquestes darreres setmanes per una campanya de micromecenatge a través de la plataforma Goteo que ha servit per recaptar diners que aniran a parar a Proactiva Open Arms. Han recollit més de 6.000 euros per una causa que Mari Pau Corominas considera imprescindible: “té molta relació amb el que hem anat a fer a l’estret de Gibraltar. Open Arms fa molt soroll a tot arreu, la seva tasca ingent val molt la pena“.
El coordinador del grup d’aquesta campanya de suport a les persones que creuen el mediterrani ha estat el metge, psiquiatra i nedador amateur Quique Sentís:
En resum, un cant a la vida que també queda reflectit amb la declaració d’intencions del grup: “Estimem la natació i, sobretot, estimem el mar”