Com passa en tots els àmbits, la temporada de curses de muntanya ha quedat escapçada de forma molt dolorosa per als practicants i aficionats d’aquesta modalitat esportiva que té una gran popularitat al nostre país. Encara no fa ni una setmana que a través d’un missatge lacònic els organitzadors de l’UTMB anunciaven que cancel·laven la cursa d’aquest 2020 (com també han fet, entre altres, amb la primera edició de la Val d’Aran by UTMB) i que començaven a preparar la cita de 2021, amb debat inclòs a les xarxes sobre el retorn de les quotes d’inscripció dels corredors. L’UTMB tornava a ser el gran objectiu de la temporada per a Pau Capell, que ha decidit no renunciar al repte de les 20 hores.
En una jugada realment ràpida, l’esportista de Sant Boi de Llobregat ha anunciat aquest cap de setmana que farà el recorregut de la UTMB en solitari començant el 28 d’agost a les sis de la tarda talment com si fos la sortida oficial de la cursa. Un projecte personal que ha situat al català de nou a l’epicentre mediàtic de les curses de muntanya i que confirma el seu talent per plantejar fites engrescadores per als seguidors de la llarga distància. Capell ja supera els 100.000 seguidors a Instagram i com era de preveure el seu anunci ha generat un gran rebombori.
L’Ultra Trail del Mont Blanc és la cursa de totes les curses de muntanya. La cirereta del pastís i l’objectiu de qualsevol corredor que vulgui brillar al millor escenari possible de la llarga distància. Cada any les imatges de Chamonix són impressionants i malgrat que Capell tira endavant l’UTMB des d’una vessant personal, no dubtem que el 28 d’agost als Alps hi haurà força més seguidors que l’equip de suport de 12 persones que ha anunciat en primera instància el corredor català.
L’UTMB atrapa i alhora és una cursa en què és molt complicat establir comparacions entre les seves diferents edicions des del debut l’any 2003. Qui té el rècord: el més ràpid en 171 quilòmetres i 10.000 metres de desnivell positiu o el corredor que va guanyar amb menys temps amb un recorregut de 167? Hi sumem, aquí, l’edició de 2017 amb el duel entre François d’Haene i Kilian Jornet i un temps final de poc més de 19 hores? Cada canvi de recorregut, per petit que sigui, modifica les competicions de qualsevol competició. En una cursa de 170 quilòmetres cada any passen coses i aquestes diferències s’amplifiquen. No cal dir que tampoc té res a veure els anys de calor elevada i els anys de pluja. El que sí que és evident és que Pau Capell va fer l’estiu passat una de les exhibicions més bèsties de la història de la prova en córrer en solitari tota la cursa a partir del quilòmetre dos i aconseguir un gran registre de 20 hores i 19 minuts.
Pau Capell va planificar la cursa de 2019 a ritme de metrònom i va decidir mantenir els seus plans quan va veure que no tindria companyia. Una acció sens dubte temerària, atès que mentalment pots flaquejar en qualsevol moment i pagar també l’esforç físic tal com li va passar a Zach Miller el 2018. Amb el nou repte de 2020 Capell té la intenció diàfana de millorar el seu registre de 2019. A TV3 ha explicat les seves sensacions: “La major por que tinc és anar en solitari des de l’inici. Són molts quilòmetres, comences a la tarda i ràpidament es fa de nit i passar-la al massís del Mont Blanc, anant sol, és perillós i fa respecte. El recorregut me’l conec molt bé, gairebé conec cada pedra que hi ha i portarem una estratègia seriosa per intentar assolir el repte“.
Baixar de les 20 hores és una opció dificilíssima i alhora realista atesa la trajectòria de Pau Capell, però en un any sense curses prèvies i destarotat pel coronavirus, cal veure si és possible. Serà l’objectiu que perseguirà Capell en els propers mesos i només això ja genera esperances que pugui assolir-ho o, com a mínim, rebaixar la marca de l’any passat, quan va entrar a Chamonix xocant les mans amb el públic abans de creuar la meta.
Canvi d’entrenadora
Un altre factor a tenir en compte són els entrenaments: tot just aquest cap de setmana Capell ha anunciat que comptarà amb un nou tècnic i tanca d’aquesta manera la relació professional que mantenia des de l’inici de la seva carrera amb Laia Díez. Capell estrenarà vincle amb Andrés Arroyo, que ha portat entre altres a corredores de gran nivell com Sheila Avilés, Mònica Vives o Clàudia Sabata.
Capell s’ha acomiadat de Laia Díez amb aquestes paraules: