14×1000, un nou repte per a l’esport inclusiu

2 minuts de lectura
La pràctica esportiva accessible a tothom ja té un nou repte per als propers mesos i anys.

L’enyorat Sergi Mingote no es cansava de dir en qualsevol entrevista que l’excel·lència de l’esport d’elit portada a l’alta muntanya tenia sentit si era capaç també de deixar petjada en la societat. La muntanya com a eina d’inclusió social, a priori, podia semblar una idea singular, però un dels llegats que sens dubte Mingote deixa ben viu és la seva persistència per unir esport i inclusió i fer-ho gràcies a projectes col·lectius que cada cop són capaços de sumar més gent per somiar gran i volar alt. Aquesta setmana hem conegut un repte que ja des del nom reconeix la figura de Mingote i que és una iniciativa més que benvinguda: el 14×1000 de l’esport inclusiu.

Presentació del projecte 14x1000 / Onat Foundation
Presentació del projecte 14×1000 / Onat Foundation

La cooperativa APINDEP, juntament amb la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) i ONAT Foundation, ha presentat un projecte per fer el cim de 14 pics diferents de Catalunya en mil dies, amb sortides que sempre estaran adaptades per tal que les puguin completar persones amb diversitat funcional i, fins i tot, mobilitat reduïda. El projecte arrenca el proper 17 de setembre amb la pujada al Roc del Comptador, a l’Alt Empordà, un cim de 1.451 metres, el primer d’una llista que aquest any també inclou el Bastiments, el Tagamanent i el Mirapallars. La proposta tindrà continuïtat amb cinc cims més durant el 2022 i cinc cims l’any següent per completar aquest 14×1000 que segueix el mateix esquema plantejat per Mingote amb els catorze vuit mil del planeta.

Les sortides seran adaptades a tothom que hi vulgui participar i estaran obertes a qualsevol persona que vulgui compartir el repte, especialment si tenen diversitat funcional. Ho explica Marc Serrabassa, cap de projectes d’esport inclusiu d’APINDEP: “Evidentment, no podem anar al ritme de Sergi Mingote i moure’ns per tot el món, però ho farem per tot el territori català i, si pot ser, arrossegant altres entitats i persones usuàries de centres ocupacionals de Catalunya“. Més enllà dels catorze cims del repte, Serrabassa confia en poder-ne fer més “per anar sumant cims i arribar en forma per afrontar aquest repte“.

La idea singular de promoure la pràctica esportiva a la muntanya entre persones amb diversitat funcional també tindrà continuïtat per part de la FEEC. El seu president Jordi Merino destaca que el projecte 14×1000 “és una experiència única en l’àmbit excursionista” i es compromet a seguir treballant per tal que hi hagi centres excursionistes que impulsin projectes similars mentre la Federació crea una àrea inclusiva per dur a terme noves propostes en l’àmbit esportiu i formatiu.

Presentació del projecte 14x1000 / Onat Foundation
Presentació del projecte 14×1000 / Onat Foundation

Homenatge a Sergi Mingote

Després de la presentació del repte 14×1000, les persones usuàries d’APINDEP han acompanyat a Miriam Roset, vídua de Sergi Mingote, a la inauguració d’un camp base en record a l’alpinista. Mercè Llauradó, presidenta d’APINDEP, ha explicat que Mingote, quan es va plantejar fer els diferents 8000 “va muntar una tenda de campanya de les que porten a l’Everest al mig de l’olivera del centre i va dir que això seria el seu campament base mentre ell estigués fent els reptes i que havia de seguir muntat”. Llauradó ha assegurat que aquest campament base els “segueix empenyent i ho ha de seguir fent durant molt de temps per anar trencant aquests límits que només estan al nostre cap i poder volar molt alt, com ell deia”.

Les pedres que formen el campament base van ser portades de la muntanya i n’hi ha una, trobada per casualitat al mig del camí, que té forma d’àliga, símbol de l’alpinista. Al peu del camp base hi han col·locat una placa tallada i portada del Nepal, amb pissarra del K2, que inclou una oració nepalí.

Homenatge a Sergi Mingote / Onat Foundation