Mònica Dòria, Irineu Esteve i Joan Verdú, al capdavant de l’Alt Rendiment Andorrà

2 minuts de lectura
L’esport andorrà viu un any de transició després de viure dues retirades d’autèntics referents dels esports d’hivern.

Aquest 2021 és un any amb regust de final d’etapa a Andorra. Dos esportistes veterans del país pirinenc han anunciat la seva retirada després de ser protagonistes en esquí alpí i surf de neu amb bones prestacions al circuit internacional. L’adéu de Mimi Gutiérrez i de Lluís Marín, tots dos de 32 anys, deixa un cert buit i una de les conseqüències més visibles és la reducció d’esportistes inclosos al programa d’elit de l’Alt Rendiment Andorrà (ARA): Irineu Esteve, Mònica Dòria i Joan Verdú romanen com els tres esportistes de màxim nivell a Andorra.

El govern andorrà ha anunciat la concessió de 51 beques en el 16è cicle d’aquest programa per un valor total de 291.456€ que podria créixer lleugerament quan es faci la valoració de la sol·licitud presentada per tres esportistes de la Federació Andorrana de Muntanyisme. El programa ARA compta amb quatre categories diferents i només tres de les 51 beques formen part de la categoria d’elit, pensada per a esportistes amb dedicació exclusiva o que combinen l’esport d’elit amb la vida laboral o els estudis universitaris. En aquest sentit, la dotació de la beca és de 24.000 euros tant per a Mònica Dòria com per a Irineu Esteve, i és de 18.000€ per a Joan Verdú, atenent a la casuística de cadascun d’ells.

Mònica Dòria ha sigut la cara visible d’Andorra als Jocs Olímpics de Tòquio després de quedar-se prop de classificar-se per a la final olímpica de K-1 en piragüisme en aigües braves i exercir de portadora de la bandera a la cerimònia inaugural. Irineu Esteve s’ha consolidat a l’elit mundial de l’esquí de fons amb un nou Top 10 en una prova de la copa del món i un 15è lloc com a millor resultat al mundial. Verdú, el més gran dels tres amb 26 anys, ha tingut una temporada escapçada amb un cinquè lloc en una prova de la Copa d’Europa d’esquí alpí com a resultat més destacat.

En la resta de categories del programa hi ha noves incoporacions, com la dels atletes Pau Blasi i Carlota Málaga i dels esquiadors Bartumeu Gabriel i Xavi Cornella en categoria promeses (la més nombrosa de totes, de 19 a 25 anys), així com amb la irrupció del pilot de trial Jordi Lestang i el ciclista especialista en descens Arnau Graslaub, com a joves promeses (16-18 anys). El govern andorrà s’ha compromès a estudiar l’atorgament de beques per a esportistes encara més jove en properes edicions del programa ARA.

El cas de Vicky Jiménez

Probablement el nom més conegut a hores d’ara de l’esport andorrà ja és el de Vicky Jiménez. La jugadora de tennis de 16 anys ostenta el primer lloc del rànquing mundial en categoria júnior i va saltar a la fama l’any passat en guanyar l’Open d’Austràlia en la seva categoria. Aquest 2021 ha seguit progressant amb algun resultat de gran mèrit en torneigs de nivell ITF i ja és la tennista més jove del Top 400 del rànquing WTA. Atenent a la seva progressió i impacte mediàtic com a “ambaixadora” esportiva del país, fa uns mesos el govern, la federació de tennis i la jugadora van tancar un acord de col·laboració específic per al període 2021-2023 xifrat en 150.000 euros per fer front a les despeses de l’esportista en el seu camí per esdevenir una jugadora professional de la WTA a tots els efectes.

Aquesta xifra econòmica ja inclou l’import de la beca del programa Alt Rendiment Andorrà i és una aposta clara del govern pel talent d’una jugadora cridada a ser l’esportista de referència del país a la propera dècada.