L’eclosió de Nora Fernández, el declivi de Romania

2 minuts de lectura

podiumtraining

Aquest matí s’ha donat el tret de sortida dels mundials de Glasgow de gimnàstica artística amb una primera rotació del quadre femení que ha generat molta expectació. En clau de país, perquè quatre gimnastes havien de donar-ho tot per mantenir vives les expectatives de classificar-se per al preolímpic de Río de l’any vinent. Paula Raya, que ha ocupat posició de suplent i no ha competit, ha hagut d’animar de valent una actuació meritòria i amb un nom destacat: Nora Fernández.

La gironina, nascuda el 1999 i debutant en uns mundials, ha demostrat tenir sang freda per aparcar els nervis i liderar l’equip espanyol amb les millors marques al salt de poltre (14.100) i a la barra (13.200) i completar una actuació discreta en l’exercici de terra (12.366), després d’esperar uns quants minuts que l’organització encertés la música que havia de sonar. A punt de fer els 16 anys, l’actuació de Nora Fernández ha estat clau perquè l’equip espanyol mantingui viva l’esperança de classificar-se per al Test Event.

Fernández i companyia no ho tenien fàcil: l’estrella de l’equip, Roxana Popa, arrossegava molèsties físiques i només estava inscrita a l’exercici de paral·leles (on, per cert, ha caigut). Això obligava a la resta de gimnastes a donar el millor de si per mantenir, com a mínim, el nivell mostrat el 2014 al mundial de Nanning, on van obtenir la 15a millor puntuació. I podríem dir que pràcticament ho han aconseguit: 210,094 punts, o el que és el mateix: 1,6 punts per sota de l’actuació de l’any passat, una xifra que si Mèxic, Polònia, Brasil o Corea mantenen el seu nivell, deixaria el combinat espanyol classificat pels pèls al preolímpic. Caldrà patir en els propers dies fins a conèixer el resultat final, però d’entrada, hi ha moltes opcions de ser-hi.

De la resta de gimnastes dels Països Catalans, destacar el bon paper de Natàlia Ros (també debutant!) amb 52.332 punts en la suma dels quatre aparells, més de 2 punts per sobre del resultat que va obtenir fa un parell de setmanes al campionat de Novara. La també mallorquina Clàudia Colom ha acabat la jornada amb 51.231 punts, amb una execució correcta però discreta.

Romania: el terratrèmol

En la primera rotació del mundial el gran focus d’atenció l’acaparava Romania. El país de Nadia Comaneci és un gegant de la gimnàstica artística femenina, però de mica en mica ha anat perdent potencial fins al desastre d’aquest matí. Romania va ser 1a al mundial preolímpic de 1999, 2a al de 2003, 3a al de 2007 i 4a al de 2011.

La patacada d’aquest matí, però, ha estat tan bèstia (9 caigudes acumulades i exercicis poc brillants) que les romaneses podrien quedar fora de la final d’aquest mundial i, en conseqüència, perdre l’accés directe als Jocs Olímpics de Rio. Més encara: Larisa Iordache, una de les grans estrelles d’aquest esport i medalla de plata en el concurs individual de l’any passat i també en l’exercici de terra s’ha quedat sense opcions de classificar-se per a les finals individuals (si no hi ha una hecatombe en la resta de participants, és clar), tot i que probablement accedirà a la final completa.

De fet, cap de les gimnastes romaneses ha fet una marca prou bona en cap dels aparells per accedir a les finals individuals. És una debacle històrica, si s’acaba confirmant. Déu n’hi do quin començament de mundial!

Per cert: lamentable que no hi hagi cap opció de veure en directe ni per TV ni per internet les fases de classificació d’un mundial preolímpic. A partir de dimarts, amb les finals, la cosa canviarà. Afortunadament per a tothom.