La gala, organitzada per la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), el Diari Sport i la Secretaria General de l’Esport i l’Activitat Física (SGEAF), s’havia de celebrar el 30 de gener, però per la situació de la pandèmia s’ha ajornat fins aquest 18 de maig. El coronavirus, que ha obligat a parar el món durant molts mesos, no ha impedit que el 2020 s’hagin viscut grans moments al món de l’esport, i més a Catalunya. Amb els Jocs de Tòquio i de Pequín al punt de mira, atletes i entitats han après a adaptar-se a la nova normalitat i a preparar la gran cita olímpica d’una manera diferent, però amb les mateixes ganes o més, com ha recalcat en diverses ocasions els premiats a la Festa de l’Esport Català.
Els grans protagonistes de la nit han estat la remadora Aina Cid i el pilot de trial Toni Bou, guardonats amb el Premi a Millor Esportista del 2020. Durant la passada temporada Cid va aconseguir una medalla de plata a l’Europeu de rem en els dos sense timoner i va ser considerada per la Federació Internacional d’aquesta disciplina com a millor remera del món del mes de juliol. La guanyadora ha assegurat que “és un premi molt important per a mi i per al món del rem català”. Cid competirà aquest estiu als Jocs, on l’objectiu és “donar el 100%, i fer una bona regata, i si això ens porta a una medalla, endavant”.
Per la seva banda, Toni Bou va guanyar el Mundial indoor de trial, fita que se suma al seu increïble palmarès de vint-i-vuit títols mundials: catorze en indoor i catorze en outdoor. El pilot no ha pogut ser a l’entrega de premis, ja que fa un parell de setmanes es va trencar el peroné durant els entrenaments, però en una entrevista virtual, en directe, ha explicat que “ha estat un any complicat, però no hem perdut les ganes i la il·lusió; estic impacient per tornar a competir en dues setmanes”.
El futur de l’esport català, en bones mans
El premi a l’esportista amb més projecció ha estat per Maria Costa, primer or olímpic en esquí de muntanya de la història. L’esquiadora, de 18 anys, creu que aquest diploma és “per la constància, l’esforç i per la medalla”, que va aconseguir als Jocs de la Joventut de Lausana en l’estrena d’aquesta disciplina com a esport olímpic. És la gran promesa de l’esquí de muntanya català. En la categoria masculina el premi ha recaigut en Eduard Rousaud, que va disputar l’US Open de Golf amb tan sols 20 anys, convertint-se així en el primer català a aconseguir aquesta fita. Per al barceloní, “des que soc professional, aquest esport és la meva absoluta prioritat i suposa un canvi a nivell laboral i de mentalitat, però vull seguir treballant fort”.
El Barça, guardonat per partida doble
El futbol també ha estat present en aquesta festa, i és que el conjunt femení del Barça ha obtingut la distinció a millor equip català, indiscutiblement el premi de més estricta actualitat. Durant el 2020 va ser campió de la Copa de la Reina i es va classificar a la semifinal de la Champions, torneig que acaba de guanyar. N’ha recollit el premi el president del club, Joan Laporta, i ha comptat amb un vídeo d’agraïment del seu entrenador, Lluís Cortés. Les jugadores no han pogut estar presents a la gala perquè estaven preparant el partit de Lliga de demà.
Els diplomes a millor entrenador i esportista llegendari han caigut en mans d’homes: David Martín, el seleccionador de l’equip estatal de waterpolo masculí, amb qui es va proclamar subcampió d’Europa i va aconseguir el bitllet olímpic per a aquest estiu, i l’ex-capità del Barça d’Handbol, Víctor Tomàs. Pel que fa a l’Esperit Esportiu, enguany ha estat per Astrid Fina, de qui el presentador de l’acte, Bernat Soler, n’ha fet la millor descripció: “amb uns èxits esportius notables i un esforç adaptat, Fina ha contribuït a trencar barreres i a posar el focus mediàtic en l’esport paralímpic femení”.
A més, en aquesta edició també s’ha guardonat aquells clubs i entitats que durant aquest any han complert els cent anys d’història: el Ripoll CF, Agullana CD, CF Bellpuig, CD Masnou, CF Puigvertenc, ATC Sant Pol, UE Sant Sadurní, CF Torà, UD Viladecans, CE Portbou, CD Malgrat, CF Capellades, CT Lleida i la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC). Aquesta darrera s’ha endut a més un altre premi, el de la Millor Gestió Federativa, per ser una de les organitzacions amb més llicències federatives a nivell català i amb un llegat històric i de valors exemplar.
Per últim, s’ha celebrat un reconeixement a títol pòstum a Josep Lluís Vilaseca, ex-secretari general de l’Esport i figura clau dels últims 40 anys, que va assentar les bases de l’actual model de l’esport català.
La gala ha estat àgil i entretinguda, sense interrupcions i amb una bona dosi d’optimisme, sobretot per les expectatives d’èxit de la delegació catalana a Tòquio. Com bé ha remarcat el secretari general de l’esport i l’activitat física, Gerard Figueras “esperem que els catalans tornin amb moltes medalles olímpiques” i que el jurat tingui complicat escollir els guanyadors de la propera Festa de l’Esport Català.