La Selecció Catalana de korfbal busca trepitjar per primera vegada un podi mundial

5 minuts de lectura

Catalunya buscarà millorar la 4a posició obtinguda al Mundial del 2011, la millor fins al dia d’avui

La selecció catalana absoluta de korfbal participa al Campionat del Món, que es disputa del 20 al 29 d’octubre a Taiwan. El combinat nacional, juntament amb 23 seleccions més d’arreu dels cinc continents, lluitarà per aixecar el títol que la coroni com la millor en aquesta disciplina. La selecció ha preparat la cita des del mes d’agost al Centre d’Alt Rendiment Esportiu de Sant Cugat i buscarà millorar la quarta posició aconseguida l’any 2011, la millor fins el dia d’avui.

Catalunya ha quedat enquadrada amb Txèquia i Tailàndia al grup H i només el primer de grup avançarà cap a les rondes eliminatòries que condueixen fins a la final. El seleccionador Miquel Àngel Tobaruela abans de volar cap al país asiàtic recalcava la importància del partit de fase de grups contra Txèquia, que marcarà el futur de Catalunya al Mundial. Si el combinat nacional guanya l’equip centreeuropeu i també a Tailàndia, lluitarà per ser entre les vuit millors seleccions del món, si no, es veuria relegat a competir per acabar com a màxim en novena posició. La selecció manté el bloc que va guanyar el classificatori B per aquest Mundial i suma les incorporacions de jugadors i jugadores joves, mantenint intacta l’ambició d’arribar a semifinals i estar a prop dels millors: Països Baixos, Bèlgica i Taiwan. Tobaruela deixava caure que volen “donar la sorpresa” i trepitjar per primera vegada un podi mundial.

Països Baixos suma deu mundials dels onze que s’han disputat, mentre que Bèlgica va guanyar l’edició de 1991

Catalunya ha aconseguit classificar-se i participar ininterrompudament en tots els Mundials absoluts des del seu debut el 1999 a Austràlia, i en aquesta setena participació vol demostrar que continua sent una de les potències en l’àmbit europeu en aquest esport. La selecció va finalitzar en primera posició al Campionat Europeu Classificatori “B” que es va disputar el novembre de 2022 a la ciutat turca d’Antalya, i va ser aquest magnífic resultat el que li va donar el passi directe per a poder disputar aquest Mundial de korfbal. Els integrants d’aquesta rejovenida selecció absoluta viatjaran cap a Taipei amb la il·lusió de repetir èxits passats i poder reviure moments com la quarta posició obtinguda el 2011 al Mundial disputat a la Xina i la cinquena el 2015 a Bèlgica, sense oblidar la històrica de medalla de bronze a l’Europeu del 2016 als Països Baixos.

Els jugadors i jugadores convocats per Miquel Àngel Tobaruela per aquest 12è Mundial de korfbol són els següents:

Un entrenament de preparació al CAR de Sant Cugat del Vallès

A la Fosbury hem parlat amb dos referents de la selecció per saber com ha preparat i com arriba l’equip a la cita mundialista. Berta Alomà (Barcelona, 1992), que disputarà el seu tercer Mundial, explica que la selecció va començar a preparar la cita mundialista a finals d’agost i reconeix que “és la manera de preparar un torneig amb tants partits en tan pocs dies. Arribem amb moltes ganes, perquè creiem que hem fet un molt bon equip dins i fora la pista i això suma molt”. La selecció catalana arriba molt motivada perquè “creiem que tenim possibilitats de quedar primers de grup. Som una combinació d’una generació jove que puja amb molt de talent, gairebé tots els jugadors de la sub-21, i els jugadors i jugadores més veterans”. Integrants històrics de la selecció com Alomà i Javi Navarro jugaran el seu últim Mundial.

“La preparació que hem fet al CAR ha anat molt bé, estem molt contents amb la gestió de les instal·lacions i de no haver de canviar de pavelló. Aquesta vegada teníem horaris fixos en unes instal·lacions que són un luxe”. El 2011 la selecció va ser quarta i cinquena el 2015, l’objectiu aquest any és pujar al podi per primera vegada: “som realistes, haurem de lluitar-ho des del primer partit i sabem que ens ho jugarem tot contra Txèquia a la fase de grups en un partit que decidirà si passem entre els vuit primers o hem de jugar per quedar de la novena posició cap enrere. L’entrenador ens ha dit que hem de somniar en gran i intentar aspirar al màxim, però pas a pas. Hi ha un partit clau que ens pot fer anar en aquesta direcció o cap a una altra, que modifica l’objectiu. Òbviament, no seria un desastre, perquè ser novens de 24 països tampoc està malament, però aspirem a més. Pot ser que guanyem a Txèquia i després quedem vuitens, que no hi ha molta diferencia classificatòriament entre ser vuitens o novens, però competir amb els equips que estan dins dels vuit primers és un altre torneig i canvia totalment la perspectiva i la valoració que faríem de la nostra actuació al Mundial”, explica la jugadora.

Passar de ronda i jugar entre els vuit primers seria “una gran experiència, sobretot pels més joves que venen fent uns resultats excel·lents i estan agafant una dinàmica guanyadora molt bona“. Sobre què significa poder representar Catalunya de manera oficial en un Mundial, Alomà confessa que és “un orgull, estic en la meva salsa. És un plaer poder sentir ‘Els Segadors’ en un Mundial“. La barcelonina ha jugat a la lliga neerlandesa i sap de primera mà quin és l’estat de salut del korfbol fora de Catalunya i també a casa nostra: “Hi ha una diferència clara entre països del grup A com Bèlgica i Països Baixos i la resta. A Països Baixos hi ha 100.000 llicències i és una diferència brutal amb tot el que vindria a ser el grup B que conformen Catalunya, Portugal, Anglaterra o Alemanya. Tots aquests països encara estem en fase d’intentar consolidar la base, ara estem enganxant molta a gent jove. La pandèmia ens va fer mal i tenim un forat d’una generació i ens encara ens estem recuperant d’això. És veritat que hem mantingut el nombre de llicències, penso”.

Alomà, que fins ara jugava al Korfbal Club Barcelona, es retirarà després del Mundial i seguirà en tasques formatives amb jugadors i jugadores de base: “jugar el Mundial significa deixar-ho de la millor manera possible, disfrutant-ho, i sobretot sentint-me bé a mi mateixa perquè he donat el màxim”. La barcelonina s’emociona quan recorda tot el que li ha donat el korfbal, “he intentat retornar a aquest esport tot el que m’ha donat a mi. Em sento molt afortunada de poder estar amb aquest equip, som un equip dins i fora pista i això ens dona aquest plus d’anar a per totes“.

Per la seva banda Javi Navarro (Barcelona, 1987) confessa que “aquests tres o quatre entrenaments setmanals que hem fet ens fan arribar en bones condicions al Mundial, l’equip té moltes alternatives per tenir sempre un equip competitiu sobre la pista, poder preparar-nos al CAR ha estat un èxit”, conclou el jugador del KC Barcelona. Al Mundial de 2019 la Selecció va acabar en desena posició, “enguany tenim millor equip i volem millorar el resultat de la darrera Copa del Món. L’objectiu és superar Txèquia, sabem que serà un partit súper igualat. És el partit que marcarà el nostre Mundial, tant podem quedar quarts com desens. Lluitarem per arribar a les semifinals i a partir d’allà somiar amb qualsevol cosa, seria brutal estar al podi”.

Navarro explica que jugar un Europeu o un Mundial “és espectacular i poder-ho fer representant Catalunya de manera oficial és un orgull”. Serà el seu tercer Mundial: “mai se sap, però pot ser la meva darrera temporada abans de retirar-me i espero poder acabar ben amunt”.

Imatges: korfbal.cat