La cita japonesa ens ha ofert grans moments esportius. En aquest article ens fixem en el paper dels esportistes del nostre país que tornen a casa com a medallistes dels Jocs Paralímpics o bé amb un diploma a la butxaca de Tòquio 2020.
El resum ràpid: 22 medalles (cinc d’or, nou de plata, vuit de bronze) + 34 diplomes.
Medalles
Medalles d’or
ATLETISME: La competició somiada. El valencià Kim López va viure una final memorable del llançament de pes en categoria F12 i va aconseguir revalidar l’or de Rio 2016 establint un nou rècord del món amb un llançament de 17.04 metres que primer va viure de forma incrèdula. Gran èxit per a un dels esportistes més fiables a l’escena internacional de l’esport paralímpic.
ATLETISME: Un altre que va revalidar el títol als Jocs va ser Gerard Descarrega. El del Baix Camp va tornar a imposar-se als 400 metres T12 fent parella amb el seu guia Guillermo Rojo i deixant clar que és el millor de la disciplina malgrat la resistència mostrada pel duo de Namíbia, amb qui van celebrar plegats l’èxit assolit.
ATLETISME: No abandonem l’Estadi Olímpic de Tòquio perquè una altra exhibició la vam viure als 5000 metres en categoria T13, en què el tortosí Yassine Ouhdadi va saber esperar el seu moment i va fer un atac precís a la darrera volta que cap dels seus rivals va ser capaç de contrarestar. Espectacular el seu debut als Jocs, amb rècord d’Europa inclòs.
CICLISME: La batalla per la medalla d’or entre Sergio Garrote i l’italià Luca Mazzone es preveia ajustada a la contrarellotge de la categoria H2, però potser no tant. Només 36 centèsimes van separar el català de l’italià, en un or memorable per debutar als Jocs Paralímpics amb la seva handbike.
TRIATLÓ: La gallega Susana Rodríguez era la màxima favorita en el triatló PTVI i ho va demostrar fent valer la seva bona entesa amb la guia Sara Loehr guanyant els tres sectors de la prova i imposant-se amb un avantatge gegant sobre totes les rivals. L’or de la vilafranquina, més que merescut.
Medalles de plata
NATACIÓ (x2): Un esportista de Vilafranca del Penedès que també ha pujat al podi és Toni Ponce. El nedador del CN Sitges ho ha fet per partida doble, amb dues medalles de plata en dos proves tan diferents com els 200 lliures S5 i els 100 braça SB5, la cursa en què fins i tot aspirava a l’or. El seu salt endavant des de Rio 2016 és enorme.
ATLETISME: El llançament de pes compta amb una nova estrella del País Valencià. Des de la localitat d’Ibi Míriam Martínez ha fet el seu debut als Jocs Paralímpics i malgrat que fa ben poc que competeix en categoria F36 després de patir un vessament cerebral fa tres anys, ja s’ha endut la plata amb un millor intent de 9.36 metres que és el nou rècord d’Espanya.
ATLETISME: L’alacantí Iván José Cano va guanyar la darrera medalla per als esportistes del nostre país després d’igualar la seva millor marca personal (7.04) a la final del salt de llargada en categoria T13.
NATACIÓ: L’idil·li de Miguel Luque amb els 50 braça SB3 és extraordinari i a Tòquio ha sumat els seus sisens Jocs consecutius pujant al podi en aquesta disciplina. El de Parets del Vallès és incombustible.
NATACIÓ: Núria Marquès ha viscut uns nous Jocs excel·lents. La de Castellví de Rosanes en aquesta ocasió no ha tastat l’or, però es manté a l’elit mundial de la natació. Als 100 esquena S9 ha revalidat la seva condició de subcampiona dels Jocs Paralímpics amb èxit.
TRIATLÓ: La remuntada espectacular d’Héctor Catalá a Tòquio 2020 li va permetre proclamar-se subcampió paralímpic en categoria PTVI. Després d’un sector de natació fallit, el de Serra va començar a remuntar amb la bicicleta i va concloure amb una cursa a peu d’escàndol. Plata amb regust a or.
NATACIÓ: L’egarenca Sarai Gascón ha tornat a pujar al podi dels Jocs. El seu major èxit l’ha assolit als 100 lliures S9, amb una final rodona imposant-se en la lluita per la plata davant moltes rivals amb marques similars a la seva i quedant-se ben a prop de l’or.
NATACIÓ: Com sempre, Óscar Salguero ha brillat als 100 braça SB8. El sabadellenc ha canviat l’or de fa cinc anys al Brasil per una plata magnífica al Japó, molt lluitada davant la impossibilitat de seguir el ritme de rècord del guanyador.
Medalles de bronze
TENNIS DE TAULA: El palista d’Esparreguera Jordi Morales ha sumat la seva tercera medalla en sis Jocs disputats. Ho ha fet al torneig de dobles fent parella amb Álvaro Valera i quedant-se realment a prop d’accedir a la final després de perdre un duel memorable davant la Gran Bretanya.
ATLETISME: El plusmarquista mundial de la categoria F12 ha aconseguit pujar al podi d’una final amb rivals de la superior F13. L’èxit d’Héctor Cabrera en el llançament de javelina és incontestable i salta del cinquè lloc de Rio fins a la medalla de bronze, la seva estrena al podi en uns Jocs.
CICLISME: El veterà corredor de 48 anys Christian Venge ha tornat a l’elit per la porta gran, pujant al podi dels Jocs a la prova de contrarellotge en modalitat B, una disciplina en què va fer valer la seva capacitat de resistència fent tàndem amb el seu guia Noel Martín.
CICLISME: Un altre veterà il·lustre és el ciclista de Tavernes Blanques Ricardo Ten. El valencià ha debutat als Jocs com a ciclista després de viure una llarga carrera com a nedador i finalment ha aconseguit pujar al podi al velòdrom en la prova de velocitat per equips 750m C1-C3 amb un sofert bronze.
CICLISME: L’esportista del Baix Llobregat Sergio Garrote ha tingut un debut als Jocs magnífic, acompanyant la medalla d’or en contrarellotge amb un bronze a la prova en ruta en la seva categoria de handbike. És l’únic esportista del nostre país que acompanya el títol paralímpic amb una segona medalla.
NATACIÓ: La segona medalla de la nedadora de Terrassa ha arribat als 100 papallona S9, una altra disciplina molt igualada en què Sarai Gascón va remuntar fins al podi en els darrers 25 metres.
NATACIÓ: La nedadora del CN Sant Feliu de Llobregat també ha sumat una segona medalla a la piscina, en el seu cas als 200 estils SM9 fent valer la seva velocitat en esquena. En alguns trams Núria Marquès va arribar a lluitar per la plata.
TRIATLÓ: L’atleta afincat des de fa 14 anys a Mallorca Álex Sánchez va aconseguir pujar al podi en la primera prova del programa paralímpic de triatló. Bronze per a ell en la categoria PTS4 per tornar a un podi dels Jocs 13 anys després i en un esport diferent.
Diplomes paralímpics
Quart lloc als Jocs Paralímpics
CICLISME (x2): Quedar-se en dues ocasions a les portes del podi no deu ser fàcil de pair, però el cert és que el tricicle de Joan Reinoso va viure aquest resultat tant a la contrarellotge T1-T2 com a la prova en ruta. Ha faltat ben poquet per què el mallorquí s’estrenés als Jocs.
BÀSQUET EN CADIRA DE RODES: Jordi Ruiz i Óscar Onrubia han format part d’una selecció espanyola que tot i acabar en primera posició del seu grup va patir a quarts de final per avançar ronda i va acabar cedint davant dues seleccions superiors, els EUA i la Gran Bretanya. Cal destacar especialment el rol de Jordi Ruiz, convertit en un dels referents ofensius de l’equip i amb més d’un partit per sobre els 20 punts.
NATACIÓ: Miguel Luque no es va quedar gaire lluny de fer un doblet de podis a Tòquio 2020 i en la seva segona prova, els 150 estils SM4, finalment es va haver de conformar amb una més que meritòria quarta posició.
CICLISME: La prova en ruta era l’objectiu principal de Christian Venge als Jocs, però uns problemes mecànics inicials el van obligat a anar a contrapeu i fent tàndem amb Noel Martín “només” van poder ser quarts al final, superats per les parelles holandeses i pel tàndem de futur de l’equip francès.
NATACIÓ: Sarai Gascón va estar a prop de sumar un tercer podi, tal com ja havia aconseguit a Rio 2016, després de ser quarta en una prova en què va ser superada amb certa claredat per la seva companya Núria Marquès.
NATACIÓ: El sabadellenc Óscar Salguero va quedar-se ben a prop de sumar una segona medalla a la prova 4×100 estils 34 punts. Les seves braçades i el sector de José Antonio Marí en papallona van ser claus en la remuntada, però finalment l’equip espanyol es va haver de conformar amb la quarta posició. També cal comptar-hi David Levecq i Sergio Martos, nedadors a les eliminatòries.
NATACIÓ: Una altra que va estar a punt de pujar al podi en una prova de relleus va ser la castellonenca Ariadna Edo, quarta classificada final als 4×100 lliures 49 punts. En les proves individuals no va aconseguir accedir a les finals.
CICLISME: El primer intent de podi per a Ricardo Ten va acabar amb una medalla de xocolata després de ser quart als 3.000m en persecució individual malgrat millorar els seus registres de forma considerable.
Cinquè lloc als Jocs Paralímpics
NATACIÓ: La quarta prova individual de Sarai Gascón també va concloure amb un top 5 per a ella, indicador fiable que és una de les millors competidores del món a la piscina paralímpica. Va ser cinquena als 100 braça SB9.
NATACIÓ: El relleu dels 4×100 lliures 34 punts va comptar amb la participació de Núria Marquès i Sarai Gascón, responsables de fer els primers relleus i portar l’equip espanyol a la lluita per la primera posició. Després, però, entraven en joc nedadores de categories inferiors i van acabar caient a la cinquena posició.
NATACIÓ: Núria Marquès va competir en una disciplina que no és favorable per a ella com són els 100 braça SB8 i va fer un bon tempteig després d’acabar en cinquena posició.
NATACIÓ: Més enllà dels podis Toni Ponce va aconseguir tres diplomes més. La millor posició lluny de les medalles la va aconseguir formant part del relleu 4×50 lliures 20 punts, en què va ser l’últim en nedar davant nedadors de categories superiors.
ATLETISME: Un dels veterans que ha tancat una llarga trajectòria a l’elit aquest estiu ha sigut l’olotí Xavi Porras, que s’ha acomiadat dels Jocs Paralímpics amb un cinquè lloc final al salt de llargada T11.
CICLISME: El relleu de les handbike va comptar amb la participació d’Israel Rider i Sergio Garrote a l’equip espanyol, que finalment va ser cinquè en la categoria H1-H5, lleugerament per darrere dels resultats obtinguts a la copa del món.
ATLETISME: El campió paralímpic als 400 va tornar a competir als 100 metres llisos T11, una prova en què Gerard Descarrega va arribar a superar la seva millor marca personal per colar-se a les semifinals i allà va ser cinquè, fora dels quatre llocs de finalista per ben poquet.
TENNIS DE TAULA: El palista català Jordi Morales va competir de forma excel·lent a la fase de grups però no va poder reblar el clau a quarts de final, quan va caure eliminat davant un rival polonès que es va endur el duel per 3 a 0 en un torneig individual de classe 7 marcat pels petits detalls.
Sisè lloc als Jocs Paralímpics
ATLETISME: Després d’exhibir-se als 5.000 metres, Yassine Ouhdadi va tornar a la càrrega en una prova més curta, els 1.500 T13, que no s’ajusta tan bé a les seves característiques. El del Baix Ebre va entrar amb el grup capdavanter, però no va poder remuntar fins al podi.
NATACIÓ: El debut de Núria Marquès a Tòquio 2020 el va fer en la prova on defensava el títol de 2016, els 400 lliures S9. En el darrer cicle, però, la nedadora catalana ha canviat els seus objectius i el sisè lloc final confirma que es tractava d’un objectiu secundari al Japó.
NATACIÓ: Un altre assidu del podi que va aconseguir una plaça de finalista en una prova poc propícia per a ell va ser Toni Ponce, sisè classificat als 100 lliures S5 per agafar bones sensacions per a cites més bones per a ell.
NATACIÓ: Un altre nom conegut de la llista que torna a aparèixer aquí és el d’Óscar Salguero, que fent valer el seu tram perfecte en braça va aconseguir ser sisè a la final dels 200 estils SM9.
NATACIÓ: El veterà José Antonio Marí va aconseguir un diploma individual als 100 papallona S9, la mateixa prova on la seva companya Sarai Gascón va ser podi en categoria femenina. Bon sisè lloc per a un Marí que ha tancat els Jocs amb tres diplomes.
NATACIÓ: Un home que va nedar a Barcelona 1992 no pot tenir cap exigència de resultats si decideix tornar a competir després d’un temps d’absència a Tòquio 2020. Malgrat això, el mallorquí Xavi Torres ha sumat dos nous diplomes a la seva llarga trajectòria. El primer el va aconseguir als 150 estils SM4, amb el sisè lloc.
FUTBOL-5: Diversos jugadors del nostre país han format part de l’equip que s’ha hagut de conformar amb una sisena posició final que després dels èxits obtinguts en anys precedents queda una mica curta en un torneig marcat per la manca d’encert ofensiu. Són Iván López, Sergio Alamar, Youssef El Haddaoui, Miguel Ángel Sánchez i Pablo Cantero.
Setè lloc als Jocs Paralímpics
ATLETISME: Héctor Cabrera va debutar a Tòquio en la seva prova “dolenta”, el llançament de pes en categoria F12, prova en què va fer la seva millor marca de la temporada per acabar setè, millorant el vuitè lloc de Rio 2016.
NATACIÓ: Els Jocs de Xavi Torres són més que lloables després que en la seva segona prova donés la sorpresa classificant-se per a la final, primer, dels 50 esquena S4, i acabant després en setena posició amb rècord d’Espanya inclòs (46.93). Mèrit enorme per al nedador de 1974.
POWERLIFTING: La disciplina germana de l’halterofília ha vist el debut als Jocs de Montse Alcoba, que ha batut el rècord d’Espanya en categoria 79 kg amb un aixecament de 107 kg per seguir progressant en un esport que no fa tant que practica i en què vol millorar de cara a París 2024.
CICLISME: Un dels diplomes més celebrats els primers dies de Jocs va ser la setena posició de Christian Venge (amb Martin) a la prova dels 4.000 metres en persecució individual en categoria B, atès que la cita del velòdrom només servia com a preparació per a les dues proves a la carretera.
NATACIÓ: El relleu 4×100 lliures 34 punts va comptar amb la participació dels valencians José Antonio Marí i Sergio Martos, que van ser parts d’un equip que només va poder ser setè a la final.
Vuitè lloc als Jocs Paralímpics
BÀSQUET EN CADIRA DE RODES: La catalana Judith Núñez ha tingut un rol testimonial en una selecció que ha aconseguit l’objectiu de tornar a casa amb un diploma després de molts anys sense accedir als Jocs. Al final, vuitè lloc i una victòria per 80 a 8 en el partit en què havien d’assegurar l’accés als quarts de final com a moment més memorable.
CICLISME: Un nou diploma per a Ricardo Ten va arribar en la seva disciplina més fluixa al velòdrom, amb la vuitena posició a la prova de 1.000 metres contrarellotge.
NATACIÓ: El que en una altra prova hauria sigut una decepció, aquí era un èxit. Toni Ponce va sumar la seva cinquena final a Tòquio 2020 sent vuitè als 50 esquena S5, una prova en què l’objectiu nítid era colar-se entre els finalistes.
NATACIÓ (x2): El veterà David Levecq ha sumat tres diplomes a Tòquio 2020, dos d’ells molt lluitats en proves en què va complir la fita de colar-se a la final. Ens referim als 50 lliures S10 i als 100 papallona S10.