Fa 16 mesos el Comitè Olímpic Internacional va designar la candidatura Pequín 2022 com a seu dels Jocs Olímpics d’hivern. La capital xinesa es va imposar a Almaty (Kazakhstan) per només quatre vots de diferència amb una proposta que anava lligada al desplegament dels esports d’hivern al gegant asiàtic abans de la cita olímpica. Quan queden poc més de 5 anys per acollir la cita més important sobre la neu i el gel arreu del món, la Xina ha decidit prémer l’accelerador. Pequín serà la primera ciutat del món en acollir uns Jocs Olímpics d’Estiu i uns d’Hivern i vol oferir un gran espectacle.
Aquest dimecres el govern xinès ha presentat un pla d’infraestructures certament ambiciós. En els propers 5 anys vol construir més de 500 noves pistes de patinatge i 800 estacions d’esquí arreu del país. A més, el govern ha anunciat la intenció de crear una lliga d’hoquei sobre gel competitiva a nivell internacional i la voluntat d’acollir grans cites dels esports d’hivern entre el 2019 i el 2022. L’aposta complementa l’impuls anunciat fa un parell de setmanes pel govern municipal de Pequín: 66 pistes de gel, més pistes d’esquí a prop de la ciutat i un pla escolar que introdueix els esports d’hivern com a pràctica obligatòria per a tots els alumnes de primària i secundària. Algunes escoles, de fet, comptaran amb simuladors d’esquí i pistes de patinatge per a fer-ho possible.
El Comitè Olímpic Xinès admet que treballar la base és el gran repte pendent dels propers anys. La irregularitat de recursos arreu del país provoca que les zones del nord no comptin amb prou entrenadors per complir el somni promès davant el COI: el 2022, 300 milions de xinesos practicaran de forma regular esports d’hivern. En algunes disciplines, com l’esquí alpí, la Xina necessita cobrir el 70% de places tècniques per poder oferir programes de qualitat als joves esquiadors. L’altra gran mancança és la indústria associada als esports d’hivern, que és molt petita per cobrir les necessitats de creixement previstes.
La Xina, especialista en patinatge de velocitat
El 70% de les medalles que el país asiàtic ha aconseguit als Jocs Olímpics d’Hivern han arribat gràcies al bon paper ofert a les proves de patinatge de velocitat, especialment en les de pista curta, on són segons al medaller històric. En la resta de disciplines, però, només ofereixen garanties de podi a l’esquí freestyle i opcions més remotes en curling o en patinatge artístic sobre gel.
La manca de treball de base en l’esquí alpí, l’esquí de fons, el biatló, el bobsleigh o l’skeleton els passa factura. A Sotxi, per exemple, només van poder ser dotzens al medaller, una posició que sorprèn per la seva condició de superpotència als Jocs Olímpics d’estiu o bé als Jocs Paralímpics. La Xina no vol desaprofitar la cita de Pequín 2022: a partir d’aquell any, no ens hauria d’estranyar veure’ls lluitar per accedir les finals i els podis en totes les disciplines dels esports d’hivern.