París 2024 (6): Gimnàstica Rítmica i Trampolí

4 minuts de lectura

A la Fosbury fem continguts dedicats als Jocs Olímpics de París 2024 des de fa mesos. A l’abril, de la mà de Ràdio Molins de Rei, vam començar un pòdcast anomenat ‘París 2024’ en què parlem d’esports on hi haurà representació dels Països Catalans a la capital francesa. Al sisè capítol parlem de gimnàstica rítmica i trampolí.

Dates:

Els JJOO es disputaran del 26 de juliol a l’11 d’agost. Les competicions de trampolí (i gimnàstica artística) es realitzaran a l’Arena Bercy i a l’Arena Porte de la Chapelle es disputarà la gimnàstica rítmica del 27 de juliol al 5 d’agost​

Claus:

Es disputa Gimnàstica Artística als Jocs Olímpics des de l’any 1896, la primera edició moderna. Fins l’any 1984 no arribaria al calendari olímpic la gimnàstica rítmica individual, mentre que els conjunts ho feien el 1996 i la gimnàstica de trampolí el 2000.

La gimnàstica rítmica és una modalitat de la gimnàstica i una disciplina esportiva practicada principalment per dones, encara que actualment també és practicada per homes, a París 2024 només hi haurà categoria femenina. Té els seus orígens històrics a l’Europa Occidental al segle XVIII i
combina elements de ballet, gimnàstica i dansa, així com l’ús de diversos aparells com la corda, el cèrcol, la pilota, les maces i la cinta.​ Els exercicis es realitzen sobre un tapís amb música.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mireia Martínez (@mireia_martiinez)

En Gimnàstica de Trampolí la modalitat olímpica és el llit elàstic. Consisteix a realitzar una sèrie d’exercicis executats en diversos aparells elàstics, en què els salts acrobàtics són els protagonistes. Van començar l’any 1934 pels gimnastes estatunidencs George Nissen i Larry Griswold. Ells van ser els que van crear el primer trampolí modern en la Universitat d’Iowa, als Estats Units. Com a curiositat: aquest esport va començar a utilitzar-se per a entrenar astronautes, amb la finalitat de conèixer els diferents efectes d’estar en un ambient sense gravetat.

En Gimnàstica rítmica la delegació espanyola suma tres medalles al llarg dels anys: Un or a Atlanta ’96 per equips i dues plates. La primera a Barcelona ’92 guanyada per la gimnàsta d’Oriola Carolina Pascual en categoria individual i l’altra en categoria d’equipa a Rio 2016. Enguany serà la primera vegada que la delegació espanyola participi en els Jocs Olímpics en trampolí des de la seva incorporació al programa oficial l’any 2000 als Jocs de Sydney.

Esportistes classificats:

En aquest capítol sentirem les veus de Mireia Martínez (Riba-Roja de Túria, 2005),  formada al Club Gimnasia Rítmica Riba-Roja i de Patricia Pérez (Sueca, 2005), formada al club Gimnàstica Almussafes, que competiran per equips. També serà a París l’alacantina Polina Berezina competint en categoria individual.

Sentirem el David Vega (Barcelona, 1998), que competirà en la categoria individual masculina de trampolí. També serà a París la Noemí Romero, que és d’Albacete però entrena al CAR de Sant Cugat i competirà en categoria individual femenina.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by David Vega (@daviidvega_)

Més continguts:

Sabrem com van començar a practicar la rítmica les dues gimnastes valencianes, quins són els seus aparells preferits, el David Vega ens explica amb pèls i senyals què és el trampolí i quines sensacions té quan el practica.

Sabrem qui és en Robert Vilarasau i què és un triple quàdruple doble i ho rematarem tot amb les preguntes clàssiques del pòdcast, un bon moment musical i la clàssica lliçó de francès.


El sisè episodi ja està disponible:

a Spotify: open.spotify.com/show/1pfmDBh8V

a Ivoox: ivoox.com/podcast-paris-

No et quedis sense la teva guia dels Jocs de París

Per tercera vegada la Fosbury edita una Guia dels Jocs Olímpics en paper. Volem que tots els amants de l’esport tinguin una base extensa per gaudir plenament de la cita olímpica d’aquest estiu. A la “Guia Olímpica París 2024” hi trobareu informació sobre tots els esports del programa olímpic, amb context, protagonistes, medaller, claus i curiositats històriques de cadascuna de les disciplines que gaudirem del 26 de juliol a l’11 d’agost a França. A més, com també és tradició, publiquem una fitxa de tots els esportistes dels Països Catalans que competiran als Jocs Olímpics de París. Enguany, amb declaracions de diversos esportistes. Tot plegat, amb el format habitual de la Fosbury: 132 pàgines, en català, i amb el segell fosburià habitual per celebrar els 10 anys de projecte!

Ja a la venda a la botiga en línia de la Fosbury conjuntament amb la revista sobre “Grans Històries dels Jocs Paralímpics“. Els primers exemplars de la guia es començaran a repartir als subscriptors i compradors durant la primera quinzena de juliol. També es podran adquirir a les botigues físiques habituals.