París 2024 (2): Rem amb Aina Cid i Aleix Garcia

4 minuts de lectura

A la Fosbury fem continguts dedicats als Jocs Olímpics de París 2024 des de fa mesos. A l’abril, de la mà de Ràdio Molins de Rei, vam començar un pòdcast anomenat ‘París 2024’ en què parlem d’esports on hi haurà representació dels Països Catalans a la capital francesa. Al segon capítol seguim a l’aigua de l’Estadi Nàutic de Vaires-sur-Marne per parlar de rem.

Dates:

Els Jocs Olímpics de París 2024 es disputaran del 26 de juliol a l’11 d’agost i les proves de rem començaran el 27 de juliol i acabaran el 3 d’agost i es faran a l’Estadi Nàutic de Vaires-sur-Marne, a la regió de l’Illa de França.

Claus:

El rem es va iniciar com a esport amb la mítica regata universitària d’Oxford contra Cambridge al Regne Unit el 1828. Ha estat present en totes les edicions dels Jocs Olímpics moderns, exceptuant els de 1896, quan es van haver de cancel·lar les proves per una tempesta. Els Estats Units és el dominador incontestable amb 89 medalles en el seu palmarès, 33 d’or, si bé Alemanya de l’Est compta amb els mateixos títols olímpics i la Gran Bretanya en té 31. A Tòquio 2020 les medalles d’or de 14 proves se les van repartir 11 països: Nova Zelanda en va sumar tres, Austràlia dues i Romania, Xina, Canadà, Itàlia, Grècia, França, Països Baixos, Croàcia i Irlanda en van guanyar una.

Els remers i remeres competeixen en una distància de 2.000 metres, individualment o en equips de 2, 4 o 8 persones. Hi ha dues disciplines diferents en el rem: l’scull (doble rem) o escombratge. En els proves d’escombratge, els remers subjecten un sol rem amb totes dues mans, mentre que en els de scull utilitzen un rem amb cada mà. Hi ha 7 proves olímpiques: Doble scull lleuger, Vuit amb timoner, Quatre sense timoner, Dos sense timoner, Quatre scull, Doble scull, Scull individual.

Quina és la diferència entre scull normal i scull lleuger us preguntareu… doncs el pes de qui va sobre l’embarcació. El límit d’aquest pes en categoria femenina és de 59 quilos per persona, amb una mitjana de 57 per a la tripulació femenina. En el cas dels homes, es considera pes lleuger fins als 72,5 quilos, 70 per cada membre de la tripulació.

Esportistes classificats:

A París tindrem triple representació catalana en rem:
– en Doble scull hi serà Aleix García (Serinyà, 2000) fent parella amb Rodrigo Conde
– en Dos sense timoner Aina Cid (Amposta, 1994) remarà amb Esther Briz
– en Doble Scull lleuger: Dennis Carracedo (Banyoles, 1999) fa equip amb Caetano Horta

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aleix Garcia (@aleixgarcia8)

Al pòdcast sentim les veus de l’Aleix i l’Aina. El de Serinyà debutarà en uns Jocs Olímpics com a subcampió del món el 2022 i subcampió d’Europa el 2022 i 2024, mentre que l’ampostina, després de ser sisena a Rio 2016 i Tòquio 2020, buscarà aquest cop sí pujar al podi. Atenció al palmarès de l’Aina: bronze mundial el 2018, or europeu el 2019, plata europea el 2020 i dos bronzes europeus el 2021 i 2023. Cid arriba a París amb un punt de maduresa i experiència òptim per pensar de manera seriosa en una medalla. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aina Cid Centelles OLY (@ainadecid)

Més continguts:

També parlem del Dennis Carracedo, destaquem la figura del lledonenc Manel Balastegui i repassem els inicis, objectius i sensacions dels nostres remers quan queda tan poc per la cita olímpica. Ho rematem tot amb l’habitual classe de francès, acompanyada aquest cop d’una classe d’història del rem.

El segon episodi ja està disponible:

a Spotify: open.spotify.com/show/1pfmDBh8V

Ja disponible a Ivoox: ivoox.com/podcast-paris-

No et quedis sense la teva guia dels Jocs de París

Per tercera vegada la Fosbury edita una Guia dels Jocs Olímpics en paper. Volem que tots els amants de l’esport tinguin una base extensa per gaudir plenament de la cita olímpica d’aquest estiu. A la “Guia Olímpica París 2024” hi trobareu informació sobre tots els esports del programa olímpic, amb context, protagonistes, medaller, claus i curiositats històriques de cadascuna de les disciplines que gaudirem del 26 de juliol a l’11 d’agost a França. A més, com també és tradició, publiquem una fitxa de tots els esportistes dels Països Catalans que competiran als Jocs Olímpics de París. Enguany, amb declaracions de diversos esportistes. Tot plegat, amb el format habitual de la Fosbury: 132 pàgines, en català, i amb el segell fosburià habitual per celebrar els 10 anys de projecte!

Ja a la venda a la botiga en línia de la Fosbury conjuntament amb la revista sobre “Grans Històries dels Jocs Paralímpics“. Els primers exemplars de la guia es començaran a repartir als subscriptors i compradors durant la primera quinzena de juliol. També es podran adquirir a les botigues físiques habituals.