Guia dels Jocs Olímpics d’hivern de la Joventut

4 minuts de lectura
Lausana acull uns nous Jocs Olímpics de la Joventut del 9 al 22 de gener.

Aquest dijous Suïssa donarà el tret de sortida a una nova edició dels Jocs Olímpics de la Joventut, la cita per a joves talents de menys de 18 anys que comença a consolidar-se com a primer tast de l’olimpisme entre les estrelles del futur. Amb la pretensió de promoure el companyerisme i l’intercanvi entre cultures per davant els resultats, els Jocs no deixen de ser un dels grans objectius competitius per a les promeses que miren de treure el cap a l’elit. Alhora, també són un banc de proves per incloure disciplines esportives que no formen part del calendari oficial dels Jocs Olímpics d’hivern. Comencen dues setmanes per gaudir de l’esport més jove al màxim nivell.

Les disciplines olímpiques hivernals

Els Jocs de Lausana presenten un programa amb 16 disciplines esportives diferents amb la presència destacada de l’esquí de muntanya, que fa el seu debut oficial en l’olimpisme amb l’esperança de ser protagonista d’aquí a pocs anys del calendari oficial dels Jocs Olímpics d’hivern. La resta de disciplines són les habituals en la cita hivernal: esquí alpí, esquí de fons, salt d’esquí, surf de neu, cúrling, biatló, patinatge de velocitat, patinatge de velocitat en pista curta, bobsleigh, luge, skeleton, hoquei sobre gel, combinada nòrdica, patinatge artístic sobre gel i esquí freestyle.

En total, 81 proves competitives amb la participació de 1.872 atletes procedents de 79 estats d’arreu del planeta i amb predomini clar de les potències europees, asiàtiques i nord-americanes. L’hemisferi nord, en aquest sentit, domina per golejada als Jocs d’Hivern de la Joventut.

Sabies que… Alemanya i els Estats Units han liderat el medaller en les dues anteriors edicions dels Jocs d’hivern de la Joventut? Altres potències destacades en aquesta cita han sigut Corea del Sud, Rússia o la Xina.

Les estrelles que ja no són promeses

Als Jocs hi haurà una àmplia majoria d’esportistes desconeguts per al gran públic però també hi participen alguns noms que ja han brillat a l’elit en grans competicions internacionals. És el cas de l’estoniana Kelly Sildaru, una de les grans estrelles del freestyle que és campiona del món al half pipe i una de les medallistes més llorejades de les darreres edicions dels X Games. En parlàvem fa uns anys a La Fosbury. També cal treure’s el barret amb la sud-coreana Young You, un dels grans noms de futur del patinatge artístic sobre gel que ja és capaç de fer coreografies al nivell de les grans estrelles mundials amb tot just 15 anys, o el nord-americà Kiernan Fagan, que ja ha pujat en més d’una ocasió al podi de la copa del món d’slopestyle o de big air.

El talent de Kelly Sildaru no té límits

Tres noms destacats en una generació en què un bon grapat d’esquiadors i patinadors s’han donat a conèixer a través d’exhibicions impossibles quan tenien tot just onze o dotze anys a través de youtube. Arriba el moment de mostrar el seu talent en una gran competició com a pas previ a ser protagonistes d’aquí a dos anys als Jocs de Pequín.

Ot Ferrer i Nil Llop, estrelles emergents a la delegació catalana

Els Jocs de la Joventut de Lausana comptaran amb una àmplia participació d’esportistes catalans, superior a la viscuda fa quatre anys i probablement amb més talent i opcions de ser protagonista en la lluita per les primeres posicions. En primer terme cal fixar-se en el potentíssim equip d’esquí de muntanya en què la selecció espanyola està formada íntegrament per esquiadors catalans i on també cal sumar-hi la presència d’Oriol Olm des d’Andorra. Olm és el vigent campió del món juvenil en quilòmetre vertical, una prova que malauradament no forma part del programa olímpic a Suïssa, però de ben segur serà un dels noms a seguir en la cursa individual i a l’esprint de Villar-Sur-Ollon.

Quatre catalans formen l’equip espanyol d’esquí de muntanya als Jocs / Fedme

En qualsevol cas, un dels seus rivals és un esportista català que apunta molt alt. Ot Ferrer és subcampió del món a l’esprint en la seva categoria i que és un clar aspirant a medalla olímpica. Atents també al conjunt de l’equip, amb Maria Costa com a gran dominadora de la disciplina a l’estat espanyol i amb dos talents més com Marc Ràdua i Ares Torra.

Un altre dels grans noms de l’olimpisme jove català és el del patinador del Prat de Llobregat Nil Llop, qui després de superar una dura lesió va tornar amb força l’estiu passat per proclamar-se campió del món en la seva categoria als World Roller Games de Barcelona en patinatge de velocitat sense gel. Al llac de Saint Moritz el talent del Barcelona Short Track i resident durant uns mesos als Països Baixos per perfeccionar el seu nivell té una bona oportunitat de progressar per apropar-se al nivell dels millors especialistes del món. Escollit com a millor promesa de l’esport català 2019, Llop ostenta diversos rècords estatals absoluts i lluita per fer avançar aquest esport a l’escena internacional. En patinatge de velocitat també hi ha equip íntegrament català amb la participació de Luisa María González (que també té rècords estatals absoluts) i Carla Álvarez, companyes de club a Barcelona.

El patinatge de velocitat sobre gel augura un bon futur en clau catalana / FCEH

Hi ha més cites de les que caldrà estar pendents en clau catalana. Una d’elles és el cúrling, en què els cerdans Oriol Gastó i Aleix Raubert (formats al Curling Puigcerdà Panxing) formaran part de l’equip espanyol al costat de Carmen Ruiz i Ana Vázquez. Un equip incipient que fa el seu debut olímpic amb l’esperança de sorprendre a les grans potències d’aquest esport de precisió.

Miquel Auladell i Marta Moreno en esquí de fons, Jana Suau en esquí alpí i Aina Gomariz en surf de neu són altres esportistes catalans presents als Jocs de la Joventut amb ganes d’obtenir un bon resultat. A tots ells cal sumar-hi els andorrans Ty Acosta i Carla Mijarez en esquí alpí.