El mateix escenari que va veure sorgir els Jocs Olímpics de l’era moderna el 1896 va ser l’epicentre d’un ritu protagonitzat per una artista representant el paper d’una suma sacerdotessa, qui va utilitzar un mirall còncau per encendre la flama amb la puresa dels raigs del sol. La cerimònia va ser de menys durada que l’habitual en senyal de respecte a les pèrdues que pateix el poble grec a causa dels incendis als afores d’Atenes.
La flama recorrerà 14.000 quilòmetres per la geografia argentina durant dos mesos. En el seu viatge difondrà els valors Olímpics de l’amistat, el respecte i l’excel·lència, i enviarà un missatge sobre el poder transformador de l’esport per a la construcció d’una societat millor. “Buenos Aires 2018 ha començat avui amb l’encesa de la flama. Amb orgull, la portarem al sud del planeta i des d’allà il·luminarem al món amb el missatge inspirador de l’Olimpisme i els seus valors“, va dir el president del Comitè Organitzador Buenos Aires 2018, Gerardo Werthein, en un discurs durant la cerimònia.
“Estem orgullosos dels nostres Jocs. Amb ells, el Moviment Olímpic assolirà nous horitzons. Tenim l’honor d’organitzar la primera edició d’una competició Olímpica amb estricta igualtat de gènere“, va afegir.
La flama comença el seu camí
Tot just la sacerdotessa va donar vida al “foc sagrat”, la flama va encendre per primera vegada una torxa de Buenos Aires 2018 donant començament a un breu relleu dins de l’estadi, que va tenir com a protagonistes dos atletes grecs i dos argentins.
Pel país amfitrió de Buenos Aires 2018 van portar la flama dos campions juvenils sud-americans de ciclisme Valentina Muñoz i Yoel Vargas. Van estar acompanyats per la llegenda del ciclisme argentí Walter Pérez, medallista d’or dels Jocs Olímpics Beijing 2008.
Avui la flama Olímpica de la joventut ha arribat a Buenos Aires.