La cita japonesa ens ha ofert grans moments esportius. En aquest article ens fixem en el paper dels esportistes del nostre país que tornen a casa com medallistes o bé amb un diploma a la butxaca de Tòquio 2020.
El resum ràpid: 8 medalles (una d’or) + 26 diplomes. A Rio 2016 el balanç va ser de 13 medalles (quatre d’or) + 23 diplomes.
Medalles
Medalles d’or
HANDBOL: Ludovic Fàbregas era un clar favorit a guanyar l’or olímpic abans del torneig i el pivot ha tornat a ser una peça clau del perfecte engranatge francès que ha pujat al podi dels Jocs per quarta ocasió consecutiva. Primer or per al nord-català a la cita olímpica després de guanyar la plata a Rio 2016.
Medalles de plata
RUGBY 7: La primera en sumar una plata a Tòquio 2020 va ser la capitana de la selecció francesa de Rugby a 7. Fanny Horta no tenia clara la seva participació als Jocs de Tòquio però al final es va desdir d’una retirada anunciada i va tornar a la càrrega per liderar una selecció que només va poder ser superada per Nova Zelanda a la final del torneig. Un gran èxit per posar el colofó a una carrera sensacional per a la rossellonesa.
WATERPOLO: Fins a 12 jugadores catalanes han pujat al segon esglaó del podi a Tòquio 2020 amb la selecció espanyola de waterpolo. Laura Ester, Judith Forca, Marta Bach, Anni Espar, Bea Ortiz, Elena Ruiz, Irene González, Clara Espar, Maica García, Paula Leitón, Roser Tarragó i Elena Sánchez han acompanyat Pili Peña en un èxit col·lectiu enorme. La clara derrota contra els EUA, la bèstia negra d’aquest equip, per 14 a 5 a la final.
PIRAGÜISME EN AIGÜES TRANQUIL·LES: Marcus Walz i Saúl Craviotto van fregar l’or a la final sempre frenètica dels K4-500. Dos dels quatre integrants d’un equip que no ha decebut i que només el quartet alemany, en els darrers 100 metres de la final, va ser capaç de superar. Medalla de plata que ja és el cinquè podi olímpic per a Craviotto i el segon del mallorquí.
FUTBOL: És un esport olímpic i per aquest motiu el citem al balanç. Plata de la selecció espanyola amb Dani Olmo, Marc Cucurella, Óscar Mingueza, Carlos Soler, Óscar Gil, Javi Puado, Èric García, Pau Torres i Marco Asensio formant part de l’equip.
Medalles de bronze
VELA: El menorquí Joan Cardona ha debutat a uns Jocs sent molt regular a l’elit de la classe Finn. La medal race va ser memorable, amb una regata on tenia opcions de lluitar per la plata, durant una bona estona va caure fora de les medalles i no va ser fins el tram entre la darrera boia i la línia de meta que va remuntar les posicions justes per guanyar el bronze en un final taquicàrdic. Enorme èxit per a un regatista encara molt jove.
VELA: Jordi Xammar ha sigut un dels millors regatistes del món en el darrer cicle olímpic al costat de Nico Rodríguez en classe 470 i ho ha demostrat al Japó. Tercera plaça final després de guanyar més d’una regata al llarg de la competició olímpica i d’una medal race on no es va moure de posició.
HANDBOL: Aleix Gómez ha sigut una de les grans estrelles del torneig olímpic anotant 44 gols en 47 llançaments en una actuació extraordinària que li ha valgit ser nomenat millor extrem dret del torneig. El veterà Antonio García, decisiu en el partit pel tercer lloc contra Egipte amb 6 gols, i Adrià Figueras, molt sòlid com a pivot, han donat continuïtat a la bona actuació de Gonzalo Pérez de Vargas sota pals. Ferran Solé, Viran Morros (que ha limitat el sostre de l’equip amb la seva lesió) i Gedeón Guardiola, també han format part de la selecció espanyola dirigida per Jordi Ribera, en un gran torneig que ha significat l’adéu de les pistes del capità blaugrana Raúl Entrerríos.
Diplomes olímpics
Quart lloc
NATACIÓ: Poca gent esperava que Mireia Belmonte fos capaç de lluitar per les medalles després de viure uns darrers anys massa condicionats per les lesions. Però la badalonina té un idil·li amb els Jocs i va estar a punt de donar la sorpresa als 400 estils, prova en què la remuntada final es va quedar a mig camí. Una quarta posició que en aquest cas és viscuda com un èxit per les sensacions reviscudes a la piscina.
ATLETISME: Eusebio Cáceres va ser quart a la final de salt de llargada després de somiar amb el bronze durant una estona atès que el va tenir a les seves mans amb el seu sisè intent. Al final, però, actuació excel·lent a Tòquio amb un millor intent de 8.18 i una humilitat just acabar davant la premsa que contagiava ganes de seguir competint.
ATLETISME: L’eivissenc Marc Tur ha sigut una de les grans revelacions dels Jocs amb una extraordinària actuació als 50 km marxa. Després de patir per mantenir el contacte amb el grup capdavanter, a mitja prova el de Santa Eulària des Riu va agafar les regnes de la prova i va imprimir un ritme en persecució de l’imparable polonès Tomala que només va ser capaç de seguir un corredor. Als darrers 500 metres, però, va arribar el defalliment i el canadenc Dunfee el va acabar superant a 100 metres de creuar la meta. El quart lloc més sensacional i amarg de Tòquio 2020.
VELA: La mallorquina Paula Barceló, fent parella amb Echegoyen, no va poder replicar l’or al mundial a Tòquio 2020. La competició va ser bona, però el podi es va escapar després d’una fluixa actuació a la medal race que les podria haver catapultat cap al podi. El duo té camp per córrer i molts triomfs per davant en el cicle olímpic que comença si decideixen seguir juntes.
WATERPOLO: La selecció espanyola masculina va completar un torneig perfecte fins que es va tornar a trobar amb Sèrbia a les semifinals. Els balcànics els van superar fent valer la seva major experiència en els darrers minuts de partit i en el duel pel bronze l’equip liderat per Dani López Pinedo des de la porteria no va tenir opcions davant Hongria. Quart lloc amb sensació que es queda curt i bon torneig de jugadors com Álvaro Granados o Roger Tahull, més enllà de les exhibicions d’Unai Aguirre sota pals que auguren un relleu perfecte per a Pinedo i un bon acompanyament per a Marc Larumbe, Bernat Sanahuja i Blai Mallarach.
Cinquè lloc
ATLETISME: El palamosí Adel Mechaal ha fet el campionat olímpic de la seva vida batent la seva millor marca personals dels 1.500 metres tant a les semifinals com a la final, on va acabar cinquè amb un registre impressionant de 3:30.77 seguint l’estela del rècord olímpic de Jakob Ingebrigtsen. Ens ha emocionat a la pista i posant en valor la tasca del personal sanitari del Trueta per donar forces a la seva mare.
ATLETISME: Sens dubte no esperàvem la brillantíssima actuació d’Ayad Lamdassem a la marató de Sapporo. El lleidatà va formar part del grup capdavanter i va tenir opcions de medalla fins al darrer quilòmetre, quan finalment va cedir en un grup de quatre corredors que s’estava disputant la plata i el bronze. Cinquè lloc, diploma i la cursa de la seva vida al sarró. Com ens va fer gaudir més enllà de l’exhibició de Kipchoge.
BÀSQUET: La selecció femenina ha dit adéu a l’etapa de Laia Palau amb una dura derrota a quarts de final davant França en un partit resolt al darrer minut en què les imprecisions del combinat de Lucas Mondelo van ser determinants davant el major encert de les franceses. Després de la fase de grups, diploma poc alegre per a Alba Torrens, Queralt Casas, Sílvia Domínguez i la citada Palau.
BÀSQUET: El comiat dels germans Pau i Marc Gasol de la selecció espanyola ha tingut els EUA com a bèstia negra de nou. La derrota determinant va arribar tres dies abans davant l’Eslovènia de Luka Doncic a la fase de grups, i l’encreuament a quarts davant Kevin Durant i companyia va ser emocionant fins al tercer quart. Ricky Rubio, amb 38 punts i una actuació històrica, no va resoldre les mancances d’un equip on també hi havia Rudy Fernández, Sergi Llull, Àlex Abrines i Víctor Claver.
WATERPOLO: Xavi Garcia ha conclòs el torneig olímpic sense medalla i lluny dels millors després d’una fase de grups més irregular de l’habitual i de caure als quarts de final i perdre les opcions de lluitar pel podi. Les dues darreres victòries han portat Croàcia fins al cinquè lloc, menys lluent del que es preveia i es volia inicialment.
TENNIS: Paula Badosa va ser una de les sensacions del torneig olímpic durant la primera setmana de competició, desplegant un joc ambiciós i precís i deixant enrere totes les rivals amb suficiència, entre elles Swiatek. Malauradament, al partit de quarts de final contra la txeca Vondrousova la jugadora de Begur va patir un cop de calor i es va haver de retirar en cadira de rodes en una de les imatges de la competició.
TENNIS: Garbiñe Muguruza també va viure una primera setmana de competició brillant a Tòquio fins al punt de colar-se als quarts de final sense problemes, però caure amb més contudència de la prevista davant Rybakina i va al·legar problemes físics que no l’havien deixat rendir tal com pretenia.
HOQUEI HERBA: La selecció masculina, amb onze catalans a l’equip (Pau Quemada, Roc Oliva, Quico Cortés, Miki Delàs, Josep Romeu, Vicenç Ruiz, Xavi Lleonart, Marc Boltó, Marc Sallés, Llorenç Piera i David Alegre), no ha pogut celebrar la retirada dels grans referents de la darrera dècada amb una medalla. La classificació agònica a quarts de final amb un gol de Quemada decisiu va plantejar un duel quasi impossible davant Bèlgica en què malgrat la derrota es va arribar a somiar amb el sorpasso.
HOQUEI HERBA: La selecció espanyola femenina, amb la presència de Georgina Oliva, Lola Riera, Carlota Petchamé, Júlia Pons, Clara Ycart i Berta Bonastre, va caure als quarts de final després de completar una excel·lent fase de grups en segona posició. El duel contra la Gran Bretanya es va resoldre al Shoot-out i la portera rival es va lluir per garantir el seu accés a semifinals. Bon joc, bons resultats i uns quarts igualats que fan mal.
Sisè lloc
REM: L’ampostina Aina Cid havia pujat al podi de diverses competicions internacionals amb regularitat en aquest cicle olímpic amb la seva nova parella Virginia Díaz. En el dos sense timoner van fer els deures i van aconseguir el primer gran objectiu classificant-se per a la Final A dels Jocs. Allà, però, no van tenir les forces suficients per plantar cara a les altres cinc embarcacions i van ser últimes després d’una sortida irregular. Sigui com sigui, segueix a l’elit després de ser sisena també a Rio 2016 i això ja és un enorme èxit per la rem català.
VELA: El regatista del CN El Balís Florian Trittel va participar en l’única prova mixta de la vela olímpica, l’espectacular Nacra 17 on les embarcacions van que volen. Trittel, fent parella amb Pacheco, va estar sempre un pas per darrere la lluita per les medalles i va acabar amb diploma més que merescut.
NATACIÓ: El mallorquí Hugo González ha aconseguit el seu primer diploma olímpic a Tòquio 2020 amb un sisè lloc als 100 esquena amb un temps final de 52.78 no excessivament lluny de la lluita per les medalles. Un bon colofó a un 2021 on ha explotat definitivament entre l’elit mundial de la piscina.
CICLISME EN PISTA: El duo format per Albert Torres i Sebastián Mora arribava a Tòquio especialment concentrat en la disciplina del madison que tants bons resultats els ha donat en els darrers anys. El menorquí i el de Vila-real van atacar al tram final per intentar guanyar una volta que els hauria col·locat en places de podi, però no va poder ser i es van haver de conformar amb un diploma ben lluitat.
Setè lloc
REM: El duo del Doble Scull lleuger format pel banyolí Manel Balastegui i Caetano Horta ha completat un gran debut olímpic amb la victòria a la Final B que els ha deixat en setena posició final. La Final A semblava inaccessible, però el resultat és esperançador de cara al creixement d’aquest duo tan jove per als propers anys.
NATACIÓ ARTÍSTICA: El renovat equip espanyol, que compta amb capitania moral per a Ona Carbonell i presència destacada també per a Berta Farreras, Iris Tió, Txell Mas i Paula Ramírez, ha acabat els Jocs en setena posició (després de calcar lloc en la rutina tècnica i la lliure) amb l’esperança de fer créixer l’equip en el cicle cap al 2024.
PIRAGÜISME EN AIGÜES TRANQUIL·LES: Saúl Craviotto no només ha guanyat una medalla de plata a Tòquio 2020, sinó que també s’endú un diploma al K1-200 on malgrat classificar-se per a la final va quedar molt lluny de les posicions de podi en una disciplina en què havia arribat a tastar la glòria olímpica.
HÍPICA: L’actuació de Beatriz Ferrer-Salat li ha permès tornar a sumar un diploma olímpic en doma clàssica. Ho ha aconseguit amb la setena posició per equips, després de liderar l’equip espanyol a la qualificació. Sense opcions de medalla aquest cop, sembla incombustible dalt del cavall.
Vuitè lloc
PIRAGÜISME EN AIGÜES BRAVES: El debut de Núria Vilarrubla als Jocs s’ha saldat amb un diploma olímpic merescut després d’haver fet els deures a primera ronda i a semifinals. El dia clau, a la final, la palista de La Seu d’Urgell va cometre diverses imprecisions, tant de rimte com de penalitzacions, que la van deixar massa lluny de la lluita per les medalles. Bon torneig, sigui com sigui, per a la catalana.
VELA: Mateo Sanz va protagonitzar un inici de prova olímpica impressionant a Tòquio 2020, amb dues victòries inicials que feien pensar que el windsurfista de Formentera que competeix per Suïssa podria lluitar pel podi. En el darrer tram de la competició, però, una mala jornada li va fer perdre totes les opcions fins al punt de lluitar a la medal race per assegurar-se el diploma olímpic.
HALTEROFÍLIA: Bon debut del molinenc Marcos Ruiz en uns Jocs Olímpics, especialment perquè competia en una categoria superior a la seva i ho feia enrolat a la final B. Malgrat això, va acabar guanyant un diploma olímpic amb un pes total de 395 kg i fent el rècord d’Espanya en dos temps.
NATACIÓ: Margaux Fabre va formar part del relleu francès del 4×200 lliures que va endur-se un diploma olímpic. L’èxit va ser classificar-se per a la final, on van quedar en vuitena i darrera posició amb la satisfacció de la bona feina feta a la primera ronda.