El projecte Pirineus – Barcelona 2030 ja fa mesos que està al centre del debat polític malgrat avançar a batzegades amb acords i desacords constants, els darrers, amb l’Aragó. El passat divendres el Comitè Olímpic Espanyol va confirmar que el president de l’organisme i els respresentants del govern espanyol i del govern català havien validat la proposta “presentada, debatuda i acordada” per la comissió tècnica. L’Aragó es va desmarcar d’aquesta proposta amb ganes d’assumir més pes (s’entén que esportiu, però també polític) i mentre el COE assegura que aviat se sumarà a l’acord el govern català posa fil a l’agulla amb una acció clau per al futur del projecte: la consulta que des d’avui ja va lligada a la data del 24 de juliol.
Aquell dia els habitants de les comarques de l’Alt Pirineu i l’Aran hauran de respondre a una pregunta directa de resposta binària: “El Govern ha de presentar candidatura als Jocs Olímpics i Paralímpics d’Hivern de 2030?“. Les opcions de resposta seran “Sí, l’ha de presentar” o bé “No, no l’ha de presentar”. La consulta serà accessible per als majors de 16 anys que acreditin un any de residència a les comarques d’aquesta vegueria (Val d’Aran, Alta Ribagorça, Alt Urgell, Pallars Jussà, Pallars Sobirà i Cerdanya). En total, seran prop de 55.000 persones les cridades a votar, en 121 meses diferents. Segons Laura Vilagrà, consellera de la Presidència, el resultat serà “políticament vinculant”. El futur de la candidatura, doncs, depèn directament de les 55.000 persones que podran votar el 24 de juliol.
Després de mesos d’incertesa finalment el Govern ha optat per fer una segona consulta que no serà vinculant a l’hora de presentar o no la candidatura davant el COI. Aquesta consulta és la que se celebrarà el mateix 24 de juliol a les comarques del Ripollès, Berguedà i Solsonès, i tindrà una pregunta diferent: “La seva comarca s’ha d’involucrar en el projecte vinculat als Jocs Olímpics i Paralímpics d’Hivern del 2030?”. Les dues respostes, en aquest cas, són aquestes: “Sí, estic d’acord que s’hi involucri” o bé “no, no estic d’acord que s’hi involucri”. En aquest cas seran 63.000 persones les que tindran dret a vot, però no podran decidir sobre la conveniència que la candidatura tiri endavant o no.
El Govern ha assegurat que el projecte de candidatura (que encara no és públic) s’explicarà de manera neutra i que el cost d’organitzar la doble consulta serà d’1,1 milions d’euros, una xifra que no inclou la campanya de difusió prevista. Tal com es donava per fet Barcelona (que acolliria la competició d’hoquei sobre gel) i la resta de Catalunya restaran al marge d’aquesta consulta.
El projecte oficiós
L’acord tècnic actual (pendent del que faci l’Aragó) preveu que a Catalunya s’hi disputin les competicions d’esquí alpí (La Molina i La Masella), l’esquí de muntanya (Boí Taüll), de surf de neu i d’esquí freestyle (Baqueira-Beret), així com d’hoquei sobre gel (Barcelona). A banda d’això, Catalunya també podria acollir competicions de múixing i d’esquí nòrdic com a esports d’exhibició. El Pirineu aragonès és previst que aculli les competicions de biatló i d’esquí de fons, mentre que el patinatge de velocitat sobre gel (en les dues modalitats) i el patinatge artístic sobre gel aniria a parar a Saragossa i el cúrling a Jaca. La candidatura portaria la resta de disciplines previstes (salts d’esquí, combinada nòrdica, bobsleigh, skeleton i luge) a una altra ubicació europea, previsiblement Sarajevo.
En resum, la proposta tècnic filtrada fins ara (i per tant, oficiosa) preveu que només cinc de les setze disciplines esportives dels Jocs d’Hivern de 2030 es disputin a Catalunya. Cinc més anirien a parar a Bòsnia i sis a l’Aragó.
El 15 de maig, manifestació a Puigcerdà
Prèviament a l’anunci de la data de la consulta, anunciada per la primavera i endarrerida finalment a mitjans d’estiu, la plataforma Stop Jocs Olímpics va convocar fa uns dies una “manifestació de país” que se celebrarà el diumenge 15 de maig a Puigcerdà. La plataforma va anunciar-ho des de La Vall Fosca, de forma simbòlica, davant el que havia de ser un remuntador d’accés a la fallida estació d’esquí de Filià, amb unes obres que van quedar escapçades el 2008. Stop Jocs Olímpics vol aglutinar tota la oposició a la proposta de candidatura per al 2030 i convida a mobilitzar-se a dir no davant un “macroesdeveniment que només portarà pa per avui i fam per demà“.
Stop Jocs Olímpics reclama que el Govern faci públics tots els informes (econòmics, de pressupost i d’impacte ambiental) abans de cridar la població a votar i assegura que si no ho fa “la consulta serà una manipulació i només un mer tràmti burocràtic per blanquejar els Jocs“. A més, afegeix que el fet que la votació sigui a l’estiu “no té cap sentit perquè és quan la gent està en mode vacances“ i lamenten que “des de 2010 s’estan destinant recursos públics en aquesta candidatura, que no és més que una menjadora de sous, dietes i informes de càrrecs i empreses que viuen precisament d’això“.