Proposta de casc obligatori per al 2021

2 minuts de lectura
La Federació Catalana de Patinatge vol promoure l’ús d’un casc específic per a la pràctica de l’hoquei patins.

D’aquí a un mes l’hoquei sobre patins podria prendre una decisió transcendental de cara al futur: l’aprovació de l’obligatorietat que els jugadors portin un casc de protecció reglamentari a partir de la temporada 2021/2022. La creació d’una comissió de treball per la prevenció de riscos a l’Assemblea de Clubs de 2017 va ser el punt de partida per impulsar un projecte per trobar un casc específic per a l’hoquei patins. D’allà van sorgir els primers contactes amb empreses fabricants d’aquest element de protecció. Ara el camí iniciat en aquell moment és a punt d’arribar a la seva fase final atès que la Federació Catalana de Patinatge ja disposa d’un prototip de casc específic per garantir la seguretat dels practicants d’aquest esport i vol portar a votació la proposta d’implementar-lo a l’Assemblea de Clubs del proper mes de setembre.

La protecció craniofacial per als practicants d’hoquei patins és un element que cada cop ha generat més debat arran de lesions produïdes per l’impacte de la bola a la cara. El que semblava que només era necessari per als porters s’ha anat convertint en una proposta més que raonable per al conjunt de practicants d’aquest esport. De fet, les dades de la Federació Catalana de Patinatge indiquen que els accidents producte de cops rebuts a la cara i al cap durant la pràctica de l’hoquei han crescut en els darrers anys amb conseqüències cada cop més greus per als jugadors. Per tot plegat, cada cop més veus han considerat imprescindible disposar d’un casc de protecció que eviti males passades, ja sigui als jugadors d’elit com als més menuts.

Un casc “fet a mida”

La Federació va encarregar l’estudi del casc al Centre Tecnològic de Catalunya, que ha realitzat un estudi biomecànic per establir els principals moviments i impactes que rep la zona facial i cranial en la pràctica de l’hoquei patins. També va liderar un segon estudi sobre la velocitat de la bola en els llançaments a porteria. Les dades obtingudes han permès anar afinant un prototip dissenyat exclusivament per a la pràctica d’aquest esport, que ja han pogut testar diversos jugadors amb bones sensacions.

Paral·lelament, la Federació també ha impulsat una taula de debat sobre l’ús del casc i ha dut a terme una enquesta pública que ha recollit l’increment de conscienciació entre la comunitat de l’hoquei patins sobre el risc de patir lesions craniofacials greus durant els partits. D’aquesta manera, l’hoquei patins segueix les passes donades fa uns anys per les colles castelleres en què la seguretat de la canalla va acabar sent determinant per la implementació d’un casc també dissenyat de forma específica. De fet, ara mateix ningú discuteix aquesta mesura de seguretat bàsica per a la pràctica castellera.

Un vídeo per promoure el casc

L’entitat catalana acaba d’editar un vídeo per explicar el recorregut històric d’aquesta proposta així com els seus beneficis. L’audiovisual compta amb aportacions tant del seu president, Ramon Basiana, com de l’entrenador del FC Barcelona, Edu Castro. També hi intervenen diversos jugadors que hi donen el seu vist-i-plau: Anna Casarramona, Sergi Panadero, Adrià Ballart, Roc Pujadas i Carles Aguilera.