Aquest dimecres debuten dos entrenadors catalans com a màxims responsables d’una selecció d’handbol absoluta. D’un ja en vam parlar fa poques setmanes (del sarrianenc Jordi Ribera, nou entrenador d’Espanya) i l’altre segur que el coneix tothom. Parlem de Xavi Pascual, el Pascual de l’handbol. De l’altre Pascual, el del bàsquet, que ha començat també una aventura a Grècia en parlarem ben aviat.
Doncs sí, el tècnic del Barça, el mateix que aquesta setmana ha portat l’equip a complir la impressionant ratxa de 100 victòries seguides a la Lliga Asobal, debuta com a seleccionador de Romania. Un gran repte personal, ja que porta al tècnic d’un dels millors clubs del món a dirigir una selecció que anys enrere havia estat una potència… però que fa 20 anys que pràcticament ha desaparegut del mapa. Un país que vol recuperar l’hegemonia del passat i ho vol fer amb l’accent català que hi aportarà un tècnic amb ganes d’assumir un repte complicat.
Un país amb història i handbol femení
La romanesa és una selecció pionera de l’handbol a 7, que als anys seixanta i setanta va ser tot un referent. Quatre cops campiona del món (1961, 1964, 1970 i 1974) i amb quatre medalles olímpiques (tres bronzes, als Jocs de Munic 1972, Moscou 1980 i Los Angeles 1984; i una plata a Montreal 1976). A partir de llavors pràcticament el desert, amb només una participació olímpica (a Barcelona) i una en Mundials (el 2009, amb una discretíssima actuació). Ara volen recuperar el temps perdut en un país que fa anys que èxits i handbol van lligats només a l’handbol femení. Per això estan treballant bé la base i creuen que és el moment de fer una aposta també per la selecció masculina.
De moment, la selecció romanesa ja va fer els deures previs. Va superar la fase prèvia de classificació per l’europeu de Croàcia 2018 guanyant un grup amb Kosovo i Itàlia, i posteriorment va superar un play-off amb Israel. Ara es troba en un grup de classificació molt potent amb Polònia, Bielorrússia i Sèrbia. Un banc de proves d’alt nivell per poder testar un equip que, amb els joves jugadors que vagin pujant, ha d’anar millorant el nivell de cara a futures cites europees i mundials.
A banda de tenir unes aspiracions ben diferents a la selecció espanyola, apostat per una dinàmica molt diferents. Mentre que des de la RFEBM s’ha apostat per tenir de nou a un seleccionador a temps complert (després d’un Manolo Cadenas que compaginava amb l’equip polonès del Wisla Plock), a Romania han preferit contractar a un tècnic que visqui el dia a dia d’un equip del més alt nivell i a temps parcial els doni les eines per millorar com a selecció de cara a un futur a mig termini. També la selecció femenina seguirà aquesta aposta amb el tècnic canari Ambros Martín, que seguirà entrenant al Gyor hongarès, equip amb el que va proclamar-se campió d’Europa. Dues apostes diferents, l’espanyola i la romanesa, que veurem com evolucionen.
Tècnics contrastats, contractats a temps parcial
El mateix Pascual explicava a Barça TV el que que fa uns anys que és pràcticament una “moda”, i que l’ha portat a ell a acceptar aquest nou repte. “A l’handbol està passant darrerament que molts dels entrenadors estem compaginant les dues coses. El fet d’estar constantment a la banqueta i dirigint els equips, sembla ser que és una nova dinàmica que estan portant les federacions.”
FCB Handbol: Xavi Pascual explica el seu… por fcbarcelona
I és que no és el primer ni l’últim, ja que fa fa temps que en competicions internacionals veiem a les banquetes a Talant Dujshebaev, Veselin Vujovic o Xavi Sabaté dirigint les seleccions de Polònia, Eslovènia o Hongria. Ara hi tindrem a Xavi Pascual i mirarem de reüll el que fa Romania com si fos una selecció “nostra”. Molta sort.