Rivalitats dels Països Catalans: Bordils – Sarrià de Ter

3 minuts de lectura

Els derbis o els partits entre equips de ciutats properes sempre són especials i es viuen amb una intensitat diferent. Ja sigui a Barcelona , València o Lleida. Però aquests partits guanyen en emoció quan es produeixen entre viles petites i veïnes. Aquest és el cas del Bordils i el Sarrià de Ter, dos clubs que han fet de l’handbol una autèntica passió a les comarques gironines.

Bordils i Sarrià de Ter són dos pobles de la comarca del Gironès separats per escassament deu quilòmetres. Poc més de deu minuts de trajecte en cotxe. Bordils té una població d’uns 1700 habitants i Sarrià no arriba als 5000. Dos pobles com tants d’altres a Catalunya. Però amb una diferència substancial amb la resta, la passió per l’handbol. I és que a pocs llocs del país es viu l’handbol com en aquestes dues viles.

Aquesta passió ha portat a aquests dos equips a viure la rivalitat amb una intensitat difícil de trobar actualment en el món de l’handbol català. I és que Bordils i Sarrià són el màxim exponent de l’handbol a les comarques gironines, superant, des de fa anys, al mític GEIEG de la capital.

L’handbol a Sarrià de Ter

La UE Sarrià de Ter és fundat el 1977, després de la fusió dels dos clubs del poble fundats a mitjans de la dècada dels 50: el Grupo Deportivo Nuestra Señora Montserrat i l’Agrupación Deportiva Cultural. Aquesta entitat naixia amb un nou pavelló sota el braç, el Pavelló Poliesportiu de Sarrià inaugurat el mateix any 77, recinte construït pels socis i amb un element especialment curiós ja que compta amb una gran llar de foc visible i que li dóna un punt rústic i curiós.

L'equip sènior masculí a l'UE Sarrià de Ter / Fotografia: handbolsarriadeter.blogspot.com
L’equip sènior masculí a l’UE Sarrià de Ter / Fotografia: handbolsarriadeter.blogspot.com

L’handbol és un esport amb molta solera i tradició a Sarrià, però, a diferència del que passa a Bordils, ha de competir amb altres esports al poble. Malgrat tot, ja fa molts anys que participa a la Primera Estatal fent un paper més que digne, fet que els va portar a ascendir a la divisió de plata l’any 2011, categoria que no van poder assumir per manca de pressupost.

Handbol a Bordils des del 1961

Els orígens del Bordils els hem d’anar a buscar a l’any 1961, quan es funda amb més voluntat que altra cosa el Club d’Handbol Bordils. Avui en dia a Bordils l’handbol és una religió més que una tradició, ja que és l’únic esport que nens i grans poden practicar de forma organitzada. Per la seva banda, les nenes només poden jugar a voleibol. Malgrat que el Club va viure molts anys a l’ombra del Sarrià, a l’actualitat juga una categoria superior als seus rivals comarcals, i ja fa quatre temporades que competeixen a la categoria de plata de l’handbol estatal.

Una de les campanyes plenes d'originalitat del Bordils dels darrers anys
Una de les campanyes plenes d’originalitat del Bordils dels darrers anys

Tot i això, aquest any s’ha pogut recuperar el derbi ja que el Bordils B ha ascendit a la Primera Estatal i això ha fet reviure una rivalitat que els més petits poden gaudir en els diversos campionats dels equips del planter. I és que aquesta rivalitat es viu de tal manera que pocs han estat els jugadors formats a un o altre equip que hagin fet el pas al poble veí.

Dues històries que es creuen

Pavellons plens, rivalitat ben entesa i molta mofa a les graderies. Però, malgrat tot, dues històries lligades i amb molts moments de fraternitat com quan a Sarrià van deixar el pavelló al Bordils per jugar la majoria de partits de la temporada 1977/1978, primera dels bordilencs a la Primera Divisió Nacional, ja que la majoria d’equips es negaven a jugar en un pavelló descobert, com era el que tenia llavors l’equip verd-i-blanc. De fet, els de Sarrià van ser un dels dos únics equips que durant aquella temporada no es van negar a jugar en aquella primitiva pista de Bordils.

El Club Handbol Bordils ha portat la rivalitat al vídeo, en una doble entrega fenomenal.

https://www.youtube.com/watch?v=KDb2nfm8DAI

https://www.youtube.com/watch?v=fJfT7fuUto4

“De quin color és el Gironès?”

Aquest és el càntic que s’escolta a les graderies d’aquests clubs cada cop que un dels dos derrota a l’altre en els apassionants derbis gironins. I és que tot i que a l’actualitat els dos primers equips no competeixin a la mateixa categoria, tots saben que més d’hora que tard tornaran a competir a la mateixa competició. Tan de bo sigui a la categoria de plata de l’handbol Estatal.