La FCG ha elaborat un reportatge en què es dona veu a cinc gimnastes refugiats ucraïnesos
El 24 de febrer del 2022 va esclatar la guerra a Ucraïna amb la invasió russa. Un any després, la Federació Catalana de Gimnàstica ha donat empara a un total de 27 gimnastes refugiats ucraïnesos. D’aquests, 16 van acollir-se l’any passat a una llicència subvencionada per la Federació Catalana de Gimnàstica i, fins avui, 11 més han completat els tràmits per a poder participar en les competicions autonòmiques del 2023. La subvenció de la llicència dels gimnastes i la subvenció de les inscripcions a les competicions d’àmbit autonòmic d’aquests gimnastes són les dues mesures extraordinàries que, a conseqüència de la guerra d’Ucraïna, va adoptar la Federació Catalana de Gimnàstica durant el 2022 i que per a aquesta nova temporada ha prorrogat la seva vigència.
View this post on Instagram
Els 27 gimnastes refugiats ucraïnesos, excepte una noia de 26 anys, són menors d’edat que van de la franja dels 8 fins als 17 anys. D’aquests, 21 s’han federat en gimnàstica rítmica, quatre en gimnàstica artística masculina i dues en gimnàstica artística femenina. Els clubs receptors són amb sis gimnastes l’Associació Socio-Cultural i Esportiva l’Aliança; tres el Club de Gimnàstica EGIBA; tres el Club Esportiu Barnarítmica; dos l’Escola de Gimnàstica Rítmica Lloret Club Esportiu, dos el Club Esportiu Rítmica Pratenc; un el Club Gimnàstica Rítmica i Estètica Sant Cugat; un el Club Gimnàstic Sant Boi; un el Club Rítmica El Vendrell; un de l’Associació Esportiva Gràcia; un del Club Esportiu Olympic Blanes; un del Club Natació Granollers; un del Club Rítmica Barcelona; un de l’Associació Esportiva Rítmica Prat Cor Blau; un del Club Gimnàstica Rítmica Cerdanyola; un del Club Gimnàstica Rítmica Costa Daurada; i un del Gràcia Gimnàstic Club.
Des de la FCG s’ha elaborat un reportatge audiovisual titulat ‘Al costat dels gimnastes refugiats ucraïnesos’ que pot visualitzar-se just a sobre d’aquestes línies. En aquest reportatge es dona veu a cinc gimnastes refugiats ucraïnesos: la Mariia Netavrovana (CE Barnarítmica), la Liliana Lunhu i l’Uliana Velyka (Rítmica Aliança Platja d’Aro), la Kateryna Karsim (Club Egiba) i l’Andrii Yavorskyi (CN Granollers). Parlen sobre què significa per a ells la gimnàstica, com s’han adaptat a la seva nova vida a Catalunya i quins objectius esportius tenen per al futur.
Així mateix, per part de la Real Federación Española de Gimnasia (RFEG), l’homologació de les llicències dels gimnastes refugiats ucraïnesos continuaran sense tenir cost durant el 2023. A més, també es renovarà el dret a disposar d’una plaça lliure per participar en competicions del calendari nacional de la RFEG per a aquests gimnastes. Per tot plegat, la FCG convida a les entitats que comptin amb algun gimnasta en aquesta situació de vulnerabilitat a posar-se en contacte amb ells per tal que, si s’escau, es puguin indicar els tràmits a seguir per gestionar la seva llicència i inscripció a competicions.
Imatge de portada: FCG