Per primera vegada les finals de la copa del món d’esquí alpí es disputen als Pirineus. Soldeu i El Tarter seran l’escenari de les nou competicions programades en tot just cinc dies, amb les pistes Avet i Àliga repartint-se el pastís. Unes finals que comptaran amb un amplíssim seguiment en molts països del món i que faran vibrar als aficionats de l’esquí alpí i a l’esport en general.
1. Els globus de cristall ja estan repartits
La temporada 2018/2019 ha comptat amb dos dominadors clars que han fet bons els pronòstics i han imposat el seu talent davant la resta de rivals. Mikaela Shiffrin i Marcel Hirscher arriben a Andorra amb els deures fets, ja que aquest mateix mes de març s’han proclamat campions matemàticament de la copa del món. Hirscher continua fent història amb el vuitè títol consecutiu i la nord-americana assoleix el triplet. Ara per ara no hi ha cap rival que s’apropi a les prestacions de les dos grans estrelles de l’esquí alpí. És més: tots dos aspiren a convertir-se en els millors esquiadors de tots els temps.
2. El rècord de Shiffrin
La nord-americana celebrarà el seu 24è aniversari competint a Andorra però malgrat la seva joventut ja és una llegenda de l’esquí alpí. El passat cap de setmana s’ha convertit en l’esquiadora de tots els temps amb més victòries en una mateixa temporada de la copa del món. N’acumula quinze i a Grandvalira partirà com a favorita per ampliar l’actual botí i fixar una marca extraterrestre. Shiffrin també té l’opció d’igualar els tres globus de cristall de modalitat aconseguits en una mateixa temporada per Lindsey Vonn i Tina Maze. Amb l’eslàlom a la butxaca, té pràcticament al sac el gegant i és líder en súper gegant.
3. Les lluites pendents
L’emoció a Andorra passa pel súper gegant. Tant en categoria femenina com masculina és la classificació més ajustada pendent de resoldre. Shiffrin ha sumat tres victòries (300 punts) i podria guanyar el globus el primer any que competeix en aquesta modalitat, però té tres rivals que la poden superar: Tina Weirather (268), Nicole Schmidhofer (253) i Ragnhild Mowinckel (247). En categoria masculina Dominik Paris (330 punts) parteix com a favorit però té fins a quatre rivals disposats a passar-li la mà per la cara: Vincent Kriechmayr (286), Aamodt Kilde (267), Kjetil Jansrud (266) i Matthias Mayer (255).
Paris podria fer doblet si capgira els 80 punts perduts a la classificació del descens davant el suís Beat Feuz (500 per 420 punts). El descens femení porta el nom de Nicole Schimdhofer si la seva compatriota austríaca Ramona Siebenhofer no és capaç de retallar 90 punts de diferència en una sola cursa.
4. Àustria ha tornat a posar el turbo
L’hegemonia dels austríacs en l’esquí alpí és majúscula. Des de 1988 han guanyat de forma consecutiva la general per nacions de la copa del món i aquest 2019 no serà una excepció. A més tornaran a fer doblet en categoria masculina i femenina amb un domini aclaparador aquest curs 2018/2019. Després dels nervis de fa dos temporades quan l’equip italià les va relegar a la segona plaça en dones, l’inesgotable planter d’esquiadores centreeuropees ha tornat a donar fruits i els seus podis se succeeixen especialment en les proves de velocitat. Amb Suïssa al segon lloc de la general, a Andorra hi haurà una dura batalla per la tercera plaça entre Noruega, França i Itàlia.
5. Les estrelles de la copa del món
Més enllà de Hirscher i Shiffrin, Grandvalira viurà en directe les actuacions dels millors esquiadors del món. Sense Lindsey Vonn ni Aksel Lund Svindal després de la seva retirada, caldrà estar atents als joves ja consagrats com a alternatives (Petra Vhlová i Henrik Kristoffersen), a la polivalència de Wendy Holdener i a la veterania de Jansrud o Pinturault. Per cert, alerta amb el duel entre Kristoffersen i Pinturault per la segona plaça de la general masculina: tots dos arriben en bona forma i competiran frec a frec per la plata. Vhlova, a més, lluitarà pel miracle en el gegant: guanyar la cursa i esperar una caiguda de Shiffrin. Altres noms a tenir en compte aquests dies: Brignone, Zenhäusern, Goggia, Noël, Schwartz, Worley, Rebensburg, Gut… Excepte els que estan fora de joc per les lesions, constel·lació d’estrelles.
6. Andorra tindrà equip al Team Event
Durant les finals de la copa del món es disputarà una espectacular cita que enfrontarà els països entre sí en un format que s’està consolidant ràpidament per l’èxit que té entre l’afició i per la combinació de curses simultànies en directe i amb model d’esport mixt insòlit fins ara en l’esquí alpí. Amb Mimi Gutiérrez al capdavant, l’equip també estarà integrat per Sissi Hinterreitner, Àxel Esteve i Àlex Rius. L’objectiu evidentment passa per gaudir de l’experiència competitiva davant els millors equips del món.
7. Un esdeveniment de masses
156 esportistes procedents de 18 països diferents, 2.000 persones acreditades, seguiment televisiu en directe arreu del món… la cita que aplega els 25 millors esquiadors de la temporada en cada disciplina, els campions olímpics i els campions júniors és un esdeveniment esportiu immens. Amb les proves tècniques a la pista Avet i les de velocitat a l’Àliga, Grandvalira ha treballat de valent per fer possible una gran competició en una temporada hivernal marcada per la poca neu caiguda al Pirineu. L’organització ha preparat zones d’aparcament especial (3.000 places) distribuïdes en els diferents accessos més enllà de Soldeu (Pas de la Casa, Grau Roig, Canillo i Encamp) i amplia horaris de remuntadors per tal que tot el públic pugui viure les finals sense problemes.