Poc acostumats al seguiment dels esports d’hivern al màxim nivell, a casa nostra la sanció de dos anys per dopatge de Therese Johaug va passar sense pena ni glòria. El que a Noruega era una commoció nacional davant el cas de dopatge d’una de les seves grans estrelles esportives aquí va tenir visibilitat als mitjans per un únic motiu: les explicacions de Johaug i del seu equip sobre la presència al seu cos d’un producte dopant.
Era el 2016 quan l’esquí de fons va viure com un xoc el cas Johaug. L’Agència Mundial Antidopatge va fer públic el seu positiu el 13 d’octubre de 2016, en plena pretemporada mentre es preparava per a la defensa del títol de campiona de la copa del món obtingut pocs mesos abans. En una emotiva roda de premsa, Johaug va explicar que s’havia pres una pomada per refer-se dels llavis cremats pel sol entre el 4 i el 15 de setembre i que aquella pomada contenia la substància prohibida detectada al control del dia 16. El metge de l’equip va reconèixer haver-li lliurat el medicament sense saber que contenia productes dopants i va dimitir del seu càrrec amb efecte immediat.
La sanció per dopatge: 18 mesos
La primera sanció de dos mesos ràpidament va créixer fins als 13 mesos per part del Comitè Olímpic Noruec, que se la sabia llarga: mentre bona part dels aficionats consideraven que la sanció era molt dura ells s’asseguraven el retorn de Johaug en competició just abans dels Jocs Olímpics de Pyeongchang. L’estiu de 2017, però, quan Johaug ja havia complert nou mesos de sanció, el TAS va ampliar la sanció fins als 18 mesos i Johaug va passar-se una segona temporada seguida en blanc i va quedar automàticament exclosa dels Jocs. Una patacada duríssima quan Johaug vivia el millor moment de la seva carrera esportiva que no sembla haver afectat el seu talent. El retorn a la competició de Therese Johaug està sent tan bèstia com inesperat.
Els dos anys sense competicions Therese Johaug els ha afrontat amb les mateixes rutines d’entrenament de sempre. Mai sabia exactament quan podria tornar a competir i volia estar preparada quan arribés al moment. Ara, amb 30 anys, Johaug ha tornat a posar-se els esquís a la copa del món i ho ha fet amb la mateixa rapidesa de sempre. Havia avisat a mitjans de novembre al Beitosprinten, la prova que reuneix els millors especialistes de Noruega just abans que comencin les grans competicions internacionals. De fet, havia avisat molt abans, amb un vídeo que va llançar a les xarxes després de conèixer la seva absència olímpica per demostrar que no pensava deixar de lluitar:
https://www.youtube.com/watch?v=msI2WwVTvUs
Líder indiscutible de la copa del món
A la copa del món Johaug ha guanyat quatre de les sis primeres curses de la temporada i ja lidera la classificació general. A més, s’ha endut la victòria al Nordic Opening, ja té més de 130 punts d’avantatge sobre la segona classificada i ha contribuït enormement a la posició de lideratge provisional del seu país a la copa de les nacions davant Suècia.
És el retorn somiat d’una esportista que fa més de dos anys que es prepara per aquest moment. Les seves rivals ja saben que la rival a batre d’aquest curs 2018/2019 és Therese Johaug. Sens dubte, després de la retirada de la llegendària Marit Bjorgen, Noruega necessitava aquesta versió “imparable” de Johaug.