El dia que comença la primavera acaba la copa del món d’esquí alpí amb les darreres proves de les finals disputades a l’estació suïssa de Saint Moritz. Una temporada marcada per les lesions i les absències, que han deixat el camí lliure a Hirscher i Gut per sumar la victòria a la general. És el primer títol per a la suïssa, el cinquè consecutiu per a l’austríac, que continua fent història. A la Fosbury fem balanç d’una temporada estranya fent un recorregut pels seus protagonistes:
1. Marcel Hirscher
Imparable. L’austríac continua fent història i aquest 2016 s’ha endut el 5è globus de cristall de forma consecutiva, una fita inèdita fins ara a la copa del món. Hirscher iguala al mite Marc Girardelli al capdavant dels esquiadors més llorejats de la copa del món i suma un nou globus de cristall parcial al gegant. Hirscher s’ha imposat en 8 proves aquesta temporada; entre elles, el primer súper gegant de la seva carrera. Això sí: després de guanyar el títol d’eslàlom en els darrers 3 anys, aquest 2016 ha vist com el jove Kristoffersen s’enduia el trofeu.
2. Lara Gut
La suïssa ha estat la gran triomfadora del circuit femení i ha aconseguit el primer globus de cristall de la seva carrera. Un trofeu sorprenent per a Gut, que també s’ha endut el seu segon títol parcial en el súper gegant i s’ha mostrat molt regular en el descens, el gegant i les proves combinades. Gut ha aprofitat l’absència de les dues grans dominadores dels darrers anys, Anna Fenninger i Tina Maze, i la lesió de la rival més directa pel globus de cristall, Lindsey Vonn, en el tram final de temporada. Després dels 6 triomfs d’aquest curs, caldrà veure si és capaç de mantenir el nivell l’any vinent.
3.Henrik Kristoffersen
Progressió increïble del talent noruec de 21 anys, segon a la general de la copa del món i vencedor del seu primer globus de cristall parcial en l’eslàlom. En aquesta disciplina Kristoffersen ha guanyat 6 curses durant la temporada, una fita que no es veia al circuit masculí des dels anys del domini d’Alberto Tomba. A més, continua progressant en gegant (tercer a la general, 4 podis) i pot convertir-se en el gran maldecap de Hirscher per als propers anys.
4. Lindsey Vonn
El 5è globus de cristall es resisteix per a la millor esquiadora de tots els temps, que no el guanya des de 2012. La mala sort li ha jugat una mala passada aquest 2016, en què encarava el tram final de temporada com a líder de la general però una caiguda i posterior lesió a Andorra l’ha deixat fora de combat. Tot i això, ha tingut temps suficient per guanyar 9 curses i sumar prou punts per emportar-se el globus de cristall parcial en descens per 8è cop. Temporada agredolça.
5. Aksel Lund Svindal
El veterà noruec va tornar amb molta força al circuit de la copa del món després de ser baixa per lesió el 2015. Svindal, que en la darrera dècada ha lluitat pel globus de cristall en 8 temporades diferents («només» en té 2), estava en un estat de forma pletòric fins a finals de gener, en què ja havia sumat 7 victòries i liderava la copa del món, el descens i el súper gegant. A Kitzbühel, però, va patir una lesió que l’ha obligat a deixar escapar l’oportunitat d’estroncar el llegat de Hirscher. Camí dels 34 anys, caldrà veure com torna el proper hivern.
6. Mikaela Shiffrin
La nord-americana havia encadenat tres globus de cristall consecutius en eslàlom i començava la temporada amb l’objectiu de millorar els registres al gegant per començar a apropar-se a la lluita per la general. Amb 21 anys acabats de fer, Shiffrin ha patit una lesió que l’ha deixat fora de joc 2 mesos, temps suficient per perdre totes les opcions i cedir el relleu (temporal, això segur) a la sueca Hansdotter. Malgrat això, Shiffrin ha guanyat 5 eslàloms més que suma al seu palmarès i ha retornat de la lesió amb força, amb dues victòries consecutives amb més de 2 segons de marge sobre les seves rivals. És una extraterrestre.
7. Alexis Pinturault
Després d’un inici dubitatiu, el francès va mostrar la seva condició d’especialista en gegant amb quatre victòries consecutives i va estar a punt de batre un rècord històric que Hirscher finalment va impedir. 6 triomfs, 3a plaça a la general de la copa del món i lideratge (un cop més) en les proves combinades. Amb 24 anys, ha completat la millor temporada de la seva carrera.
8. Eva-Maria Brem
Especialista en gegant, Brem ha aconseguit el primer globus de cristall parcial de la seva carrera en la darrera prova de la temporada. Ha estat l’única austríaca que ha donat la cara aquesta temporada en la notòria absència de Fenninger i ha salvat els mobles en un país acostumat a guanyar-ho tot. Brem ha aconseguit dues victòries i una enorme regularitat en la seva disciplina durant tota la temporada, superant fins i tot a l’alemanya Viktoria Rebensburg, que ha acabat 3a a la general.
9. Peter Fill
La sorpresa d’enguany. En la seva 15a temporada a la copa del món l’italià ha estat capaç de donar un pas endavant en la seva trajectòria i davant l’astorament dels aficionats s’ha acabat enduent el seu primer globus de cristall en descens amb 33 anys, superant al lesionat Svindal, al defensor del títol Jansrud i al seu compatriota Paris. Guardó inesperat amb un sol triomf aquesta temporada (el segon de la seva carrera) i alegria immensa per al nombrós equip italià, que feia 8 anys que no assolia un resultat similar.
10. Frida Hansdotter
La sueca ha aprofitat l’absència de Mikaela Shiffrin per sumar el globus de cristall en l’eslàlom, probablement l’únic que adornarà el seu palmarès tenint en compte l’enorme superioritat de la nord-americana en la disciplina i els 30 anys de Hansdotter. Ha aconseguit un triomf parcial i 6 podis més en l’eslàlom, en una temporada en què l’eslovaca Veronika Vélez i la suïssa Holdener (líder de les combinades) també han provat d’aprofitar l’absència parcial de Shiffrin.