El 2 i el 3 de juny diverses instal·lacions de Manresa acullen l’onzena edició dels Jocs Catalans, la iniciativa de l‘esport adaptat per posar en valor la diversitat i el potencial esportiu en la seva màxima esplendor. Tal com ha passat en les darreres edicions, aquesta cita poliesportiva oferirà als espectadors una doble vessant d’interès: gaudir d’esports massa sovint desconeguts per al gran públic i tastar en primera persona disciplines espectaculars.
Amb una previsió de 250 participants entre tècnics i esportistes, els Jocs Catalans oferiran de forma simultània esports d’equip i individuals amb algunes de les competicions més importants del calendari anual català. Entre elles, sens dubte, destaca una nova cita de la Lliga catalana de natació amb la participació de medallistes dels darrers Jocs Paralímpics com Òscar Salguero, Núria Marquès o Miguel Luque. Tots tres han estat protagonistes fa pocs dies de les sèries mundials disputades a Itàlia, amb podis per a Marquès i Luque que certifiquen el seu bon moment de forma abans de la competició manresana.
Un altre dels grans focus d’atenció seran els esports d’equip, amb disciplines com el bàsquet i l’hoquei en cadira de rodes o bé el rugby adaptat, que comptarà amb equips de forma el principat per disputar un triangular amb els jugadors catalans. Les exhibicions de volei o de ball esportiu aniran acompanyades pels campionats de Catalunya o de petanca, en un cap de setmana pensat per aplegar l’esport adaptat del país. Ho explica a La Fosbury Oriol Lozano, director tècnic de la Federació Catalana d’Esports de Persones amb Discapacitat Física:
Una cita anual per trepitjar territori
Els Jocs Catalans, ja plenament consolidats en l’imaginari de l’esport adaptat, són un exemple organitzatiu més enllà de les competicions esportives. Una feinada que val la pena cada cop que un espectador s’atansa per primera vegada a aquestes disciplines i les suma a la seva afició per l’esport:
Reptes de futur
El cap de setmana compta amb activitats de promoció de l’esport adaptat obertes a tothom: “volem que la gent ho provi. Es tracta de promocionar, sensibilitzar i treballar en la inclusió per acabar normalitzant l’esport adaptat“. Oriol Lozano considera que l’esport adaptat viu un bon moment i aposta per fer un pas endavant: