Barcelona, capital mundial del Lacrosse

3 minuts de lectura
De l’1 al 3 de juny un esport històric es reivindica amb el millor talent mundial a casa nostra: arriba el Barcelona City Tournament.

Fa 110 anys que el Lacrosse va desaparèixer del programa olímpic. Malgrat viure algunes pinzellades més en forma d’esport d’exhibició, sense vessant competitiva, fins el 1948, el cert és que aquest esport clàssic de l’Amèrica del Nord només va comptar amb dues edicions on lluir-se: el 1904 i el 1908. L’aparició d’altres disciplines, la poca tradició en alguns indrets del món que començaven a fer-se forts en l’olimpisme i la manca de practicants van allunyar-lo de la popularitat i de la cita on més brilla tot l’altre esport.

Partit dexhibició de Lacrosse als Jocs Olímpics de Londres 1948
Partit d’exhibició de Lacrosse als Jocs Olímpics de Londres 1948

Lluny dels grans canals esportius i del centre del focus mediàtic, el lacrosse ha mantingut una activitat viva als seus territoris originals (entre la població indígena de l’Amèrica del Nord, on va néixer, però també en clubs i universitats del Canadà i els EUA, on és especialment popular) que en les darreres dècades ha anat creixent, de nou, arreu del món. A Europa actualment aquest esport gaudeix d’un dels seus millors moments de salut i compta amb equips, seleccions, lligues i competició continental. Hi ha federacions internacionals que ja treballen amb l’horitzó olímpic de nou…per al 2028, aprofitant l’embranzida de Los Angeles.

Mentre el millor nivell europeu any rere any sorgeix de la Gran Bretanya, a casa nostra comptem amb tres equips: Alacant Barefoots, València Eagles i Barcelona Dracs. Només aquests darrers compten amb equip masculí i femení i són els responsables d’organitzar un torneig de gran magnitud a la capital catalana. A més, l’equip masculí ha completat una temporada increïble, guanyant tots els partits de la lliga amb el seu equip A, el darrer d’ells en un nou clàssic contra el Madrid.

Fotografia de grup entre els jugadors del Barcelona Dracs i el Madrid després del partit disputat a mitjans de maig / Barcelona Dracs
Fotografia de grup entre els jugadors del Barcelona Dracs i el Madrid després del partit disputat a mitjans de maig / Barcelona Dracs
Voleu conèixer qui són els Barcelona Dracs? Trobareu tota la informació a la seva pàgina web!

El Barcelona City Tournament, un torneig de gran prestigi internacional

Aquests dies el CAR de Sant Cugat i el municipal de Can Aranyó barceloní són l’escenari del Barcelona City Tournament, un torneig de preparació per al mundial que es disputarà a Israel al juliol (una altra gran competició esportiva internacional en la campanya de blanqueig del govern Netanyahu)  i que compta amb sis equips convidats: Alemanya, Suïssa, Noruega, els Països Baixos, Espanya i l’equip universitari de Notre Dame (EUA), que tal com indiquen els Barcelona Dracs, compten amb “la participació en cinc F4 de la NCAA i dos campionats al seu currículum, de manera que la seva presència ajudarà al creixement del focus mediàtic del lacrosse a Europa“.

El vídeo promocional és espectacular:

El Lacrosse, un esport ràpid

El lacrosse és una disciplina molt atractiva per als aficionats que s’hi endinsen per primera vegada. Sens dubte el que sorprèn d’entrada és el material que cada jugador utilitza al camp de gespa: un pal, una espècie d’stick, amb una petita xarxa a l’extrem que serveix per passar-se la pilota i per llançar-la a porteria. Amb 10 jugadors per banda, el casc com a protecció i porteries relativament petites, el lacrosse ens remet a primer cop d’ull a l’hoquei (una mescla d’hoquei sobre herba i sobre gel), però també té elements similars al futbol o al bàsquet. Un esport d’equip amb xocs constants entre rivals i en què l’objectiu és tan clàssic com complicat: anotar més gols que el rival i imposar-se al marcador.

Un esport veloç i recomanable que podeu gaudir en directe aquests dies a Barcelona.

Sabies que… en el darrer campionat del món els iroquesos, els pobles nadius de l’Amèrica del Nord, van reivindicar el seu llegat històric enduent-se la medalla de bronze del torneig? És una fita històrica per a l’esport d’aquesta comunitat

Un bon moment, també, per què els seguidors de la sèrie infantil les bessones O’Sullivan emesa al Club Súper 3 als anys 90 visquin de prop l’esport preferit de les seves protagonistes: