Equip de Mou-te pel Mar! Foto: Mou-te pel Mar!

El ‘plogging’ es fa fort a la Costa Brava

2 minuts de lectura
Fer esport i aprofitar per recollir les deixalles que es troben pel camí. Aquesta és la idea del ‘plogging’ (córrer suau) i l”eco-swimming’ (nedar al mar) que ha arribat a les comarques gironines de la mà de la plataforma ‘Mou-te pel mar!’.

Al capdavant hi ha en Miquel Ferrés, un pescador gironí aficionat a córrer que porta anys veient les deixalles que hi ha als marges i que després acaben al mar. “És una iniciativa per trencar el cicle de la brossa de terra a mar i de conscienciar els ciutadans” de la necessitat de mantenir els ecosistemes nets de deixalles, sobretot plàstics. De moment hi ha previstes dues sortides de ‘plogging’ a Sant Feliu de Guíxols i Palamós, al Baix Empordà, el 29 de setembre i el 27 d’octubre, a Roses (Alt Empordà) i hi ha un web on inscriure’s així com una aplicació de mòbil, Twinapp. I un Verkami obert per a la causa.

“Porto anys veient com les deixalles dels marges són les que després acaben a les xarxes dels pescadors”, ha afirmat Miquel Ferrés, l’impulsor de la iniciativa ‘Mou-te pel mar!’

I ho sap de primera mà perquè a banda de ser pescador també és un aficionat a córrer. Va començar compartint les rutes dels entorns de Palamós mentre aprofitaven per recollir els plàstics que trobaven i des de fa un temps ha decidit contribuir a la conscienciació ambiental amb les ‘eco-marxes’. Se centren sobretot en fer el que es coneix com ‘plogging’ (córrer suau) i l”eco-swimming’ (nedar) i combinar-ho amb la recollida de deixalles.

Miquel Ferrés, pescador promotor . Foto: Mou-te pel Mar!

Una aplicació pròpia

Amb un equip d’emprenedors han desenvolupat Twinapp, una aplicació que permet connectar persones per organitzar activitats esportives i, juntament amb l’associació sense ànim de lucre, RunWomanRun, promouen la pràctica esportiva per millorar la salut de les persones. Aquest dilluns s’ha presentat la plataforma ‘Mou-te pel mar!’ que recull totes aquestes activitats i que compta amb el suport d’Ajuntaments, Confraries de pescadors de la Costa Brava, Generalitat i altres entitats com Sorea.

Dues sortides
A través d’aquesta aplicació o del web moute.twinapp els interessats poden inscriure’s en les pròximes sortides. Se’n faran dues el 29 de setembre el matí a Palamós i Sant Feliu de Guíxols, al Baix Empordà, i el punt de trobada seran els edificis de les respectives confraries. També se’n farà una altra el 27 d’octubre a Roses (Alt Empordà). Ferrés ha explicat que en anteriors sortides els participants han quedat “molt sorpresos” per la quantitat de deixalles i plàstics que es poden trobar en zones que “aparentment” haurien d’estar netes. Les rutes se centren sobretot en camins de ronda i als afores dels nuclis urbans.

Anem a pitjor

El pescador i corredor assegura que la problemàtica dels plàstics ha anat a pitjor en els últims anys. “En general, no és que llencem les deixalles a terra sinó que es pot donar el cas que una bossa d’escombraries surti volant pel vent i que acabi anant al mar”, afirma. I afegeix que és important entendre que “cadascú pot posar solució per petita que sigui” a aquest problema. El 72% dels residus que acaben al mediterrani són plàstics i la majoria provenen de diferents canals de terra, segons diferents informes.

Per la seva banda, el vicepresident primer de la Diputació de Girona, Pau Presas, ha explicat la importància de preservar entorns naturals com la Costa Brava. I ha destacat que aquesta iniciativa encaixa en la línia estratègica que s’ha marcat la corporació com són promoure accions per combatre l’emergència climàtica, la responsabilitat social i la conscienciació de la societat.