El món de l’esport és una font d’inspiració constant per al cinema. Des de grans produccions que han arribat a guanyar diversos Oscars fins a petits curtmetratges en clau local demostren que la narrativa associada a l’esforç, a la superació, al treball en equip, a la dualitat entre èxit i fracàs, a la inclusió, a la solidaritat… la llista pot ser tan llarga com els valors associats a la pràctica esportiva. Per aquest motiu, els festivals de cinema esportiu (o equiparables, com el Festival de Cinema de Muntanya de Torelló que comença divendres) s’han anat consolidant fins al punt d’oferir una àmplia varietat de films de qualitat en les seves programacions. Aquesta setmana és el torn del BCN Sports Film.
L’onzena edició d’aquest festival arriba amb una necessària combinació de projeccions en espais físics consolidats del festival (el Museu Olímpic i de l’Esport Joan Antoni Samaranch, el Museu i Centre d’Estudis de l’Esport Dr. Colet, els Cinemes Girona i el Centre Cívic El Sortidor) amb les projeccions virtuals a través de la plataforma Festhome, amb entrades gratuïtes però amb aforament limitat. Com és habitual, el festival ajunta diversos films que comparteixen fil conductor. Hi ha onze sessions diferents en què destaca “l’esport no té gènere”, “The power of sport” o “Perseguint un somni” i més de 80 pel·lícules disponibles en total d’entre les més de 5.000 que havien presentat candidatura per formar part de l’esdeveniment.
Aquí teniu un tastet breu d’algunes imatges dels films seleccionats enguany:
Organitzat per la Fundació Barcelona Olímpica, el BCN Sports Film forma part d’un circuit internacional de 18 festivals dedicats a produccions audiovisuals de temàtica esportiva. Una de les singularitats d’aquesta edició és la col·laboració de FILMCLUB, que ha desenvolupat dossiers pedagògics adaptats a diferents nivells educatius per acompanyar les ja tradicionals sessions gratuïtes per a escoles, un servei que aquest 2021 arriba a més de 200 centres gràcies al format virtual de les projeccions.
Programació extensa i de qualitat
El BN Sports Film compta amb diverses perles entre la seva programació. “Yalla” i “El nadador” han guanyat el premi al millor cutrmetratge en les dues darreres edicions dels Premis Forqué i van acompanyats d’estrenes mundials, de curts d’un minut de durada i de diverses descobertes sorgides al nostre país. És una bona oportunitat, per exemple, per conèixer la història de Paloma Pujol, gaudir del documental sobre Maria Hidalgo o descobrir l’altra cara de Ricky Rubio i el seu emotiu vincle amb en Luca. També hi ha espai per a rareses (com un curiós curt d’animació amb l’Zlatan Ibrahimovic més introspectiu mentre esquia a la neu o especialment els quatre curts “Athleticus” protagonitzats per animals) i per potents films de ficció com la britànica The Devil’s Harmony. En definitiva, una setmana per triar i remenar amb cinema esportiu a l’abast de tothom.