Dia D i hora H per la natació sincronitzada

2 minuts de lectura

Ara, que queden pocs mesos per l’esdeveniment esportiu més important, els Jocs Olímpics, s’estan duent a terme competicions de diferents disciplines per aconseguir les marques necessàries o la plaça per poder-hi acudir. És el cas de la natació sincronitzada, per exemple, on entre el 2 i el 6 de març es realitzarà a Rio el Preolímpic mundial*.

De moment, els cinc campions continentals ja tenen l’accés directe a Rio. Els països són Rússia (Europa), Brasil (organitzador, Amèrica), Egipte (Àfrica), Austràlia (Oceania) i Xina (Àsia). La principal lluita per les plaçes al Preolímpic serà entre Ucraïna, Japó, Espanya, Canadà i Itàlia. En l’última competició internacional, el Mundial de Kazan 2015, Japó, Espanya i Ucraïna es van veure les cares per aconseguir pujar a l’últim esglaó del podi. Espanya fou superada per aquests dos països pel que fa a les proves olímpiques (duet i equip), on Japó va guanyar el bronze als dos equips i al duet lliure, mentre que Ucraïna va quedar en tercer lloc al duet tècnic i quarta en els equips.

_fwc1528

Als Jocs Olímpics, en la prova d’equips hi participen 8 països, que són els 5 campions continentals més 3 del preolímpic. En els duets es classifiquen 24 països: 8 dels països que participen en la prova d’equips, 5 campions continentals i 11 que han obtingut la classificació al preolímpic. Si el campió continental és el campió dels duets i equips, la plaça dels Jocs passa al segon classificat. Com que Rússia va guanyar l’or a la Copa d’Europa i es va classificar directament, la plaça olímpica per al duet passa a ser per Ucraïna, qui s’ha assegurat la presència en la competició, independentment del que faci al preolímpic.

Després del Preolímpic, Londres acollirà el Campionat d’Europa, on competiran tant aquelles seleccions que han aconseguit la plaça per als Jocs com les que hauran d’esperar quatre anys més per a poder posar els peus en una vila olímpica. Així, servirà per comprovar l’estat de cada equip i saber l’opinió dels jutges de cara a la gran cita. Es durà a terme entre el 9 i el 13 de maig.

Duet Mixt

Tot i això, als Jocs Olímpics no podrem veure el duet mixt, ja que no forma part del programa, encara que l’any passat Kazan fos el primer Mundial en el qual hi havia una prova d’aquestes característiques. Per tant, a nivell olímpic, la natació sincronitzada continuarà sent exclusivament femenina, com la gimnàstica rítmica. Qui sap si a Tòquio 2020 tot això canviarà i podrem veure a nois practicant aquests esports.

natacion965

El retorn de Gemma Mengual

La coneguda Gemma Mengual lluitarà altra vegada per anar als Jocs Olímpics, després de ser escollida per fer el duet amb l’Ona Carbonell. Mengual, que es va retirar al 2012, va tornar l’any passat a la competició per acompanyar al Pau Ribes al Mundial de Kazan, on van quedar en cinquena posició al duet mixte. Des de la retirada de l’Andrea Fuentes, després dels JJOO de Londres 2012, Carbonell ha tingut diverses companyes de duet: Marga Crespí(2013), Paula Klamburg (2014 i 2015) i Clara Camacho(2015). Tot i això, l’equip tècnic ha decidit incorporar Mengual en aquesta prova i portar-la als Jocs Olímpics.

Si voleu conèixer més la natació sincronitzada, seguir el dia a dia i les competicions d’una nedadora d’elit, podeu seguir el blog de la Clara Basiana, component de l’equip espanyol: entremilburbujas.blogspot.com

 

*Països participants: Argentina, Austràlia, Àustria, Bielorrússia, Bulgària, Canadà, Kazagistan, Xile, Costa Rica, Corea, Eslovàquia, Espanya, França, Gran Bretanya, Grècia, Holanda, Hong Kong, Hongria, Israel, Itàlia, Japó, Mèxic, República Txeca, Singapur, Suïssa, Turquia, Ucraïna, Uzbekistan, Venezuela i Perú.