Albert Herrero i Andris Ansabergs, campions del món de rogaining

2 minuts de lectura

L’equip Icebug Catalunya HO triomfa al campionat del món de la República Txeca en una fita històrica per a l’orientació del nostre país.

Albert Herrero s’ha convertit aquest dissabte en el primer esportista català que es proclama campió del món absolut de rogaining. El corredor dels Aligots de Girona ha participat al mundial fent parella amb el letó Andris Ansabergs, resident a Torredembarra, i tots dos han obtingut una victòria memorable amb l’Icebug Catalunya masculí. Amb la samarreta de l’equip català han completat una actuació brillant, amb un total de 4.350 punts que els han catapultat cap a la primera posició, amb un ampli marge sobre els seus immediats perseguidors, tots ells per sota la barrera dels 4.000 punts.

Herrero i Ansabergs s’han mogut com dos peixos a l’aigua durant les 24 hores de competició. En aquest període de temps tots els participants tenien el repte de localitzar el màxim de balises possibles en una àmplia extensió de terreny amb l’única ajuda d’un mapa i una brúixola. Cada balisa, en funció de la dificultat de pas i accés, dona un número de punts determinat, així que les dues hores que tenen els equips per poder analitzar el mapa abans de sortir corrent en un terreny muntanyós és absolutament determinant per al futur èxit esportiu: traçar una bona estratègia a l’hora de definir el recorregut, sens dubte, acaba sent clau en el resultat, atès que la victòria també radica en saber a quines balises cal renunciar.

Ansabergs i Herrero afrontaven el campionat amb molta il·lusió i conformaven un duo de gran potencial. El català es va proclamar campió d’Europa de rogaining el 2017 i té una llarga experiència en aquest esport, on a banda de corredor, també exerceix de seleccionador català. A més, té un bon historial d’èxits en ultra trails de muntanya que confirmen la seva capacitat de córrer ràpid en muntanya i d’aguantar perfectament esforços continuats durant una prova de 24 hores com la que proposa el campionat del món de rogaining. Ansabergs, de la seva banda, ja s’havia proclamat campió del món de rogaining a Letònia l’any 2017 i ofereix plenes garanties competitives en aquesta disciplina. De fet, abans de partir cap a la República Txeca ja havien expressat la seva intenció d’intentar lluitar pel podi malgrat el desconeixement precís del terreny.

És la primera vegada des del naixement del campionat del món de rogaining (1992) que un esportista del nostre país s’enfila al lloc més alt del podi en una categoria absoluta. Albert Herrero, a més, passa pàgina d’aquesta manera a la decepció viscuda al darrer campionat del món celebrat a casa, a La Molina, en què va ser desqualificat després de perdre una polsera imprescindible per poder validar el seu seguiment en cursa. Tres anys després, i després de dues temporades sense mundial arran de la Covid-19, l’èxit ha arribat per la porta gran amb un títol històric per a Catalunya.

Un podi històric… sense Albert Herrero, que va haver de marxar abans de la cerimònia del podi per no perdre el vol / WRC 2022

Més èxits per a esportistes catalans

A banda d’aquest triomf cal destacar més podis del nostre país. Després de l’èxit assolit a Catalunya fa tres anys en categoria sub23, amb un or i una plata per a equips catalans, el campionat del món de rogaining centre europeu ha confirmat el gran talent sorgit de l’orientació catalana amb un nou podi. Roger Virgili i Pol Canosa, subcampions el 2019 amb un equip mixt, han tornat a enfilar-se el podi en categoria sub23 msculina. En aquesta ocasió tornen amb una medalla de bronze, després de quedar-se a tot just 40 punts d’obtenir la plata.

A més, l’equip Silva Catalunya format per Pep Mayolas (director tècnic del mundial de La Molina) i Sebastià Massagué (bomber de llarga trajectòria) ha acabat en primer lloc en una de les categories masculines de veterans, en què també hi competia, entre altres, l’antic campió del món i llegenda del rogaining, l’australià David Rowlands.