El criquet català, a punt per a Los Angeles 2028

3 minuts de lectura

El COI va anunciar els cinc nous esports que entren en el programa olímpic de Los Angeles 2028: el beisbol i el softbol, el criquet, el lacrosse, l’esquaix i el flag football. A La Fosbury repassem l’estat d’aquestes noves disciplines olímpiques a Catalunya.

El Comitè Olímpic Internacional va anunciar fa uns dies els cinc nous esports que entraran al programa olímpic de Los Angeles 2028. Les disciplines escollides han estat el beisbol i el softbol, el criquet, el lacrosse, l’esquaix i el flag football. L’olimpisme busca d’aquesta manera arribar a noves i més joves audiències i aposta per esports consolidats en territori americà, que potser generen dubtes en altres parts del món.

A la Fosbury repassarem l’estat d’aquestes noves disciplines olímpiques a Catalunya i comencem amb el criquet, que torna al programa olímpic 128 anys després: no hi era des dels Jocs de París de 1900. Es tracta d’un esport d’origen anglès molt popular en països com Índia, Pakistan, Bangladesh, Afganistan o Sri Lanka. Té semblances amb el beisbol: s’ha de batejar una pilota i es guanyen punts anotant carreres que es fan al voltant d’una gran superfície de terreny.

Hem parlat amb Sabar Ghulam, president de la Federació Catalana de criquet, per saber més coses d’aquest esport i plasmar de primera mà com han rebut la notícia de la seva tornada a uns Jocs Olímpics.

En criquet s’ha de batejar una pilota com en esports com el softbol i el beisbol

El president explica com des de fa vuit anys ha augmentat exponencialment el nombre de clubs a Catalunya: “El 2015 hi ha un boom del criquet a Catalunya. Fins llavors hi havia una desena de clubs al país que han augmentat fins als 52 actuals. Actualment, hi ha una Primera i Segona divisió sènior catalanes i competicions federades en categoria sots 15 i sots 19, a més d’una lliga de veterans“. Aquestes lligues acaben de finalitzar i tornaran a engegar al febrer. Mentrestant, aquesta setmana arrenca la Copa Catalunya i en terres gironines es juga la Girona Premier League de criquet.

Un dels maldecaps de la federació és la manca de camps al país: “Es va construir una nova instal·lació per a la categoria sub 15, però falten camps a la capital catalana i la seva àrea metropolitana. Lloguem el camp de beisbol de Montjuïc i hem de posar les fustes i les estores, és una feinada“. Els partits de criquet poden durar moltes hores, és per això que als Jocs de Los Angeles 2028 es jugarà la modalitat TWENTY20, en què els encontres s’allarguen fins a les tres hores de durada.

Aquest esport no era popular a casa nostra fins fa uns anys. Ghulam explica que des de la federació s’està començant a “treballar a les escoles, fent classes de criquet i hi ha la intenció de crear una acadèmia per a nens i nenes. A Catalunya el criquet gaudeix de bona salut, és dels llocs a Europa on més es practica i la selecció espanyola està plena de jugadors catalans, més de la meitat dels seus integrants juguen en equips de Catalunya“.

Catalunya té un dèficit de camps de criquet, però l’afició a l’esport va en augment

És el territori de l’estat espanyol on hi ha més clubs i es juguen més de 200 partits per temporada només a la Primera divisió catalana“, explica el president. “La selecció catalana seria un rival fortíssim si jugués els Jocs Olímpics, de fet amb un combinat format només per jugadors que juguen en equips catalans com el Barcelona, el Terrassa, la Badalona o el Sant Cugat, hem guanyat tres cops un torneig internacional que es juga a Suïssa. El criquet té futur a Catalunya“, sentència.

La notícia de la tornada del criquet al programa olímpic els va sorprendre. Reconeix que “és una oportunitat que tenim per mostrar com de bé es juga aquí a criquet, per mostrar els jugadors de qualitat que tenim. La selecció espanyola té moltes opcions de ser als Jocs Olímpics de 2028, és una referència europea i va a més“, com demostra el bronze obtingut al campionat d’Europa de la classe T10 aquest cap de setmana a Màlaga.

Imatges cedides per Sabar Ghulam