La tercera gran volta de l’any compta amb un bon cartell d’inscrits però amb una peculiaritat insòlita en els últims anys: entre els 176 corredors no hi ha cap guanyador del Tour de França. Ni Chris Froome (lesionat), ni Geraint Thomas (pensant en el Mundial), ni Egan Bernal (massa jove per a fer doblet), ni Vincenzo Nibali (que ha encadenat Giro i Tour) formen part de la llista d’inscrits de la Volta.
L’Amèrica del Sud en porta dos de tres
Hi ha una altra peculiaritat interessant que no s’escapa a ningú. 2019 és un any en què les grans proves ciclistes parlen castellà, i no precisament amb accent de la Península Ibèrica. Després de la victòria de l’equatorià Richard Carapaz al Giro i d’Egan Bernal al Tour no és pas poca la gent que vol, desitja, pronostica o tem un tres en ratlla que encara faria més gran la fita, en un esport que per història es tendeix a una centralitat europea manifesta.
Movistar i Lotto Jumbo, dos equips per dominar
L’absència d’un gran dominador obre la porta a molts candidats al triomf. Entre ells, tres dels anunciats quatre líders de Movistar que si que saben que és guanyar una volta de tres setmanes. Alejandro Valverde correrà amb el dorsal número 1 com a campió del món davant l’absència del vigent campió Simon Yates. El murcià sempre rendeix bé en la ronda espanyola però hauria de prioritzar les seves opcions de reeditar el mallot arc de Sant Martí al Mundial Yorkshire.
Richard Carapaz s’havia preparat a consciència després de triomfar en el Giro d’Itàlia i venia de mostrar un bon estat de forma a Burgos però finalment s’ha confirmat la seva baixa. Nairo Quintana vol tornar al podi d’una gran abans de fer el salt al Arkea i Marc Soler part per primera vegada com un dels corredors protegits de l’equip en la seva segona gran volta d’aquesta temporada. És el talent del futur de l’equip i no hauria de sorprendre que acabi per davant dels seus companys a Madrid.
En qualsevol cas, i amb la lògica apuntant a Carapaz després del seu gran rendiment aquest any, els Movistar tindran un dur rival en Primoz Roglic. L’eslovè no competeix des del Giro i compta amb un molt bon recorregut per a les seves característiques com a corredor amb una crono de 36 quilòmetres on pot donar un gran cop en la taula. El Lotto Jumbo el secundarà amb un autèntic equipas: Steven Kruijswijk (3r al Tour) i George Bennett (Top 10 a Vuelta i Giro) són alternatives òptimes per a la general si Roglic, el favorit a la victòria, sofreix algun imprevist.
Un altre dels grans candidats és el colombià Miguel Ángel López, líder de Astana que vol millorar el tercer lloc de 2018 després d’un Giro irregular. L’equip kazakh compta amb Jakob Fuglsang (que duia trajectòria immaculada aquest any fins al Tour, on va tenir mala sort) i Ion Izaguirre com a ferms candidats al Top 10 si López pateix algun contratemps.
Altres favorits, més o menys tapats
Amb fam de pujar al podi de Madrid trobem a un Rigoberto Urán amb pocs dies de competició i que pot aprofitar el treball dels seus companys en Education First: Tejay Van Garderen i els joves Sergio Higuita, Hugh Carthy i Daniel Felipe Martínez poden portar a Urán, sens dubte, a lluitar per la victòria final en la Volta.
Joves amb fam, revàlida per a corredors il·lustres
En la resta d’equips hi ha alguns lideratges compartits que poden funcionar bé en els finals empinats ja clàssics de la Volta: Fabio Aru (vencedor en 2015 i per fi en bona forma) i la promesa Tadej Pogacar en el UAE; el jove il·lusionant Tao Geoghegan Hart i Wout Poels en un Ineos amb el seu equip C; o el duo Davide Formolo – Rafa Majka en un Bora que amb Mühlberger i Grossschartner pot ser protagonista en la carrera.
Altres equips es jugaran la general a una sola carta. És el cas de Mitchelton Scott amb Esteban Chaves amb la moral pels núvols després de deixar enrere els problemes físics que li han llastrat en els dos últims anys (i amb el millor gregari del món: Mikel Nieve), de Wilco Kelderman en el Sunweb o de Pierre Latour en el AG2r.