El Tour de França en 60 ciclistes

8 minuts de lectura

Abans de començar el Giro vam fer una prèvia en 30 noms que alguns vau titllar de poc extensa. Creiem que ho dèieu en broma (d’aquí els emoticons i els «hehehe» de darrere), però som del parer que, si no vols caldo, dues tasses. Així que dupliquem l’aposta i us fem una petita prèvia del Tour 2016 en 60 noms.

Els 2 favorits

1. Nairo Quintana

El del Movistar viu el millor moment de la seva carrera i confia plenament en vestir el mallot groc als Camps Elisis de París. És un objectiu que té entre cella i cella després de ser subcampió en dues ocasions darrere les exhibicions de Froome. Concentrat permanentment en els entrenaments a Colòmbia, ha tingut l’encert de competir a la Volta a Catalunya (victòria), al Tour de Romandia (victòria), a San Luis (victòria) i al País Basc (podi). Ha convertit el darrer test, la Ruta del Sud francesa (victòria), en un entrenament per al pla, la muntanya i la contrarellotge.

Paris-Nice - Stage Seven

2. Chris Froome

Si mireu les cases d’apostes (estrany costum) detectareu plena confiança en les opcions del britànic, recent vencedor de la Dauphiné i doble campió del Tour. El recorregut d’enguany està dissenyat perquè no sentenciï la prova en la primera jornada de muntanya (d’aquí que no acabi en alt) i perquè el seu triomf generi incògnites fins al final (les etapes 17, 18, 19 i 20 són de traca i mocador). De tota manera, ha canviat la preparació per arribar més fi a la tercera setmana i compta amb un equipàs inigualable. La seva temporada, per ara, és discreta.

FROOME

Les 3 alternatives

3. Alberto Contador

En l’any de la seva no-retirada el madrileny ha guanyat la Volta al País Basc, ha pujat al podi a Catalunya, a la París-Niça i a l’Algarve i ha provat de treure el cap a la Dauphiné exhibint explosivitat en el pròleg-cronoescalada que tant haurà agradat a Javier Guillén. Li sobra discurs i li falta equip, malgrat que per una vegada a la vida el Tinkoff ha posat tota la carn a la graella.

4. Thibaut Pinot

La FDJ (Giro d’Itàlia a banda) ha apujat el nivell de forma inesperada i Pinot no n’és una excepció. Aquest any ha aconseguit més victòries en contrarellotge que en muntanya i ha acabat segon a Romandia, quart al País Basc i cinquè a la Tirreno. Té recorregut per brillar. És una debilitat personal: si al final es limita a lluitar alguna etapa escapat amb Bardet no m’ho tingueu en compte.

5. Fabio Aru

El 2015 es va endur la Vuelta,, va acabar segon al Giro i va anunciar que havia acumulat prou experiència per provar-se al Tour. Aru genera incògnites: és un debutant i està fent una temporada decebedora (excepte la victòria de rodador a la Dauphiné), però el titllem d’alternativa perquè parteix com a cap de files de l’Astana, l’equip que sempre dóna el millor de si a la tercera setmana.

 

Els altres aspirants al podi

6. Romain Bardet

Afronta el seu quart Tour amb l’esperança de millorar la 6a plaça de fa dos anys. Ha encadenat una bona temporada amb protagonisme a la Dauphiné, la Volta, la París-Niça o Oman, però li manca regularitat. L’AG2r li ha preparat un equipàs.

7 i 8. Tejay Van Garderen i Richie Porte

Són les dues apostes del BMC per assaltar la general. Dos ciclistes amb un talent immens que sempre tenen un mal dia (o un parell) i ho acaben pagant. L’australià, per cert, té un 19è lloc com a millor resultat al Tour. Som escèptics, sí.

 

Els candidats al top10

Warren Barguil (9) i Tom Dumoulin (10) són les dues cartes del Giant-Alpecin per al Tour. El bretó té unes ganes immenses de consolidar-se entre els millors: ha brillat a la Volta a Suïssa i va treure el cap a les ardeneses. Pot millorar de llarg la 14a plaça de l’any passat. L’holandès ha fet un respir mediàtic després de tanta lletra vessada durant la Vuelta i probablement va més encaminat a vèncer en la primera contrarellotge que disputar la general. La qualitat, però, ens obliga a tenir-lo present.

Julian Alaphilippe (11) és un debutant en una volta de tres setmanes. Aquest 2016 ha passat de brillar en petits murs i en arribades ràpides a guanyar el Tour de Califòrnia (amb ascensió fora de categoria) i destacar a la muntanya de la Dauphiné. És una prova sense pressió per a un Etixx dominant que té una altra carta en Dan Martin (12), que mai ha acabat al top 30.

Amb en Simon fora de joc, el seu germà Adam Yates (13) tindrà el deure de lluitar per la general en nom de l’Orica després de rodar entre els millors a Dauphiné. Les 3 setmanes potser li queden grans, com a Wilco Kelderman (14), un altre integrant de la generació dels 90 que ha de confirmar expectatives al capdavant del Lotto-Jumbo.

Juguem en territori segur amb Bauke Mollema (15), l’home que acumula 3 tops10 consecutius sense tenir forces per aspirar a més, i ens endinsem en un mar d’incertesa amb Pierre Rolland (16), que malgrat comptar amb 4 participacions entre el 8 i l’11 de la general i haver canviat d’equip per millorar, de moment, no troba la fórmula correcta, així com amb Matthias Frank (17), desapercebut aquest any i convertit en l’home Tour  d’un IAM que està fent la seva gira de comiat.

Els dos Katuixa (Joaquim Rodríguez, 18; Ilnur Zakarin, 19) tenen més opcions de brillar als Jocs Olímpics que al Tour. Tot dependrà de la seva condició física: el rus, en funció de com hagi curat les ferides de la terrible caiguda al Giro. El catalanoandorrà, segon l’any passat a la Vuelta, no acaba de trobar el ritme en un 2016 complicat. I si tot li va de cara, en aquesta categoria podríem incloure a Louis Meintjes (20), l’esperança d’un Lampre que a França sempre arriba dispers.

 

Els gregaris desaprofitats

N’hi ha tants que mereixen una categoria pròpia. Comencem per Vincenzo Nibali (21), guanyador del Giro i electró lliure d’un Astana que el tindrà com a pla B per si falla Aru si el sicilià no s’ha retirat camí de la meta de Flamengo del 6 d’agost. En una situació similar trobem a Alejandro Valverdre (22), que afronta el Tour camí de Rio però a qui veiem més predisposat d’entrada a treballar pel seu líder d’equip. I a Can Movistar, després de l’enorme temporada que està fent, també hi hem d’afegir a Ion Izaguirre (23), a qui ens agradaria veure passar la mà per la cara als favorits durant la contrarellotge.

De la dimensió Sky ens quedem amb Geraint Thomas (24), de qui no oblidem l’excepcional Tour de 2015 i una carta segura en les voltes d’una setmana, i amb Mikel Landa (25), l’aposta fallida al Giro  que tindrà l’ocasió de guanyar alguna etapa d’alta muntanya si tot va de cara pels britànics. I del Tinkoff en sobresurten Rafa Majka (26), fiabilitat en muntanya i delerós de campar per lliure, i Roman Kreuziger (27), un ciclista que ha anat perdent pistonada després d’arribar a ser top 5 en un Tour de França.

 

Velocistes: aparteu les criatures!

Deixem de banda París i fixem-nos en la nòmina d’homes ràpids d’aquest Tour en què probablement només hi falten Demare i els joves Ewan i Gavíria. Marcel Kittel (28) és el primer favorit després de recuperar l’excel·lent nivell de temporades passades: si l’etixx li prepara un bon tren, no fallarà. El seu gran rival, com al Giro, serà André Greipel (29), que l’acaba de superar als campionats nacionals d’Alemanya. No oblidem el mundial de Qatar a l’horitzó. Entre els homes ràpids purs també trobem a Alexander Kristoff (30), que suma 8 victòries enguany en escenaris de poca lluentor, i Mark Cavendish (31), que davant la qualitat dels rivals probablement tindrà el cap a l’òmnium de Rio de Janeiro.

Més complets que ells hi ha perfils interessantíssims. Comencem (ens posem dempeus) per Peter Sagan (32), l’home-mallot-verd que començarà lluint l’irisat abans de saltar a la BTT dels Jocs. No sabem si guanyarà etapes, però l’adorem. També sentim passió per Michael Matthews (33), que té un equip de rodadors i llançadors de primera fila i de qui pronostiquem la capacitat de vestir-se de groc abans d’arribar als pirineus.

El que no sabem si estarà en condicions de destacar és John Degenkolb (34), ja recuperat de l’esgarrifosa caiguda de pretemporada amb el Giant. L’excel·lent temporada d’Edvald Boasson Hagen (35) també li donarà opcions en arribades amb alguna dificultat, on també ho provaran dos dels referents de les clàssiques dels darrers anys, els belgues Greg Van Avermaet (36) i Jurgen Roelandts (37).

Els que tenen una oportunitat per fer un salt endavant a la seva carrera són els joves. Bryan Coquard (38) és l’home que acumula més victòries aquest 2016, totes elles en territori francès i davant rivals de poca entitat. Ha arribat l’hora de sortir de la closca d’un equip modest i posar-se sota els focus. També serà un excel·lent moment per veure en escena a Dylan Groenewegen (39), el talent holandès que no para de guanyar en curses cada vegada més competides. I destaquem, en darrer terme, a l’irlandès Sam Bennett (40), l’home encarregat de justificar la presència del modest Bora-Argon a la ronda francesa.

GROENEWEGEN

Contrerellotgistes de pega

Fabian Cancellara (41), Rohan Dennis (42), Tony Martin (43), Vasil Kiryenka (44) i Jerome Coppel (45) són els especialistes amb contrarellotge que, pendents dels favorits i de Dumoulin, només tenen una opció de victòria en el seva disciplina predilecta, però amb un terreny irregular que els pot passar factura. El suís s’acomiada del Tour, l’australià haurà de protegir els seus líders al pla, el bielorús i l’alemany brillaran en tots els terrenys possibles i Coppel… bé, va arribar a ser 14è en un Tour. Una contrarellotge de 59,6km als Jocs de Rio els espera amb candeletes.

També ens fixarem en…

Stephen Cummings (46) no pararà de buscar la bona escapada fins a enganxar-la. El dia que passi, el dimension data ja pot somriure: ja remata millor que Rui Costa (47), la gran esperança del Lampre per endur-se alguna victòria d’etapa. Eduardo Sepúlveda (48) és un líder argentí d’un equip de segona fila: té prou talent per aguantar, encara que probablement li faltin cames per destacar. Daniel Teklehaimanot (49) i Jarlinson Pantano (50) arriben en un bon moment i podríem veure’ls lluitar pel mallot de muntanya si el colombià assumeix les seves mancances per la general.

Vuelta Mallorca - Trofeo Andratx

Tenim ganes de veure al txec de l’Etixx Petr Vakoc (51), que té terreny per sorprendre, a Tony Gallopin (52) i el Lotto Soudal en general després del magnífic Tour que van fer l’any passat, així com dos francesos més: Artur Vichot (53), l’home que pot donar un cop de mà a Pinot a la FDJ, i Alexis Vuillermoz (54), que hauria de tenir les seves oportunitats a l’AG2r. En aquest equip tenim molta curiositat per saber què farà Domenico Pozzovivo (55) en el seu debut a la ronda francesa camí dels 34 anys.

Acabem amb 5 noms de la generació dels 90 que apunten maneres tot i pecar d’irregularitat: Lawson Craddock (56), top 10 al País Basc; Michael Valgren (57), segon a l’Amstel Gold Race; Alexis Gougeard (58), vencedor d’etapa a la Vuelta 2015; Jasper Stuyven (59), campió de la Kuurne-Brussel·les-Kuurne; i Sondre Holst Enger (60), el més jove d’enguany després de destacar en curses de segona fila.

ACTUALITZACIÓ: Malauradament, Nacer Bouhanni, l’home que havia d’homenatjar Muhammad Ali (haurem d’esperar una altra ocasió per veure-ho) i que partia amb el número 30 d’aquesta prèvia, serà baixa d’última hora per lesió.