La Volta a Catalunya femenina viu un debut excel·lent

3 minuts de lectura

Del 7 al 9 de juny les carreteres catalanes han estat l’escenari de la primera edició de la Volta Ciclista a Catalunya en categoria femenina. La cursa s’ha estrenat amb èxit organitzatiu, bona afluència de públic i un nivell esportiu excel·lent, amb victòria final per a la millor ciclista de la història.

El canvi que ha fet el ciclisme femení en un lustre és notori. L’any 2019 els organitzadors de la Volta Ciclista a Catalunya van estrenar la seva primera cursa femenina, una prova amb final al circuit de Montjuïc que van anomenar reVolta en un joc de paraules lluït i encertat per acompanyar el ja llavors imparable creixement del ciclisme femení. La cursa va ser un tastet engrescador que malauradament no va tenir continuïtat el 2020 arran de la pandèmia. El seu retorn el 2021 ja la va consolidar com una prova d’un dia interessant, amb la participació d’alguns equips internacionals i un salt endavant necessari el 2023 amb el pas a la categoria 1.1 de la Unió Ciclista Internacional. Sigui com sigui, organitzadors i les institucions catalanes que hi donen suport, especialment la secretaria general de l’Esport i de l’Activitat Física de la Generalitat de Catalunya, tenien clar que era necessari un nou pas: convertir la prova en una cursa per etapes i avançar en l’equiparació cap a la història prova masculina.

Una estrena difícilment millorable

Dit i fet, aquest mes de juny de 2024 hem gaudit de la primera edició de la Volta femenina amb tres etapes i una excel·lent notícia fins i tot abans de donar el tret de sortida a Manresa en un dia de molta exigència esportiva per un recorregut trenca-cames i per la forta calor que feia al Bages. L’estrena de la Volta i la seva ubicació en el calendari com a prova 2.1 de la UCI han generat un enorme interès entre les millors estructures ciclistes del món. Ràpidament els organitzadors van cobrir les set places destinades a equips del World Tour disponibles i diverses peticions van quedar fora de joc.

L’aposta per venir a Catalunya de formacions com la FDJ, l’AG Insurance, Movistar o el Visma lease a bike va ser molt celebrada d’entrada, però aplaudida rotundament en veure la llista d’inscrites de cadascuna d’aquestes formacions. Totes elles han escollit Catalunya com un banc de proves de primer nivell de cara al Tour de França. De fet, 10 dels equips presents a Catalunya també competiran aquest estiu al Tour, un indicador clar del bon cartell de debut que ha tingut la Volta, un fet que ha atret els aficionats delerosos de gaudir de noms tan rellevants com Marianne Vos, Cecile Uttrup Ludwig, Ashleig Moolman o Evita Muzic.

Així, localitats com Manresa, Molins de Rei o Barcelona han aplegat una quantitat considerable de públic i fins i tot l’arribada a La Molina ha tingut una bona resposta de l’afició. Les sensacions són molt bones, més encara quan la comunitat ciclista catalana ha respost a la crida amb aficionats abillats per a l’ocasió (com els del Biciclisme Ordalenc) o amb una bona resposta dels mitjans de comunicació, que van des de la cobertura televisiva de primer nivell fins al programa en directe de l’Etapa Reina com a pòdcast oficial de la Volta a la sortida de Molins de Rei. La sensació és que sens dubte ha nascut una cursa amb tots els números d’arrelar ràpid a l’imaginari esportiu del país i que afortunadament encara té camp per créixer.

Marianne Vos: triomfa la millor

En clau esportiva el palmarès de la Volta s’estrena amb el millor nom possible: Marianne Vos, la ciclista més llorejada de la història, ha sumat a Catalunya una victòria d’etapa allà on ningú l’esperava (a l’alta muntanya) i un triomf a la general que és la 255a victòria del seu palmarès.

Sobre l’holandesa ha pivotat bona part de l’atractiu mediàtic de la Volta, sense oblidar unes companyes d’equip que han rendit a la perfecció amb Riejanne Markus calcant la segona posició obtinguda a la general de la Vuelta de fa unes setmanes i colant les sis integrants del Visma Lease a Bike entre les dotze millors de la general. No ho ha tingut fàcil, però. L’AG Insurance li ha plantat cara fins al punt que Ally Wollaston ha guanyat els dos esprints ajustadíssims davant Vos i aquest equip s’ha endut també el mallot de millor escaladora (Justine Ghekiere) i el de millor catalana (Mireia Benito), a banda del quart lloc de la general amb Kim Le Court malgrat patir les baixes durant la cursa de les dues teòriques líders de la formació.

En clau catalana, més enllà de Mireia Benito, cal destacar el top 20 a la general d’Ariana Gilabert, el premi a la combativitat del primer dia per a Mireia Trias i les sensacions ofertes per Paula Blasi, a banda d’un bon rendiment d’equip del Massi – Baix Ter en general i d’un bon paper d’una selecció catalana que ha lluït mallot i lluita a les carreteres del país.

Sigui com sigui, la imatge final és immillorable, amb Marianne Vos triomfant amb aquest mallot que visibilitza la campanya ‘Entre totes, tot’ impulsada per la secretaria general de l’Esport i de l’Activitat Física i que retrata a la perfecció l’èxit de la unió d’esforços que hi ha hagut enguany per fer néixer una cursa que ningú dubta que tindrà continuïtat i cada cop més pes al nostre país.

Amb el suport de: