El Giro d’Itàlia 2016 en 30 ciclistes

5 minuts de lectura

Aquest divendres comença una nova edició del Giro d’Itàlia, la volta de 3 setmanes que any rere any ens regala escenaris durs, recorreguts exigents, sorpreses i el canvi d’escenari definitiu després d’un primer tram de primavera ple de clàssiques i monuments. A la Fosbury us oferim una doble prèvia amb una pinzellada dels participants i una tria de les millors etapes.

El gran favorit: Vincenzo Nibali

En una volta de tres setmanes sempre hi ha uns quants ciclistes que hi arriben amb voluntat d’endur-se la general. En aquest cas, d’enfundar-se el Mallot Rosa després d’una batalla aferrissada. El Giro 2016, però, compta amb un gran favorit que eclipsa la resta de ciclistes: l’italià Vincenzo Nibali (1) correrà per guanyar i comptarà amb un recorregut molt favorable als seus interessos.

nibali

Nibali ja compta amb les tres grans voltes (Giro, Tour, Vuelta) al seu palmarès i aquest any ha cedit el protagonisme de la ronda francesa al jove aspirant Fabio Aru. En la seva darrera temporada a l’Astana (la rumorologia 2017 ja fa mesos que ronda el seu entorn), Nibali comptarà amb un equip de luxe, probablement el més fort del Giro, per evitar sorpreses i dominar amb mà de ferro la ronda italiana. Durant els primers mesos de l’any Nibali ha guanyat el Tour d’Oman i ha acabat sisè a la Tirreno-Adriàtica després de veure com anul·laven l’etapa en què havia de marcar diferències. El tauró de Sicília és, per palmarès i equip, l’indiscutible favorit del Giro.

 

2) Els altres aspirants

Mikel Landa (2) és el cap de files de l’Sky i torna a la prova que el va consagrar la temporada passada després de rodar més fort que el seu cap de files Fabio Aru i acabar ocupant el tercer lloc del podi. L’escalador basc té tota l’ambició del món i està en un excel·lent estat de forma després del triomf d’etapa a la Volta al País Basc i de la general al Giro del Trentino, malgrat passar-se 4 mesos en blanc a l’inici de temporada. Les contrarellotges i una muntanya «suavitzada» respecte l’històric del Giro dels darrers anys poden passar-li factura.

Alejandro Valverde (3) debuta a la ronda italiana als 36 anys després d’acumular triomfs per totes bandes. L’objectiu, vestir el mallot rosa i guanyar alguna etapa. A priori, hauria de quedar fora de les travesses pel triomf final, però és un ferm candidat al podi i un corredor veterà que ha capgirat la seva preparació per competir amb les màximes garanties possibles al Giro d’Itàlia. Aquest 2016 ha guanyat la Fletxa Valona, la Volta a Andalusia i la Volta a Castella i Lleó. La seva obsessió per les voltes per etapes, al seu favor.

Ilnur Zakarin (4) és l’aposta estrambòtica d’aquest Giro. El Katuixa li ha dissenyat un equip a mida (7 russos i un estonià que també parla rus) perquè el jove talent lluiti per la general. Objectiu arriscat que pot quedar en un enfonsament prematur, però també en el moment idoni. Zakarin ja compta amb el temor dels rivals després d’acabar al top 10 en totes les voltes World Tour d’aquest 2016 però no té cap mena de pressió. Pot brillar en tots els terrenys.

Zakarin

Rafa Majka (5) és l’home fort del Tinkoff. Coneix bé el Giro (dos top 10 a la general) i assumeix bé el rol de líder (podi a la darrera Vuelta a Espanya). Malgrat l’absència de resultats, a priori arriba bé de forma. Clar candidat al podi italià.

Rigoberto Urán (6) torna a colar-se entre els favorits. L’home que ha estat dos cops subcampió del Giro i que sempre treu la seva millor versió en terres italianes competeix aquest cop amb un Cannondale italià ple de bons corredors. El recorregut, amb més quilòmetres de contrarellotge i menys duresa en la muntanya, li és propici.

Tom Dumoulin (7) té com a primer objectiu aconseguir la primera victòria de la temporada per al Giant-Alpecin, que porta un equip fluix a Itàlia. Debutant al Giro, ha d’aprofitar la primera crono a Holanda i ha d’assumir riscos en muntanya per fer bones les diferències que segur que aconseguirà a la contrarellotge llarga d’aquesta edició. Veurem si l’excel·lent Vuelta de l’any passat va ser un miratge o tot just el seu punt de partida.

Johan Esteban Chaves (8) és l’home incògnita. Aquest any amb prou feines ha competit i quan ho ha fet, ha estat lluny dels millors. Arriba després d’una concentració en altura i amb l’objectiu de lluitar al costat dels millors. Com a darrer element a tenir en compte per a una possible sorpresa a la general, afegim a l’italià Domenico Pozzovivo (9), el líder de l’AG2r i un clàssic de la prova italiana.

 

Els esprints, un dels grans al·licients del Giro

Marcel Kittel (10) i André Greipel (11) són els dos noms més potents d’aquest Giro per a les arribades massives. Els dos estan en un bon moment i necessiten brillar per agafar galons de cara al mundial d’enguany, en què seran les dues cartes de la potent selecció alemanya. A punt per sorprendre, tot i que el Giro no és la seva prova preferida, hi haurà Arnaud Démaré (12), recuperat per la causa després del seu triomf a la Milà – San Remo. I amb ganes de començar a acumular triomfs de prestigi arriba Caleb Ewan (13), la bala australiana de l’Orica de només 21 anys i que é tot el futur del món davant seu.

kittel i greipel

Però el Giro també és territori d’esprínters italians, com demostren Sacha Modolo (14), Elia Viviani (15), Giacomo Nizzolo (16), Sonny Colbrelli (17) o el sorprenent Jakub Mareczko (18). Tots ells lluitaran pels triomfs a les volates italianes, sempre lluitades i en què els trens d’equip, de vegades, són impossibles de muntar en la seva màxima esplendor. Territori de colzes, d’arribades enganyoses, de sorpreses.

 

També cal fixar-se en…

Jakob Fuglsang (19) és un semiveterà que debuta al Giro enguany com a segona espasa d’un Astana fortíssim. Com Tanel Kangert o Michele Scarponi, el danès arriba en un estat de forma excel·lent. No ens hauria de sorprendre veure’l a tots els finals d’etapa i lluitant pel top 5 a la general.

Bob Jungels (20) i Gianluca Brambilla (21) són les dues cartes de l’Etix per a la general. El primer és l’aposta pel talent jove, per un gran candidat a brillar en contrarellotge i que cada cop es defensa millor en muntanya. L’italià Brambilla ja ha demostrat que pot lluitar per acabar una gran volta entre els 10 primers, encara que a l’alta muntanya sempre acaba patint.

Bob Jungels lost 45-seconds while taking 21st place...

Diego Ulissi (22) és l’home fort del Lampre, un equip que s’endurà més d’una victòria en aquest Giro d’Itàlia via Modolo o Niemiec. En espera que el talent de Mohoric es consolidi, Ulissi pot guanyar etapes que tinguin complicacions en el darrer quilòmetre o apuntar-se a fer una bona general si les coses li van de cara.

Giovanni Visconti (23) hauria de ser el pla B del Movistar en cas que Valverde valverdegi més del compte. El Movistar, però, és un equip potent en què Andrey Amador voldrà recuperar sensacions del 2015 i en què Betancur, en algun moment o altre, de ben segur que serà notícia.

Steven Kruijswijk (24) és el líder del Lotto Jumbo que lluitarà pel top 5 o pel top 10 de la general. L’any passat va fer un excel·lent paper i va ser protagonista d’alguns atacs de primer nivell al tram final de la ronda italiana al costat del veteraníssim Ryder Hesjedal (25), líder del Trek, que segur que tornarà a competir entre els millors. Entre els candidats a rejovenir també trobem a Filippo Pozzato (26), en aquest cas per caçar alguna etapa inesperada i al campió Damiano Cunego (27), que ja guanyava etapes i general ara fa 12 anys.

Entre la gran quantitat de talent jove disposat a destacar apuntem a Jay McCarthy (28) després d’un inici de temporada sensacional a les files del Tinkoff i al jove integrant del Cannondale Davide Formolo (29), pur talent italià que ja va endur-se una etapa l’any passat.

A Fabian Cancellara (30) li manca una victòria d’etapa al Giro d’Itàlia per completar un palmarès inabastable en l’any de la seva retirada. Ho provarà el primer dia, contra el cronòmetre, a Holanda.

30 noms per a un Giro ple d’al·licients. Intuïm, encara que sigui per pura probabilitat, que bona part d’ells seran els grans protagonistes de les properes 3 setmanes ciclistes.