Després d’una temporada de clàssiques frenètica amb campions inesperats i estrelles consagrades, el calendari ciclista vira cap a les grans voltes per etapes i l’escenari es capgira com un mitjó. Ha arribat l’hora dels escaladors i dels homes que lluiten per la general, mentre molts equips es plantegen el Giro 2022 de Budapest com una oportunitat per engreixar el palmarès via etapes. La capital d’Hongria ha hagut d’esperar un parell d’anys per acollir el Giro d’Itàlia i acollirà les dues primeres etapes de la competició abans de partir cap als atractius turístics centreeuropeus del llac Balaton el tercer dia i d’agafar l’avió cap a Sicília i començar la veritable cursa italiana.
Amb ganes de gaudir d’un Giro de recorregut il·lusionant però amb un cartell d’inscrits poc engrescador, a la Fosbury us oferim una prèvia de tot el que ha de venir durant les properes setmanes.
Recorregut: la traca final, el segell de la cursa
El Giro 2022 té tres jornades de descans que ajuden a separar la cursa en quatre blocs.
Primer bloc: Hongria
Tres etapes a un país forani que posa tots els calers del món sobre la taula per allò de l’impacte positiu dels grans esdeveniments, el turisme i bla bla bla. El resum ràpid és que tota pancarta contra Viktor Orbán serà benvinguda i que el seu govern ha optat per valors segurs: dues etapes amb presència de Budapest i el Danubi i una altra al Balaton. Esportivament el primer dia està dissenyat per al lluïment de Mathieu Van der Poel, que ja ha anunciat que vol vestir la maglia rosa amb un dia pla i una ascensió assequible per a ell als darrers quilòmetres. El dia següent toca contrarellotge curta amb rampa final i el tercer dia tot el que no sigui un esprint massiu serà una sorpresa majúscula.
Segon bloc: de l’Etna al Blockhaus
La “primera setmana” comença amb la llarguíssima pujada a l’Etna, un clàssic del Giro que no fa diferències però que estableix els primers patrons de la cursa, i conclou amb l’etapa més dura d’enguany amb el final al Blockhaus i el previ pas pel Lanciano, un dia en què les diferències seran importants i en què escaladors purs com Miguel Ángel López ho tenen tot de cara per lluir el seu talent. Entre les dues ascensions, una setmana diversa: etapes planes, possibles ventalls arran de mar i mitja muntanya.
Tercer bloc: l’espera pacient
De dimarts a divendres els velocistes i les escapades lluitaran de tu a tu amb jornades molt propícies per als homes ràpids del Giro. Hi pot haver alguna sorpresa, però és un recorregut clarament etiquetable com a “transició”. Dissabte el perfil s’endureix amb un circuit a Torino que inclou el Superga i que pot oferir un gran espectacle abans de viure una etapa trampa de muntanya el diumenge, amb dos ports de primera abans d’afrontar una llarguíssima ascensió final que acaba pràcticament amb deu quilòmetres de fals pla que poden ser especialment avorrits o decisius per a la general si algú ha perdut pistonada al port anterior i es queda sol en l’intent d’evitar que li caigui una minutada enorme.
Quart bloc: La general es decideix aquí
Els darrers sis dies del Giro d’Itàlia són, com sempre, un espectacle. La cursa es decidirà amb una contrarellotge de 17 quilòmetres a Verona que inclou una pujada i una baixada, però és probable que la general s’hagi sentenciat els dies abans. L’etapa del dimarts amb final a Aprica supera els 200 quilòmetres i és una animalada. Però també ho és la del dissabte amb més d’un port per sobre els 2.000 metres i un final duríssim. Pel camí dues etapes més d’alta exigència i amb opció d’atacs llunyans i un únic dia de treva. Hi ha terreny per donar i vendre i per capgirar la general de dalt a baix.
Els favorits
Richard Carapaz és el gran candidat a guanyar el Giro 2022. L’equatorià ja ha guanyat la ronda italiana en una ocasió i després de pujar al podi de Tour i Vuelta l’any passat arriba al Giro convertit en l’indiscutible favorit i en el clar líder d’un Ineos que com sempre té gregaris de luxe, en aquesta ocasió amb noms com Richie Porte, Pavel Sivakov o Jonathan Castroviejo. Carapaz té intuïció en cursa i potser no és el millor escalador entre els inscrits, però ja ha demostrat poder ser el més regular, ser valent en cursa (quina jornada ens va regalar a Catalunya!) i aprofitar totes les situacions imprevistes a favor seu.
Les absències són claus per considerar Carapaz com a favorit. Al Giro no hi són els eslovens (ni Pogacar ni Roglic), però també hi manquen noms brillants aquesta temporada (Vlasov, Martínez), altres acostumats a rondar els podis (Bernal, Mas, Vingegaard) i alguns ciclistes també potents (A. Yates, Evenepoel, Quintana, Haig, Caruso, O’Connor..). Malgrat tenir un cartell millorable, hi ha diversos ciclistes que lluitaran per endur-se el Giro.
Les alternatives a Carapaz
Joao Almeida és el més polivalent de tots ells. Un bon contrarellotgista que és capaç d’aguantar bé en alta muntanya i que compta amb el suport fiable de Formolo. Quart i sisè els dos darrers anys, Almeida és clar candidat al podi. També ho és Miguel Ángel López, líder d’un Astana que l’acompanya amb les seves millors cartes disponibles (Nibali, De la Cruz, Tejada) conscient que el recorregut és molt bo per al colombià pròdig. Un altre gran nom és el de Simon Yates, podi l’any passat però alhora marcat per una irregularitat brutal que el pot penalitzar. Ve de guanyar dues etapes a Astúries i a ensorrar-se en un port de tercera categoria, així que el seu rendiment és del tot incert.
Qui garanteix fiabilitat en la lluita per la general és el Bahrain, que es presenta al Giro 2022 amb Pello Bilbao i Mikel Landa al capdavant. Caldrà veure qui pren el lideratge, però el podi és al seu abast. El Trek Segafredo també té un bon candidat en Giulio Ciccone, el Bora recupera el duo del Sunweb que va acabar al podi fa dos anys (Kelderman-Hindley), el DSM ho fia tot a Romain Bardet, que està en forma, l’EF vol recuperar la millor versió de Hugh Carthy i Guillaume Martin segur que ronda el grup capdavanter.
Entre les incògnites de la cursa hi ha Tom Dumoulin, que és probable que cedeixi el lideratge a Tobias Foss o fins i tot a Sam Oomen; Iván Ramiro Sosa, davant l’oportunitat de liderar un Movistar amb Valverde encara actiu; la progressió d’Attila Valter en un equip construït per a Demare; o quin rendiment oferirà el duo Hirt-Pozzovivo de l’equip revelació, l’Intermarché.
Les altres batalles del Giro 2022
Caleb Ewan, Fernando Gavíria, Arnaud Démare, Mark Cavendish, Giacomo Nizzolo, Phil Bauhaus o Cees Bol són els principals esprínters d’un Giro en què molts equips lluitaran per assegurar les arribades massives i tenir opcions de sumar triomfs d’etapa a l’esprint. A banda d’ells, el citat Mathieu van der Poel, Biniam Girmay, Magnus Cort, Andrea Vendrame o Diego Ulissi són clars candidats a guanyar etapes una mica més dures i en grups més reduïts.
Entre els candidats a guanyar en escapades o plantant cara al gran grup hi ha ciclistes de gran talent com Mauro Schmid, Alessandro Covi, Lennard Kämna, Alessandro de Marchi o Thomas de Gendt, mentre que joves com Natnael Tesfatsion, Thymen Arensman, Sylvain Moniquet, Mattias Skjelmose o Ben Tulett estan cridats a fer un gran pas endavant a la seva carrera esportiva.
Dos catalans a la llista
David de la Cruz parteix com a gregari de Miguel Ángel López al Giro 2022. El sabadellenc ha tingut llibertat al llarg de la temporada per ser líder d’Astana en algunes curses per etapes i tornarà a ser l’epicentre de l’equip a la Vuelta a Espanya, però a Itàlia ha d’exercir de principal suport a la muntanya del colombià sense descartar opcions de lluitar per una etapa si la situació de cursa ho permet. L’altre català present enguany a la ronda italiana també voldrà ser protagonista. Antonio Pedrero acostuma a funcionar molt bé a les muntanyes del Giro i més enllà de treballar per Sosa pot tenir moltes opcions de buscar les seves opcions en escapades. Sense el pes del lideratge, pot oferir la seva millor versió en un any fins ara poc agraït per al de Terrassa.
El masclisme no falla a la seva cita amb el Giro
La ronda italiana manté la seva aposta de convertir dones models en la imatge de la cursa i específicament per acompanyar el trofeu del guanyador. Un any això desapareixerà, però encara no ha arribat el moment de celebrar-ho. Com és habitual, les dones també promocionen els diferents mallots de la cursa en una altra situació paradigmàtica: cap dona podrà lluitar per guanyar-los, però el seu cos servirà per promocionar-los. La seva cursa començarà el 30 de juny i és allà on valdrà la pena veure-les en acció.