El ciclisme català ja té el seu llibre de referència

3 minuts de lectura
Aquest dimarts al vespre la seu de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya ha acollit la presentació del llibre “Del velocipedisme al ciclisme esportiu. Història de la Federació Catalana de Ciclisme, 1896-2018″.

Els amants del ciclisme català estan d’enhorabona. Després d’un part llarg i intens, ha nascut l’obra que repassa de forma exhaustiva la història de la Federació Esportiva més veterana de Catalunya i de la Península Ibèrica. Un recull de prop de 300 pàgines elaborat per Bernat López, professor de la Universitat Rovira i Virgili, i pel periodista Iván Vega que ha comptat amb l’impuls i la determinació de l’expresident de la Federació Catalana Josep Bochaca.

Editat per Cultura Ciclista, el llibre exposa de forma detallada la història de la federació i del ciclisme català en dos blocs. El primer va des de la fundació l’any 1896 de la Unión Velocipédica Española fins la Guerra Civil i el segon des de 1939 fins l’actualitat. Un document creat a partir de referències bibliogràfiques, hemeroteca, actes de la federació i un bon grapat de converses amb familiars de ciclistes i dirigents ja desapareguts. Més enllà del repàs cronològic a fons, el llibre també aposta per dedicar un espai monogràfic a cadascuna de les disciplines que integren la Federació: BTT, BMX, carretera, ciclocròs, pista i trial, així com uns annexos amb taules i dades especialment interessant.

El president de la UFEC Gerard Esteva ha exercit de mestre de cerimònies de la presentació i més enllà de repassar alguns temes d’actualitat (com la Llei de l’Esport català via ILP), ha posat en valor la figura de Narcís Masferrer i ha fet valer la seva condició de federat ciclista en una sala plena a vessar de personalitats d’aquest esport. El president Joaquim Vilaplana ha recalcat la importància del ciclisme en un país acollidor com Catalunya, ha celebrat la presència de descendents d’històrics com Masferrer, Cañardo o Llorens a l’acte i ha recalcat la importància de la bicicleta en ple segle XXI: “El ciclisme té futur i transmet valors en la competició i en l’oci, però també és un vehicle de mobilitat que ajuda que el medi ambient sigui millor per a tothom“.

Presentació del llibre a la seu de la UFEC, amb la presència dels dos autors a l’escenari / Fosbury

L’expresident Josep Bochaca ha intervingut emocionat després de completar un projecte que perseguia des de feia uns quants anys i ha destacat que el resultat “és un llibre ambiciós, amb 125 materials gràfics, alguns d’ells inèdits, que fan justícia a la història de la federació més antiga del país després de tres anys llargs de recerca i recopilació d’informació exhaustiva“. Els autors van reconèixer la tasca de Bochaca, també com a membre actiu durant la recerca: “Té una memòria prodigiosa! Ha comandat la nau i nosaltres hem desenvolupat la feina“.

Els autors hi diuen la seva

Bernat López ha agraït la predisposició de les famílies (“els descendents vius han aportat molta informació clau del primer bloc“) i ha destacat els vincles inicials de la Federació Catalana de Ciclisme amb altres entitats: “El Mundo Deportivo és cosí germà de la Federació, tenen el mateix pare, en Masferrer, que malgrat no ser el primer president sí que va ostentar el càrrec en tres ocasions durant les primeres dècades federatives. La Volta a Catalunya també és cosina germana de la Federació i cal dir que la Federació espanyola i la catalana eren un sol ens fins el 1939. Les presidències són compartides“. Iván Vega ha explicat que un fil conductor clar de la història federativa passa per un repte pendent: “Disposar d’un velòdrom és la gran obsessió del ciclisme català, que el vol aconseguir a Barcelona. S’havien utilitzat molts velòdroms desmuntables fins l’arribada del mundial de 1984 a Barcelona. Cal dir que llavors la pluja va arruïnar la inauguració del velòdrom, que avui en dia continua sent una tasca pendent si l’imaginem tal com hauria de ser“.

El nou llibre, que ha comptat amb el suport de la UFEC, passa a ser la gran referència bibliogràfica del ciclisme català. Un volum amb moltes anècdotes per descobrir i amb un fil històric clau per entendre el present d’un esport que viu un bon moment prop dels màxims històrics en nombre de clubs i de llicències i amb un volum de curses superior al mig miler anual.