Ja tenim aquí la primera de les tres grans voltes per etapes: el Giro d’Itàlia. Malgrat no comptar amb algunes de les grans estrelles del pilot, que miren directament cap al Tour, el Giro promet també emocions fortes amb noms com Nibali, Valverde, Landa, Dumoulin, Urán, Majka o Zakarin, per mencionar només els que són favorits a la victòria final (veure l’anàlisi prèvia de Roger Castillo). Per aconseguir-ho, s’ha dissenyat un recorregut exigent, amb set etapes de més de 200 km, i que inclou bona part de la península itàlica i també part de l’estranger. I és que, començant el divendres 6 de maig, les tres primeres etapes es disputaran als Països Baixos. D’allà, els ciclistes es traslladaran fins a la regió de Calàbria per començar a remuntar Itàlia cap amunt arribant el diumenge 29 de maig al destí final, Torí.
Seran en total 21 etapes per a tots els gustos. Com que veure-les totes és molt complicat, n’hem seleccionat cinc que tot bon amant del ciclisme no s’hauria de perdre:
8a etapa. Foligno-Arezzo
El dissabte 14 de maig la cursa transcorre les regions d’Umbria i la Toscana en una etapa que mirant ràpidament el perfil no diu massa cosa. Però serà, sens dubte, una etapa especial per culpa de l’sterrato, paraula que en italià s’utilitza per referir-se al terreny no pavimentat. I és que en aquesta vuitena etapa, durant l’ascensió a l’Alte di Poti els corredors hauran de fer sis quilòmetres de pujada per una carretera sense asfaltar. El cim d’aquest coll està situat només a 19 quilòmetres del final de l’etapa i això pot marcar diferències en un dia que segur que els ciclistes voldran que passi ràpid, tenint en compte que solen queixar-se de la perillositat d’aquest tipus de trams.
9a etapa. Radda in Chianti-Greve in Chianti
Un dia després de l’sterrato arribarà la principal contrarellotge d’aquest Giro 2016. 40 quilòmetres contra el cronòmetre que, a banda de ser decisius per a la classificació general, seran més espectaculars que mai perquè es disputaran a la zona del Chianti, coneguda pels seus vins i els seus ondulats turons plens de vinyes. Una etapa de postal per viatjar a la Toscana des del sofà de casa.
14a etapa. Alpago-Corvara
Segurament l’etapa reina d’aquest Giro. Tindrà lloc el dissabte 21 a les Dolomites. Un recorregut circular de 210 quilòmetres amb sis ports de muntanya, entre ells el Passo Pordoi i el Passo Giau, de primera categoria. Paisatges espectaculars que, a més, guarden un secret final. A cinc quilòmetres per a l’arribada, els ciclistes afrontaran el Muro del Gatto, un tram de només 360 metres però que compta amb rampes del 19%.
15a etapa. Kastelruth-Seiser Alm
Amb el cansament acumulat pel dur recorregut del dia anterior, els corredors hauran de disputar una etapa que pot ser decisiva per establir diferències ja insalvables en la classificació general. Serà una cronoescalada de 10,8 quilòmetres per pujar a l’altiplà alpí del Seiser Alm, a la zona de parla alemanya i també ladina del Südtirol.
19a etapa. Pinerolo-Risoul
Triar la última de les cinc etapes a seguir del Giro 2016 és complicat perquè la dinovena i la vintena tenen les dues perfils ben durs i que poden contribuir a allargar l’emoció fins al final. Ens decantem per la primera de les dues, que es disputarà el divendres 27 de maig perquè inclou la Cima Coppi, el títol amb el que es distingeix el coll de més altitud de la cursa, que aquest any serà el Colle dell’Agnello, de 2.744 metres. A part d’això, es tracta d’una llarga ascensió de 21 quilòmetres dels quals els set últims tenen un pendent mitjà del 9,3%. A més, abans de l’inici del coll els ciclistes portaran ja cinquanta quilòmetres d’ascens malgrat que aquests no computin com a port de muntanya. Després del descens de l’Agnello, l’etapa acabarà amb la pujada a Risoul, port també de primera categoria i que es caracteritza per unes marcades corbes de ferradura.