A falta de menys d’un any pels jocs de Río 2016, a Brasil i a la resta del món tant esportistes com aficionats estan expectants perquè arribi la gran cita olímpica. Deu mesos abans dels Jocs Olímpics, però, Brasil acollirà un altre esdeveniment esportiu de caràcter mundial que segur que no concentrarà tanta atenció però que també resulta molt interessant. Es tracta dels I Jocs Mundials dels Pobles Indígenes, que en aquesta primera edició es disputaran del 23 d’octubre a l’1 de novembre a la ciutat brasilera de Palmas, situada a l’estat central de Tocantins.
Hi participaran un total de 2.000 atletes que representaran a 23 ètnies de Brasil i també a 22 països d’arreu del món (Austràlia, Canadà, Mèxic o Mongòlia, entre d’altres) que hi acudiran amb esportistes que formen part de pobles indígenes dels seus territoris. Competiran en esports indígenes tradicionals com ara llançament de llança, ‘tira-soga’ (estirar la corda) o canoa rústica. També en esports “occidentals” com futbol o natació. A més a més, hi haurà una categoria d’esports de demostració com el ‘xicunahity’, una mena de futbol en el qual la pilota només es pot tocar amb el cap.
Els I Jocs Mundials dels Pobles Indígenes estan liderats pel Comitê Intertribal, una ONG dels pobles indígenes de Brasil que des del 1996 ja organitza els Jocs Indígenes de Brasil, i compten també amb el suport del govern de Brasil i del Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament.
L’objectiu d’aquesta primera edició dels Jocs Mundials dels Pobles Indígenes va, evidentment, molt més enllà del d’una simple competició esportiva. Aquests jocs són una manera de reivindicar els drets dels pobles indígenes, amenaçats tant al propi Brasil com a la majoria dels països que participen en aquest esdeveniment. De fet, els jocs comptaran amb activitats paral·leles com ara un fòrum en el que els propis esportistes participaran per debatre temes que afecten els pobles indígenes com ara la propietat de les terres o el canvi climàtic.
Però no tot són flors i violes en els I Jocs Mundials dels Pobles Indígenes. A tan sols dues setmanes de l’inici de l’esdeveniment, els pobles Krahô i Apinajé de Brasil ja han anunciat que pensen boicotejar els jocs. Denuncien que darrera d’un vernís de promoció dels drets dels pobles indígenes la cita servirà per netejar la imatge d’un estat brasiler que “permet o bé pràctica directament la violència institucional contra els pobles indígenes”.
Seguirem amb interès aquesta nova competició.
[youtube id=”vYx0PlU32z4″]