El que quan es va presentar semblava una “capgrossada”, una idea de bomber o un dels invents del llegendari TBO finalment ha arribat. I els Jocs Europeus de Minsk, a Bielorrússia, suposaran l’estrena a escala internacional d’aquesta petita revolució.
Memoritzem les inicials de DNA perquè arriben amb força per quedar-se. Aquestes sigles es corresponen amb Dynamic New Athletics, una iniciativa impulsada per European Athletics amb el suport dels Comitès Olímpics Europeus que neix amb un objectiu: aconseguir que els més joves se sentin atrets per l’atletisme. Per a aconseguir la seva meta, aquest nou format d’atletisme utilitzarà el mateix llenguatge que la generació ‘millennial’, creant noves competicions d’atletisme ràpides, directes, mixtes i molt fàcils de seguir per qualsevol persona. O així ho venen els seus promotors.
Com serà?
En els Dynamic New Athletics, equips mixtos integrats per 9 dones i 8 homes (amb 6 reserves) competiran per la “supremacia” en 10 proves altament intenses i competitives durant tan sols dues hores. Les proves se sustenten en tres principis bàsics de l’atletisme: córrer, saltar i llançar, però només un equip pot ser el vencedor total.
Més noms: Trackatlon
La competició s’inicia amb el denominat ‘Trackatlon’, un circuit ininterromput de relleus mixtos que integra proves com a carreres, llançament de pes des de posició fixa, salt d’obstacles, salt de longitud des de posició fixa, salt de ria i, per a finalitzar la ronda, carrera amb pilota medicinal (quan corrin homes) o carrera amb paracaigudes (per a les dones). Moltes d’aquestes proves són exercicis habituals en els entrenaments dels atletes, però en aquesta ocasió es realitzen en una competició.
La darrera de les proves és “la caça”
Les proves segueixen amb carreres, tanques, relleus mixtos de 4×400 i acaben amb la denominada ‘La caça’: carreres de relleus mixtes en les quals es corren diverses distàncies en aquest ordre: 800 metres, 600 metres, 400 metres i 200 metres.
Li veuen totes les virtuts
“És fantàstic veure un esdeveniment d’atletisme en el qual cada instant importa. Aquest nou format complementa l’atletisme actual i és diferent perquè no va sobre rècords del món o grans marques: és sobre batre a l’oponent que tens davant”, afirmava en la presentació Svein Arne Hansen, president de European Athletics. Altres patums com el propi Sebastian Coe, president de la IAAF, ja ha beneït l’invent.
Els Jocs de Bielorússia són el punt d’inici d’aquesta revolució. La DNA prendrà la Bastilla a l’atletisme de tota la vida?