Genzebe Dibaba és d’un altre planeta. Ho dèiem l’any passat i ho ratifiquem aquest 7 de febrer. El dia abans de celebrar el seu 26è aniversari l’etíop ha rebentat un registre de 5 minuts 23 segons i 75 centèsimes. Una bestialitat refermada en unes darreres voltes a la pista sensacionals. Com ja va fer l’any passat, l’etíop ha aconseguit aixecar el públic dels seus seients cada cop que afrontava la recta de meta.
Aquí teniu les darreres voltes del rècord del món de Genzebe Dibaba als 2.000 metres llisos de Sabadell. Impressionant! #atletisme pic.twitter.com/rjzVuDaPJn
— Revista Fosbury (@LaFosbury) 7 de febrer de 2017
La proesa assolida per Dibaba és brutal. El seu registre supera en més d’un segon i mig la marca assolida per l’irlandesa Sonia O’Sullivan l’any 1994 (!!)… a l’aire lliure (!!!). Aquell registre de 5:25.36 ha perdurat durant 23 anys fins l’arribada de Dibaba. En pista coberta, ha superat la marca de la romanesa Szabo de 1998 en… 7 segons (!!!!). Tot plegat, en un míting internacional de Catalunya que està plenament consolidat amb atletes de primera fila mundial.
El darrer any ha estat convuls per a Dibaba. La detenció de Jama Aden, el seu entrenador, i l’eclosió d’Almaz Ayana als Jocs de Rio, amb un rècord mundial estratosfèric inclòs, la van relegar a una temporada “discreta”. Sembla que aquest 2017 torna a mirar amunt i en els propers dies intentarà batre dos rècords mundials més.
Mechaal, pletòric
Hi havia molta expectació per veure en acció a Adel Mechaal, rebut amb aplaudiments pels aficionats després de l’estira-i-arronsa d’aquests darrers mesos amb la suspensió per dopatge. De fet, ha aconseguit una suspensió cautelar fa pocs dies que l’ha permès tornar a competir a Sabadell.
Malgrat tota la polèmica, Mechaal es manté en un enorme estat de forma. Ha agafat el lideratge a falta de 600 metres pel final i de mica en mica ha anat allunyant els seus rivals. Un Mechaal pletòric. 7:48.38, marca mínima per a Belgrad, millor marca estatal de l’any i una recta final en què pràcticament ha passejat saludant a l’afició. Per cert: el jove Jordi Torrents també ha baixat dels 8 minuts (7:57.97) i ha assolit una mínima sensacional.
Marc Alcalá ha dominat amb contundència la final dels 1.500 llisos amb un registre de 3:39.99. L’atleta de Gavà ja té la marca per anar a l’europeu de Belgrad i manté una progressió excel·lent després de consolidar-se a l’elit durant el 2016. El balear David Bustos no ha tingut bones sensacions i ha acabat amb un temps discret (3:43.50)
Els 800, una prova amb alternatives
La prova de mig fons ha ofert dues curses molt disputades. Esther Guerrero s’ha quedat a menys de 4 dècimes d’endur-se el triomf en categoria femenina. Al final, 2:02.38 i segona plaça per darrere de Tigist Ketema, l’atleta de 18 anys nascuda a Etiòpia.
El polonès Adam Kszczot s’ha imposat amb brillantor amb un temps d’1:46.31, la segona millor marca mundial de l’any. Kevin López, com sempre molt estimat pel públic vallesà, s’ha hagut de conformar amb la segona plaça (1:46.58) per davant del kenià Kiplagat. L’alacantí Daniel Andújar s’ha quedat sense podi i l’olímpic Pol Moya ha entrat en 7a posició, amb rècord andorrà al sac.
També hi havia un cartell de luxe als 400 llisos masculins. Luguelín Santos, campió olímpic a Londres 2012, ha esperat als darrers metres per imposar-se amb un registre de 46.72. Un altre protagonista que ha sortit amb bona marca de Sabadell ha estat el malagueny Borja Vivas, que ha enviat el pes fins als 20.41 metres.
Les protagonistes de casa nostra
En les primeres proves de la tarda Jaël Bestué ha tornat a millorar marca. Ho ha fet als 60 metres llisos amb un registre de 7.62, tres centèsimes més ràpida que el registre assolit el passat 14 de gener. Aquest cop, però, el rècord estatal (7.53) s’ha mantingut intacte. En aquesta mateixa prova Cristina Lara ha tornat a baixar dels 7.50 per tercera vegada aquest mes de febrer (7.47).
En salt de pèrtiga Meritxell Benito ha tornat a demostrar la seva qualitat amb una victòria marcada per l’absència de Carla Franch, que l’any passat va meravellar a Sabadell. La saltadora de les Terres de l’Ebre ha estat l’única capaç de superar els 4 metres (4.01). Als 3.000, Montse Mas ha tornat a demostrar que coneix l’elixir de la joventut amb un nou triomf malgrat els seus 37 anys. I als 400 llisos victòria brillant de Laura Bou (56.65), que ha millorat la seva millor marca personal en pista coberta en quaranta centèsimes.
En categoria masculina, destacar els 6.97 d’Arnau Sala als 60 metres llisos, en una prova en què el clàssic de l’atletisme espanyol Ángel David Rodríguez no ha tingut el seu dia (6.85, tercer).