L’alpinista andorrà va fent passes de gegant en la seva trajectòria per convertir-se no només en un dels esportistes de referència del seu país sinó en un dels grans alpinistes sorgits del Pirineu. Aquesta primavera Domi Trastoy ha tornat a fer les maletes cap a l’Himàlaia, on l’any passat ja va ser protagonista aconseguint l’anhelat ascens al Makalu, la mateixa muntanya que va provocar greus complicacions a la catalana Núria Picas.
Trastoy és l’únic andorrà que ha fet el cim a l’Everest (2013, per la cara sud) i en els darrers anys està liderant expedicions cada cop més solvents a les muntanyes més altes del planeta. El Cho Oyu, de 8.201 metres, és el seu tercer vuit mil i la sisena muntanya més alta del món. Amb unes condicions meteorològiques que han anat canviant força en els darrers dies, Trastoy ha fet valer el procés d’aclimatació dut a terme durant la setmana prèvia a l’atac definitiu del cim. Nascut el 1981, és un nou èxit que s’afegeix als cims d’altres indrets del planeta com l’Aconcagua (6.962 metres), l’Elbrus (5.642), el Kilimanjaro (5.891) o el Mont McKinley (6.194), més enllà de cims europeus com el Mont Blanc o el Cerví.
Després de l’èxit assolit aquest cap de setmana, no descarta en els propers dies aprofitar l’expedició asiàtica per provar algun altre cim d’entitat un cop es refaci de l’esforç al camp base. Sigui com sigui, amb l’alpinista Carles Rossell ja està preparant l’expedició per al 2019 a un dels cims més exigents del planeta, el Lhotse, de 8.516 metres.
El record de 2015
La primera aventura de l’andorrà a l’Himàlaia no va ser reeixida. Va viatjar-hi el 2011 amb l’objectiu de fer el cim a l’Everest, sense èxit. EL 2015 va tornar-hi amb l’objectiu d’ascendir el Makalu i estrenar-se en els vuit mil, però aquell any el va atrapar el terratrèmol que va sacsejar el Nepal. Domi Trastoy, que estava a 5.700 metres avançant en l’expedició, va optar per fer marxa enrere i donar un cop de mà a les ONG que van lluitar sobre el terreny per fer tasques de salvament. El 2016 una allau va provocar la pèrdua de part del seu material quan intentava pujar el K2. L’andorrà no ha defallit mai.