10 esports que han brillat al Palau Sant Jordi

5 minuts de lectura
Icona dels Jocs Olímpics de Barcelona de 1992, el Palau Sant Jordi ha demostrat tenir potencial per ser una instal·lació útil per a competicions esportives de tota mena.

Seu d’esdeveniments de tota mena, de concerts memorables i d’espectacles majúsculs, el Palau Sant Jordi s’ha establert com un atractiu indiscutible de Montjuïc per la seva arquitectura original i per una programació especialment eclèctica. L’obra d’Isozaki es va inaugurar l’any 1990 i dos anys més tard va ser l’escenari de les competicions de gimnàstica artística, així com una de les fases finals de voleibol i d’handbol del torneig olímpic. Al cap d’unes setmanes, també va ser seu de voleibol i de tennis de taula dels Jocs Paralímpics. Alguns d’aquests esports, com l’handbol, han tornat a ocupar la instal·lació molts anys després amb experiències d’èxit com el campionat del món de 2013.

30 anys després de la seva estrena el Sant Jordi pot canviar de cara un cop més aquest hivern si prosperen les converses entre la Federació Catalana d’Atletisme i l’Ajuntament de Barcelona per convertir-lo en una pista coberta provisional d’atletisme atès que els usos sanitaris de la Pista Coberta establerta a Sabadell es mantenen actius. No seria la primera vegada que la instal·lació es transformaria en una pista atlètica indoor: del 10 al 12 de març de 1995 ja va acollir el campionat del món en pista coberta d’atletisme amb actuacions brillants d’Iván Pedroso, Merlene Ottey, Hicham el Guerrouj, Maria Mutola o Allen Johnson, entre altres. Aprofitem l’avinentesa per recordar deu experiències esportives singulars viscudes al Palau Sant Jordi barceloní.

1. Natació

La transformació del Palau Sant Jordi en una piscina olímpica per acollir proves de natació i de natació artística del campionat del món va ser espectacular l’any 2003 i es va replicar de nou amb èxit també el 2013. Doble cita mundialista amb ple de públic i amb grans marques a l’aigua. El 2003 Michael Phelps va endur-se tres medalles d’or i un doble rècord mundial en una cita en què el japonès Kitajima també va fer doblet  amb rècord. El 2013 Barcelona va viure la consagració definitiva de Katie Ledecky amb dos rècords mundials i quatre ors en una cita en què la seva compatriota Missy Franklin va dominar com ningú amb sis medalles d’or.

El campionat del món de natació al Palau Sant Jordi

2. Tennis

Una altra gran competició internacional que ha omplert a vessar el Palau Sant Jordi és la Copa Davis. L’any 2000 el tennista d’Ontinyent Juan Carlos Ferrero es va convertir en un heroi per a la selecció espanyola, que va guanyar el títol per primera vegada a la seva història. El 2009 Barcelona i el Sant Jordi van repetir experiència d’amfitrions en un nou triomf espanyol sense tanta emoció davant la República Txeca comandat per Rafa Nadal i David Ferrer.

Una pista de terra batuda al Palau Sant Jordi

3. Bàsquet

El bàsquet ha tingut moltes experiències al Palau Sant Jordi. La més rellevant, potser, és el mundial de 2014 malgrat que la final i el partit pel tercer lloc es va disputar a Madrid. La selecció nord-americana va fer camí al Palau Sant Jordi i això sempre és garantia d’expectatives altes. Potser més emocionant va ser la victòria del Barça davant els Lakers de Pau Gasol l’octubre de 2010 en un amistós en un vincle entre bàsquet i instal·lació que compta amb partits dels Globetrotters, dues finals a quatre de l’Eurolliga, l’eurobàsquet de 1997 o la final de la copa del rei de 2012 amb rècord d’assistència inclòs.

4. Trial

Probablement és una de les imatges que més s’ha repetit al Palau Sant Jordi. Seu habitual d’aquest esport, l’equipament de Montjuïc ha vist exhibicions i competicions de gran envergadura en una cita habitual del campionat del món. Un esport amb presència ja a principis dels anys 90 i que es manté vinculat al Palau Sant Jordi pràcticament 30 anys més tard amb ovacions ja molt habituals per a l’etern campió Toni Bou.

El trial, protagonista habitual al Palau Sant Jordi

5. Windsurf

Potser és la imatge més impactant del Palau Sant Jordi. L’any 1996 es va convertir pràcticament en un mar gràcies a la instal·lació d’una piscina gegant i un munt de ventiladors que simulaven la força del vent per acollir una competició de windsurf indoor com s’havia començat a fer a altres grans ciutats europees. Salts i tècnica van captivar una afició al·lucinada de poder veure de ben a prop una competició “marítima”.

6. Arts Marcials Mixtes

Els esports de contacte també han tingut el seu espai a Montjuïc i de fet van arribar a ser protagonistes abans fins i tot que els Jocs Olímpics. El 1991 la WWE va fer la seva primera gira europea amb 17.500 persones omplint el Palau Sant Jordi per veure el gran duel entre The Undertaker i Tito Santana. La WWE hi ha tornat en diverses ocasions, ja sense el mateix impacte, però amb milers d’aficionats l’any 1994, el 2006 o el 2016. Entre altres grans competicions, cal destacar el campionat del món de Kick Boxing de 2005.

7. Supercròs

Una altra disciplina habitual del món del motor és el supercròs, una disciplina que va viure un fort auge als anys 90 i que ha tornat amb certa discontinuïtat fins a reconvertir-se en la darrera dècada. En una modalitat equiparable hem viscut més recentment el Superprestige en dirt track amb protagonisme inclòs per a un campió del món del mundial de Moto GP com Marc Márquez. El motor també ha facilitat les competicions de salts freestyle, una cita sempre espectacular.

8. Motos d’aigua

Tornem a l’impacte d’una gran instal·lació aquàtica sota cobert amb les cites de Jet Ski que van meravellar especialment als anys 90 amb una aposta indoor que va tenir grans problemes de pressupost per tenir continuïtat més endavant. Competició pura de motos aquàtiques en un circuit intens i exigent que va arribar a comptar amb l’actuació de les animadores del barça de bàsquet dalt d’un mini moll de fusta construït sobre l’aigua.

9. Surf de neu

El Palau Sant Jordi han acollit diverses competicions de neu al llarg de la seva història. Una de les cites més destacades es va viure l’any 2011 amb la cerimònia inaugural i la competició de Big Air dels campionats del món de La Molina. Una cita espectacular amb una rampa de 31 metres d’alçada i prop de 200 tones de neu artificial que van fer les delícies de Jordi Hereu en el seu projecte ja anunciat llavors de celebrar els Jocs Olímpics d’hivern de 2022 a la capital catalana.

E-Sports

Els esports electrònics són capaços de congregar a milers de persones en una gran instal·lació i el Palau Sant Jordi ja ha viscut aquesta febre per la vessant més esportiva dels videojocs. L’All Star del popular League of Legends va aterrar a la capital catalana el 2016 amb prop de 18.000 persones i multitud d’estrelles emergents d’una disciplina que mou passions i xifres astronòmiques de diners.

League of Legends, un All Star al Palau Sant Jordi

Bonus: Patinatge sobre gel

Encara que no ens referim a una competició esportiva com a tal, val la pena comptabilitzar l’espectacle Disney on Ice (i derivats) en aquesta categoria. Esportistes reconvertits en protagonistes d’un gran espectacle que ha arribat en diverses ocasions al Palau Sant Jordi convertint la instal·lació en una gran pista de patinatge sobre gel en un autèntic xou que combina la pirueta esportiva amb la música, les llums i els protagonistes de la dinastia.