Aquest diumenge 21 de febrer a les 9.00h del matí i en directe per Teledeporte es disputa la Marató de Sevilla, considerada la tercera prova més important de l’Estat espanyol en aquesta distància després de les de Barcelona i València. Enguany, però, la Marató de Sevilla guanya molta més importància perquè serà el lloc on un grapat d’atletes pot certificar la seva classificació per disputar la marató dels Jocs Olímpics de Río aquest proper estiu.
Serà així, en bona part, perquè la Real Federación Española de Atletismo (RFEA) va decidir que la Marató de Sevilla fos també el Campionat d’Espanya de la distància dels 42 quilòmetres i 195 metres. D’aquesta manera, el primer classificat espanyol (tant en categoria masculina com femenina) obtindrà automàticament el bitllet cap a Río sempre i quan aconsegueixi la marca mínima exigida (2h13’ els homes i 2h33’ les dones). A més, el subcampió espanyol masculí i la segona i tercera atleta millor classificades en la categoria femenina també podrien obtenir plaça olímpica si fan la mínima, tot i que en aquest cas ja dependrà del criteri del seleccionador.
En la categoria masculina qui ja sap segur que serà a Río és l’atleta segovià Javier Guerra, que va aconseguir la classificació l’any passat després de ser el primer espanyol en el Mundial de Pequín, on va finalitzar en la 13a posició.
Per a les dues places masculines restants la llista de candidats és llarga. Entre ells hi ha dos catalans. El primer és Carles Castillejo, un dels grans favorits per ser a Río. El barceloní té una marca personal de 2h10’09” però haurà de refer-se i fer una molt bona actuació per classificar-se, tenint en compte que en la darrera marató disputada, al Mundial 2015, va haver d’abandonar per problemes de deshidratació. Un altre català, el terrassenc Jaume Leiva, intentarà també complir el somni de córrer a uns Jocs Olímpics. La classificació de Leiva, que té una marca personal de 2h13’41” i de qui ja vam parlar en l’especial “A un any de Río”, seria tota una sorpresa perquè el de Terrassa ve d’uns últims anys complicats per diversos problemes físics.
Entre els altres candidats, sobresurt el madrileny Jesús España. Després d’anys especialitzat en els 5.000m (Medalla d’or als Europeus de 2006) i en els 3.000m a pista coberta, s’espera que España sigui capaç de baixar de les 2h13’ en la seva primera participació en una marató. Altres opositors per obtenir el bitllet olímpic són José Carlos Hernández (primer atleta espanyol en l’edició del 2015 i que va participar ja a Londres 2012), Iván Galán o Javier Díaz. I això que en les darreres setmanes han caigut per problemes físics noms que estaven a totes les travesses com l’espanyol d’origen etíop Alemayehu Bezabeh, que era el gran favorit, i el lleidatà d’origen marroquí Ayad Lamdassem, que té una millor marca de 2h09’28”.
En la categoria femenina també hi ha moltes candidates però les favorites per aconseguir la classificació són la càntabra Paula González, recentment campiona d’Espanya de mitja marató; Estela Navascués, navarresa que ja va baixar de les 2h33’ l’any passat; Esther Hidalgo, atleta andalusa especialista també en mitja marató i Marisa Casanueva, fondista catalana tot i que establerta a Saragossa des de fa anys.
A part del Campionat d’Espanya, la Marató de Sevilla acollirà també una nombrosa presència d’atletes procedents de països sobretot europeus (Gran Bretanya, Alemanya, Portugal, Dinamarca…) i sudamericans (Brasil, Argentina, Uruguay…) que han vist en les característiques de la Marató de Sevilla, amb un recorregut molt pla i un clima agradable, una gran oportunitat per aconseguir el passaport olímpic.
A banda de tots els mencionats, els favorits per endur-se la victòria són majoritàriament atletes africans. En la categoria masculina destaquen l’etíop Berhanu Shiferaw, que amb 2h04’48” compta amb el divuitè millor temps de tota la història, i el kenyà Cosmas Kiplimo Lagat, vencedor de l’edició del 2014 amb la seva millor marca (2h08’33”). En la categoria femenina, sobresurten, a priori, la keniana Miriam Wangari, l’atleta que té un millor temps de totes les participants (2h27’53”), i la brasilera Marily Dos Santos, amb una millor marca de 2h31’54”).