El passat dissabte 9 de gener es va presentar a Santiago de Compostela el recorregut de la Vuelta a Espanya 2016, la 71a edició d’una cursa que seguirà la línia dels últims anys. És a dir, molts finals en alt i quilometratges curts però sense descansos per tal d’intentar aconseguir l’espectacle continu.
Més enllà dels perfils de les etapes el que crida l’atenció és veure el mapa del recorregut de la competició. Estem segurs que es tracta d’una volta a Espanya quan els ciclistes només passaran per 8 de les 17 comunitats autònomes i només per 16 de les 50 províncies que hi ha a l’Estat espanyol?
I és que, com és habitual des de fa ja bastants anys, la Vuelta a Espanya aposta per condensar la majoria de les etapes en unes poques zones de l’Estat, deixant gran part del territori al marge de la competició. L’explicació és fàcil de trobar si tenim en compte que el recorregut ‘es ven’ en una mena de subhasta. Per exemple, la Xunta de Galicia ha pagat 700.000 euros a Unipublic, l’empresa organitzadora de la Vuelta, per tal que la cursa comenci a la província d’Ourense. Veient aquesta generosa aportació i les d’altres institucions com ara la Deputación de A Coruña o el Concello de Lugo s’entén perquè les sis primeres etapes i gran part de la setena trepitjaran exclusivament terres gallegues. Això significa que gairebé la tercera part de la competició es disputarà a Galícia. Ve a ser com si el Tour de França es passés tota la primera setmana de la cursa a la Normandia.
Acabat el periple gallec la Vuelta segueix instal·lada gairebé tota la segona setmana al nord d’Espanya però com a mínim amb els finals d’etapa repartits entre Castella-Lleó, Astúries, Cantàbria i el País Basc. Després la cursa fa tan sols una breu incursió al Pirineu amb un final d’etapa a França (el mític Aubisque) i un altre a l’Aragó. Costa molt d’entendre, per exemple, que l’edició del 2016 del Tour, on hi ha sempre la gran competència dels Alps, tingui el doble d’etapes pirinenques que la prova espanyola. Però, vaja, tenint en compte que en passades ocasions la organització de la Vuelta ha ignorat el Pirineu sencer ja es podria donar per bo que hi hagi dues etapes.
No és fins la tercera i última setmana que la Vuelta baixa cap a la meitat sud de l’Estat espanyol. Una última setmana on la desproporció és altra vegada tot un festival. Cinc etapes al País Valencià més la última que compleix amb la tradició d’acabar a Madrid. Ni rastre, només per posar un exemple, d’Andalusia, la comunitat autònoma més poblada de l’Estat.
Tot plegat, el recorregut deixa una volta més aviat escapçada per l’Estat espanyol. No és cap sorpresa ni cap novetat (veure recorregut 2012) i es pot entendre que els organitzadors vulguin aprofitar la tirada de l’esdeveniment per obtenir uns bons beneficis, però si se segueix aquest camí potser convindria anar pensant en canviar el nom de la competició per un altre que descrigui millor la realitat d’aquesta cursa.