París 2024 (5): Tir amb Arc amb Elia Canales

3 minuts de lectura

A la Fosbury fem continguts dedicats als Jocs Olímpics de París 2024 des de fa mesos. A l’abril, de la mà de Ràdio Molins de Rei, vam començar un pòdcast anomenat ‘París 2024’ en què parlem d’esports on hi haurà representació dels Països Catalans a la capital francesa. Al cinquè capítol parlem de tir amb arc.

Dates:

Els Jocs Olímpics es disputaran del 26 de juliol a l’11 d’agost i el tir amb arc es realitzarà a l’Esplanada dels Invàlids del 25 de juliol al 4 d’agost de 2024. L’Esplanada dels Invàlids, és un complex arquitectònic situat en el setè districte de París, a prop de l’Escola Militar. Creat originàriament com a residència per a soldats i militars francesos retirats, alberga les restes mortals de Napoleó. 

Claus:

La vinculació de l’arc i les fletxes amb l’ésser humà es remunta a la prehistòria, quan era una eina de caça i de guerra. Avui però, parlarem de la modalitat esportiva que consisteix a encertar amb la fletxa el més prop del centre de la diana per a obtenir el màxim nombre de punts.

Les dianes tenen 122cm de diàmetre i es col·loquen a 70m de distància dels arquers, que han de disparar les seves fletxes el més a prop possible del centre de la diana per a sumar més punts que els seus adversaris. El tir amb arc olímpic consta de cinc esdeveniments: categoria individual (masculina i femenina), per equips (masculins i femenins) i parelles mixtes.

El tir amb arc és un esport que ha format part del programa oficial dels Jocs Olímpics d’estiu des de la seva aparició en l’edició de 1900 celebrada a París. Va haver-hi tir amb arc al programa olímpic de 1904 i 1908, però no als JJOO de 1912 i 1916. Es va tornar a disputar als JJOO d’Anvers 1920 i va estar absent del programa entre el 1924 i el 1968. Va ser reintroduït als Jocs Olímpics d’estiu de 1972 a Múnic amb una prova masculina i una altra femenina. A partir de 1988 s’introduïren les competicions per equips. Els grans dominadors d’aquest esport són Corea del Sud i els Estats Units.

Aquests són els tipus d’arcs que existeixen:

  • Arc llarg, Arc curt, Arc recorbat (la modalitat olímpica), Arc compost, Arc de politges i la Ballesta

Esportistes classificats:

El palmarès d’Elia Canales (Constantí, 2001) fa goig. Va ser  medalla d’or per equips mixtos fent parella amb el gallec Miguel Alvariño i medalla de plata en categoria individual als Jocs Europeus de 2023. Arriba a París com a subcampiona d’Europa individual 2024 i apunta alt en el seu debut olímpic: vol medalla per equips i en categoria individual. 

Més continguts:

Sentirem com la protagonista ens explica la curiosa història de com comença a practicar l’esport, el missatge d’ànims del president del Club de Tir amb arc Constantí, descobrirem les històries de Neroli Fairhall de Nova Zelanda, la primer competidora paraplègica dels Jocs Olímpics, i de Lida Scott i ho rematarem amb la nostra clàssica classe de francès. 

El cinquè episodi ja està disponible:

a Spotify: open.spotify.com/show/1pfmDBh8V

Ja disponible a Ivoox: ivoox.com/podcast-paris-

No et quedis sense la teva guia dels Jocs de París

Per tercera vegada la Fosbury edita una Guia dels Jocs Olímpics en paper. Volem que tots els amants de l’esport tinguin una base extensa per gaudir plenament de la cita olímpica d’aquest estiu. A la “Guia Olímpica París 2024” hi trobareu informació sobre tots els esports del programa olímpic, amb context, protagonistes, medaller, claus i curiositats històriques de cadascuna de les disciplines que gaudirem del 26 de juliol a l’11 d’agost a França. A més, com també és tradició, publiquem una fitxa de tots els esportistes dels Països Catalans que competiran als Jocs Olímpics de París. Enguany, amb declaracions de diversos esportistes. Tot plegat, amb el format habitual de la Fosbury: 132 pàgines, en català, i amb el segell fosburià habitual per celebrar els 10 anys de projecte!

Ja a la venda a la botiga en línia de la Fosbury conjuntament amb la revista sobre “Grans Històries dels Jocs Paralímpics“. Els primers exemplars de la guia es començaran a repartir als subscriptors i compradors durant la primera quinzena de juliol. També es podran adquirir a les botigues físiques habituals.