“Les bruixes d’orient”: una historia digna d’un manga

1 minut de lectura

Filmin ha incorporat al seu catàleg un interessant documental (“Les bruixes d’orient“, amb subtítols en català) sobre un dels equips més mítics de la història de l’esport japonès. Un equip amb un rècord de victòries seguides en el voleibol femení que encara no ha estat superat. Les seves gestes, que inclouen victòries sobre la selecció de la Unió Soviètica, que eren clarament favorites, van convertir-les en autèntiques llegendes.

El documental, que té algunes parts que gairebé freguen el videoart, es barreja sovint amb imatges del popular anime “Attack no.1“, basat en el manga d’Urano Chikako, i que es va emetre als anys 90 a casa nostra com a “La panda de Julia“. No és gratuït: aquest manga i anime es van inspirar directament en la història d’aquestes jugadores, provocant un boom en el manga esportiu que ha fet que el voleibol sigui un dels esports estrella del còmic japonès. “Haikyuu!“, èxit recent que ha estat emès pel canal X3 i que ha provocat un esclat d’inscripcions a equips de volei arreu de Catalunya, segurament no existiria sense aquestes “bruixes d’orient”.

Ara podríem dir que la història d’aquestes jugadores sembla que hagin sortit d’un manga, però potser és més encertat dir que és al revés: al manga ara s’expliquen històries com la seva. L’equip original estava format per treballadores d’una fàbrica d’Osaka, que es llevaven ben d’hora al matí per treballar, i després, a la tarda, es dedicaven a entrenar fins les onze de la nit, a vegades fins les dues, i en alguna ocasió fins l’endemà al matí. Només una setmana de vacances a l’any. El seu entrenador, un excombatent de la Segona Guerra Mundial que havia sobreviscut a la selva birmana, tenia el malnom de “dimoni”, per la duresa dels seus entrenaments; sang, llàgrimes i vòmits eren habituals.

Però elles no se’n penedeixen i el seu sacrifici va acabar donant fruits. No només donant unes victòries que van ser l’orgull del Japó en una època en què el país s’estava refent després de la Segona Guerra Mundial, sinó inspirant a generacions i generacions d’esportistes i autores i autors de manga.