Osona acull la cinquena edició de l’Ultra Clean Marathon

4 minuts de lectura

Aquest dissabte la comarca d’Osona acollirà la cinquena edició de l’Ultra Clean Marathon, una cursa sostenible i solidària en què es practica el plogging, que consisteix a recollir residus abandonats als espais naturals mentre es corre. Aquesta prova té també un vessant solidari i és que l’import de les inscripcions es donarà a projectes de conservació de la natura i defensa del medi ambient. Hem parlat amb Anna Subirana, tècnica de la Xarxa per la conservació de la Natura, entitat organitzadora de l’UCM i amb David Blanqué, que dissabte participarà en la prova.

És una cursa per equips en què hi ha dues opcions pel que fa a la tria el circuit. El curt, de 36 km i per equips de sis corredors, i el llarg, de 61 km i per a equips de 12 persones. Els equips que facin el circuit curt hauran de fer un donatiu mínim de 300 euros i els que facin el circuit llarg hauran de fer un donatiu mínim de 600 euros. Es farà una volta circular per la comarca d’Osona, se surt de Vic i es va cap a Manlleu per zones agrícoles de la Plana de Vic. De Manlleu fins a Roda de Ter se segueix el curs del riu Ter, després es va fins a Tavèrnoles, on es divideix la cursa. Els qui fan la ruta curta van fins a Sant Julià de Vilatorta i els que fan la llarga s’endinsen cap a l’espai natural de Guilleries-Savassona i passen pel costat del parador de Sau, amb vistes al pantà de Sau i tornen pels cingles de Vilanova de Sau, una ruta molt rica a nivell paisatgístic.


Subirana apunta que “nosaltres no hem inventat res, el ploggin va sorgir a Suècia”. Segueix explicant que l’Ultra Clean Marathon neix de dos esdeveniments: “a la Xarxa per la Conservació de la Natura celebràvem la setmana de la natura, un esdeveniment d’implicació ciutadana en què es promouen activitats a la natura, tallers i sortides. Per la seva banda l’Agència de residus de la Generalitat feia el ‘Let’s clean up’, unes jornades de neteja de residus en espais naturals i aleshores va sorgir la idea d’unir els dos esdeveniments, sumant-hi el vessant esportiu. Ja es parlava del plogging i vam veure que era la fórmula que més ens encaixava”.

“Volem conscienciar sobre la importància de cuidar els espais naturals i recollir fons per fer donatius a entitats catalanes que es dediquen a preservar el medi ambient perquè puguin dur a terme els seus projectes”, segueix. Els punts d’avituallament seran punts de relleu, el corredor que s’atura diposita els residus que ha recollit durant la cursa i els pesa perquè això puntua per la classificació final, d’aquesta forma “el corredor va agafant consciència de com està cada zona per on passa”. Hi ha dues novetats respecte a l’anterior edició, el canvi d’ubicació -l’any passat i l’anterior es va anar de Terrassa a Barcelona- i la incorporació d’una segona distància, així es pot triar si es vol córrer 36 km o 61 km. Per tant, explica Subirana “no és ben bé una cursa familiar, però hi ha equips amb menors d’edat que faran un tram. Els corredors destaquen que és una cursa diferent, perquè el plogging li dona un element diferencial. És solidària i sostenible perquè el recorregut no està marcat i els corredors han de seguir el circuit amb GPS. Els residus són separats pels mateixos corredors i van a una planta de reciclatge”.

Hi ha tres classificacions, l’equip que ha fet millor temps, l’equip que ha recollit més quilos de residus i una classificació plogger en què es combina temps i quantitat de residus recollida. “Hi ha molts equips corporatius en què la seva empresa els paga la cursa o equips que han trobat un patrocinador. Hi ha conjunts d’empreses que provenen del sector de la sostenibilitat, del sector del càtering i l’alimentació i també participa l’equip de la fundació Kilian Jornet a més d’un equip de professors de les escoles Vedruna. Hi participarà gent de tota Catalunya”, conclou la tècnica de la Xarxa per la conservació de la Natura.

Per la seva banda el lluçanenc David Blanqué, de l’equip Set de córrer explica a La Fosbury que “som 12 persones de Prats de Lluçanès que formem part d’un club de trail running i fem curses individuals i per equips”. L’Ajuntament de Prats de Lluçanès els ha finançat 150 euros i la resta de l’aportació econòmica prové de tres sorteigs que han fet amb comerços i professionals pradencs, per tant, els diners surten de la solidaritat de la gent del poble.

Els mateixos corredors fan el triatge dels residus que després són portats a una planta de reciclatge

Blanqué apunta que “és la primera vegada que correm l’Ultra Clean Marathon, però ja coneixíem aquesta prova. Quan vam veure que anunciaven aquesta edició ja vam començar a moure’ns per disputar aquesta cinquena edició. És el primer cop que fem Plogging, no ho hem entrenat, no estem acostumats a córrer amb una bossa i si correm amb algun quilo a sobre costarà més, però en aquesta cursa ja es tracta d’això. Hem fet un equip que no vol buscar el millor temps, correrem sense pressió i presentarem un equip de corredors de diferents edats i nivell. Si hi ha trams on trobem molts residus i hem de caminar no passa res”.

“Hi haurà relleus a cada tram, hi ha corredors que en correran un, d’altres en faran dos i uns en correran fins a tres. Coneixem part del circuit, anirem a gaudir de la cursa i del paisatge. Tenim ganes de córrer i recollir la màxima quantitat de residus possible”. Tot i que el primordial és participar, netejar el bosc i passar-ho bé, confessa que “un cop ets sota l’arc d’inici de cursa sempre surt la vena competitiva”. El corredor de Prats de Lluçanès apunta que la classificació d’equip més ràpid “no és el principal objectiu, a nivell de reconeixement potser la més important és la de recollir més residus, però crec que lluitarem per la classificació combinada”. Blanqué acaba dient que donaran els diners a “l’Associació de Defensa i Estudi de la Fauna i Flora Autòctona (ADEFFA) per a la conservació del cranc autòcton. Que és una entitat propera a la zona on entrenem habitualment”.

Imatges cedides per l’organització